Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Edimburg es prepara per a enfrontar-se al G8
01 jul 2005
El G8 es reunirà la pròxima setmana del 6 al 8 de juliol en Gleneagles (Escòcia) i els moviments socials escocesos i de la resta de Gran Bretanya estan preparats per a donar-los la benvinguda. Segons els organitzadors de les protestes, Edimburg viurà des d’aquest dissabte, 2 de juliol, fins al dimecres, 6 de juliol, les mobilitzacions més importants de la seva història. S’espera que milers de persones assisteixin a la multitud d’accions, trobades, manifestació i conferències convocades des de l’ampli ventall de campanyes i coalicions que criden a la protesta sota eslògans com "Fem que la pobresa passi a la història" ("Make poverty history"), "Fem que el G8 passi a la història" ("Make G8 history") o "Fem que el capitalisme passi a la història" ("Make capitalism history")...

Un ventall d’accions

Les mobilitzacions s’inauguraran amb la manifestació d’aquest dissabte al matí que, a pesar de tenir com lema "Make poverty history" (MPH), reunirà a un ampli ventall d’organitzacions que van mes allà de la pròpia coalició MPH. A pesar de les declaracions públiques dels portaveus de MPH vetant la participació de col·lectius contra la guerra, formacions polítiques o grups autònoms, al·legant que temes com la justícia econòmica o el desenvolupament no tenen a veure amb la guerra, la manifestació contarà amb les samarretes vermelles del Scotish Socialist Party (SSP) amb el lema "Make capitalism history�, amb grups anarquistes i amb una marxa pròpia de Stop the War Coalition (la plataforma contra la guerra a Gran Bretanya) -a qui MPH fins i tot li va denegar un estand en la manifestació del dissabte. El diumenge, 3 de juliol, tindrà lloc la contracimera organitzada per la coalició anticapitalista G8 Alternatives que reunirà, en el transcurs de tot el dia, a activistes de al voltant del planeta en nou grans conferències i mes de 70 tallers, que tindran com eixos centrals els principals temes de l’agenda del G8: Àfrica i el canvi climàtic; així com altres qüestions com la guerra, el racisme i la lluita contra les grans corporacions. El mateix diumenge tindrà lloc un ampli ventall d’activitats organitzades per altres campanyes i organitzacions entre les quals destaca la contraconferencia promoguda per algunes ONG radicals integrants de MPH World Development Movement, War on Want, People and Planet i Friends of the Earth sota el nom de "G8 somni corporatiu... malson mundial".

El dilluns 4 de juliol una de les accions centrals serà la marxa a una de les bases nuclears britàniques mes importants, Faslane (prop de Glasgow), amb l’objectiu de bloquejar el recinte. El mateix dilluns els sectors autònoms celebraràn la seva acció central a Edimburg, un carnaval que recorrerà els principals edificis i recintes responsables de "l’augment de la precarietat en les nostres ocupacions i vides" com afirmen les seves convocants. El dimarts 5 de juliol un dels temes centrals de les protestes serà el dret a l’asil i a la lliure circulació de totes les persones amb una marxa amb l’objectiu d’exigir el tancament del centre de detenció i reclusió d’immigrants de Dungavel. El dimecres, 6 de juliol, les protestes culminaràn amb la manifestació a l'Hotel Gleneagles, on es reuniran els caps d’estat del G8. La marxa preveu arribar fins a 500 metres on tindrà lloc la cimera oficial. Aquest divendres, 1 de juliol, els organitzadors han aconseguit la legalització de la manifestació que permetrà a més persones sumar-s’hi a la protesta. Aconseguir la legalització de la marxa ha estat un objectiu fonamental per als organitzadors. El mateix SSP va portar a terme aquest dijous, 30 de juny, una acció de protesta en el Parlament escocès interrompent la sessió parlamentària amb cartells per a exigir el dret a la manifestació en Gleneagles. Com a conseqüència d’aquesta acció, el SSP ha hagut de pagar un preu molt alt: la resta de forces parlamentàries, incloent el grup dels Verds, han multat al SSP amb un mes de suspensió en el Parlament, el que implica el no cobrament dels salaris dels seus diputats i els seus assistents i la prohibició d’entrar en cap dependència parlamentària durant tot el mes de setembre del 2005.

Espais polítics

En aquest escenari trobem tres grans espais polítics que convoquen la major part de mobilitzacions: Make Poverty History (MPH), G8 Alternatives i Dissent!. Make Poverty History és una àmplia campanya de ONGs impulsada al setembre del 2004 per Oxfam Internacional, Action Aid i DATA (una controvertida ONG creada per Bono, George Soros i Bill Gates). Des de la seva creació fins al moment, la coalició ha arribat a sumar 460 grups entre els quals es troba la Confederació Britànica de Sindicats (TUC) i un gran nombre de grups vinculats a l’església. La campanya s’ha nodrit de veterans del rock com Bob Geldof i altres coneguts artistes que amb un missatge caritatiu sobre Àfrica i la pobresa han tingut un molt important impacte mediàtic. Però la polèmica ha acompanyat en tot moment a aquesta iniciativa, entre les quals destaca l’escàndol de les polseres blanques, una de les iniciatives centrals de MPH que consistia que cada persona portés una polsera blanca, el símbol de MPH, en el seu canell com expressió del seu rebuig a la pobresa actual. La polèmica ha esclatat quan recentment s’ha descobert que mes d’un milió d’aquestes polseres han estat elaborades en fàbriques xineses en condicions de treball infrahumanes, amb el consentiment d’organitzacions com Oxfam. Altre escàndol ha estat l’estampació d’algunes d’aquestes polseres amb el logotip dels concerts organitzats per Bob Geldof, Live 8, però acompanyats pels logotips de sis grans marques de moda acusades d’utilitzar mà d’obra infantil en les seves fàbriques d’Amèrica Llatina i del Sud-est Asiàtic. A més les principals organitzacions de MPH han mostrat públicament estrets vincles amb el laborisme i amb el ministre de finances Gordon Brown i Tony Blair. En concret, MPH ha convidat a Gordon Brown a participar a la manifestació del dissabte, 2 de juliol, i ha elogiat públicament els esforç fets per Blair "en la seva lluita contra la pobresa". Significativa és la fotografia que apareix avui (01/07/2005) publicada en diversos diaris britànics amb un primer plànol de Tony Blair i Bob Geldof on aquest últim recolza el seu cap a l’espatlla de Blair en una imatge, que si no fos per la popularitat d’ambdós, semblaria la de dues enamorats. Tot aquesta suma de declaracions i escàndols ha aixecat butllofes dins de MPH i algunes de les ONG sradicals que integren la campanya han intentat canviar el rumb de la coalició encara que sense èxit.

El G8 Alternatives s’ha constituït com una àmplia coordinació d’organitzacions, moviments i individus que inclou grups anti-guerra, sindicats, ecologistes, defensors dels drets humans, partits de l’esquerra radical com el SSP, grups d’immigrants... amb un perfil anticapitalista i combatiu. El G8 Alternatives ha estat un dels principals impulsors de la marxa del dimecres 6 de juliol a Gleneagles i l’organitzador de la contraconferencia del diumenge, 3 de juliol, a la qual s’esperen unes cinc mil persones.

La Xarxa Dissent!, de caràcter autònom, va ser impulsada a la tardor del 2003 per persones vinculades a la xarxa Acció Global dels Pobles (AGP) amb l’objectiu de coordinar la resistència radical a la cimera del G8 en Gleneagles. Entre les principals accions de Dissent! destaca "el carnaval contra l’esclavitud de salaris, els guanys i el deute" el dilluns, 4 de juliol, a Edimburg; l’organització d’un espai de convergència rural prop de Gleneagles a l’aire lliure i autogestionat en un sistema de barris autònoms; la celebració de "un torneig de golf" en Gleneagles el dijous, 4 de juliol; i una jornada contra el canvi climàtic amb l’objectiu de "inundar el G8" el divendres, 8 de juliol.

La resistència, en unes hores, va a omplir els carrers d'Edimburg.
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat