Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
Lletra oberta d’un Occità als Catalans
Els catalans sou pitjors que els francesos! Aquest sentiment em va creixent. Em pren cada cop que miro cap al Principat de Catalunya i que faig una ullada a la política i a la societat.

La llengua catalana i la seva integritat han d’ésser respectades, és clar que teniu raó. Això val per totes les llengües i nacions del món. Però això no us ha d’impedir de veure que el català no és la sola llengua pròpia del Principat. Per raons històriques, els catalans sou responsables de la llengua occitana ja que teniu poder sobre la Val d’Aran.

En las discussions sobre l’Estatut, us informo que els occitans d’Aran han demanat la reconeixença plena de las seves institucions pròpies. És a dir el Conselh Generau d’Aran. Aquest ha votat aquesta demanda a la unanimitat. Una de las raons principals era la qüestió lingüística. L’occità ha d’ésser oficial en igualtat amb el català. És una cosa que pot semblar normal, per tothom, sinó podem parlar de discriminació. Però els Maragall, Carod-Rovira, Mas i els altres responsables polítics no semblen gaire disposats a reconèixer aquella demanda. No és legítima ? Potser penseu que els 6 000 occitans d’Aran no valen gaire comparat amb els milions de catalans del Principat. Què en pensen els catalans de l’Alguer ? Els catalans de la Franja, els catalans de Catalunya-nord? En les discussions sobre l’oficialitat del Català, sou molt pocs els catalans qui demanàveu la mateixa oficialitat per a l’occità. I tu, Maragall, Carod, Mas? No he sentit res! Cal precisar que las veus occitanes (i algunes catalanes) que ho demanaven passaren... sota silenci. Potser no calia pas privar els catalans de pensar només al seu melic.

Si no voleu pas fer cas de l’occità, llavors us demano de bé voler deixar la llibertat als occitans d’Aran. Perquè ara sou vosaltres catalans que priveu la llengua occitana d’anar més endavant, ja sigui al nivell del reconeixement institucional català, espanyol o europeu. Pitjors que els francesos! Em respondreu que tot això fa els catalans iguals que els francesos. I que no hi a pas més colonialisme de la part vostra que de la part francesa. De veritat. Però amb una diferència. Els catalans sou una nació en via de minorització per una altra nació. I doncs sabeu el valor de la identitat, el valor de la cultura, de la llengua. I vosaltres sabeu que és imprescindible la igualtat de las llengües per aconseguir la democràcia. Els francesos no ho saben, ja que per ells es normal tenir llengues superiors (el francès, l’anglès, ...) i llengües inferiors (occità, català, basc, kurd...). Però això és un altre debat...

Catalans, sigueu coherents!

Amb aquesta lletra us demano molta coherència en la vostra lluita sobre la qüestió lingüística. Sigui assumint sincerament el poder que teniu sobre la Val d’Aran tot deixant als occitans més autonomia. O renunciar a assumir-lo, com sembla indicar-ho les discussions sobre l’Estatut o l’oficialitat de les llengües a Europa. Però en aquest cas, ens cal donar, a nosaltres occitans, les eines institucionals per portar aquesta batalla. Catalans, engrandiu la nostra gàbia o doneu-nos la clau de la porta que ens tanca.

Estève Cròs, periodista
Pau (Occitània)
Residence Riant Cottage
Camin Lacao
F-64290 GANT

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
A mi em sembla que mescles moltes coses i que confons el Govern de la Generalitat amb el "poble català", la qual cosa penso que és un errors perquè no es pot culpar al "poble català" d'allò que fa un govern, si més no, jo no n'assumeixo cap responsavilitat, només faltaria... imagina't que jo estava (i estic )contra el transvasament i el Govern principatí hi estava a favor... seria esquizorènic pensar que era responsavilitat meua i que per ser català estés a favor... (i com això tantes coses, com l'Estatut que ara volen fer).

Penso que des de l'independentisme català hi ha hagut sempre molt respecte cap a esta part del Principat i mai s'ha pensat que formés part dels Països Catalans, sinó d'Occitània, hi ha gent que no ho entén així (els partits que hi ha al Parlament), però com t'he dit fa un moment, no és culpa meua com tampoc ho és que siguen uns mafiosos. També com a català tinc moltes crítiques a l'Estatut, entre altres que no serveix més que per a fer una altra pallassada que faci creure a tothom que estem en democràcia, els polítics necessiten fer coses així per a amagar els problemes reals de la gent, però a banda d'això l'Estatut està discutint una cosa tan absurda com el fet que el Principat sigue una Nació, imagina't igual un dia el meu peu pensarà que és una persona. La nació va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, en això vull dir que no n'esperes massa cosa de l'Estatut, i menys que respecten algo tan insignificant (per ells) i poc lucratiu com la cultura o la identitat.

Entre altres coses em sembla que les iniciatives en defensa de la llengua catalana no s'han dut mai fins allà, ningú ha tingut mai la intenció, per exemple, de que hi arribe el Correllengua, o que una organització independentista hi tingue presència.

Ja he llegit el teu missatge en altres llocs i m'agradaria que rectifiquesses, de totes maneres sé que moltes occitanes i occitans són conscients d'això.
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
També penso que generalitzes barroerament responsabilitzant el poble català del malgovern a que ens sotmeten els polítics catalans com si no en tinguéssim prou d'haver de suportar l'estat terrorista espanyol i el jacobí gavatxo.

Sempre he considerat la Val d'Aran com un poble que us vau associar voluntàriament al principat i sempre he estat partidària de que us prengueu la vostra llibertat quan així ho decidiu, per tant les teves generalitzacions les trobo absurdes.

Es parla molt castellà per la Val? Potser n'és també la llengua majoritària?
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
Francesos, estatespanyolistes, catalans, paisoscatalanecs, occitans, alguerencs, habitants del pais del Patufet, badalonencs, veïns del carrer de la Font de la Guatlla, ciutadas del tercer segona del nº 18 del carrer Valfogona de Sant Pius d'Altabaix, etc, etc, etc, parlants de la llengua del Club Pitwick, amants del llatí, de l'arameu, de sànscrit, parlants del esperanto, seguidors de la tradició identitària del cagané, menjadors de galets per Nadal... tots, efectivament tots mereixem la llibertat per defensar "lo nostre".

Però els que volen i fan política d'aquesta defensa en realitat, el que volen fer es apropiar-se del que és de tots.
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
1- Occitània, i amb ella la Valh d'Aran, tenen tot el dret del món a l'autodetrminació i la independència nacional.

ara bé,

2- La demanda realitzada pel Conselh Generau, amb un fort pes específic de l'espanyolisme (és a dir, del PP) no està feta en clau occitana ni aranesa, sinó en clau espanyola, i és en funció d'això que s'ha d'entendre la reacció del govern de la Generalitat. L'Aran volen que sigui la vegueria del PP a Catalunya. Així de senzill.

o sigui, que no és que els catalans no volguem concedir res a l'Aran o Occitània, és que no volem concedir res a l'espanyolisme. però com que estem d'acord amb els drets col·lectius el poble occità, suposo que els polítics mirarnt de fer-hi alguna cosa. o això espero.

El dia en que la majoria de les forces polítiques de la Val d'Aran siguin araneses no hi haurà cap problema d'interpretació i crec que la majoria del poble català serà favorable a respectar la decisió sobirana del poble aranès.
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
Estic amb tu Estève pel l’oblit que es té des de Catalunya d’Occitània i de l’Occità. Segur que són molts els catalans, per no parlar d’espanyols i francesos, que van a la Val d’Aran amb l’absoluta ignorància de que aquestes terres són Occitania i que tenen una llengua pròpia.
També tenen part de raó el que diuen en Josep i la Gloria sobre que no es pot acusar a tot un poble de allo que fa malament el seu govern. Seria injust.
Però malgrat tot fixat en una cosa Estève. Dius que els catalans som pitjors que els francesos. De veritat? Tu creus que el francesos haguessin acceptat que la Unió Europa exclogués el francès com a llengua oficial en el Parlament Europeu? Quantes manifestacions hi haurien hagut a Paris i a tot l’Estat Francès defensant la llengua francesa a Europa? Penso que milers i milers de ciutadans i ciutadanes franceses estarien reclamant pels carrers, mitjans de comunicació, universitats, etc. els seus drets lingüístics. I que hem fet els catalans quan ens ha passat això mateix?. Res, absolutament res. Això sí que és absolutament increïble. Mira com som encara de mesells, d’acollonits, sí, perquè no dir-ho?, que ni un sol polític s’ha aixecat amb veu alta i clara i ha engegat a la merda a Europa i el seu Parlament. És vergonyós. Cap manifestació massiva a cap ciutat ni poble del Països Catalans que pugui sortir en tots els mitjans de comunicacions europeus per a reclamar el català com a llengua oficial a Europa, i que ens escoltin i rectifiquin. Res de res... així que com els francesos poc en som, almenys en aquest sentit.
Però aquesta és la nostra "guerra"

Visca Occitània i salut per l’Occità.

Xavi.
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
El que importen son les "guerres" : sí senyor. Hem de sortir al carrer a fer la Guerra pel que es nostro. Apa vinga. Guerra en "defensa" de la llengüa... eh? Els burgessots catalans fent les crides per defenssar els seus jardinets....
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
els homosexuals també són burgesos perquè fan manifestacions reclamant els seus drets?
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
Simplement dir que oi que ens agrada que ens respectin la nostre llengua doncs respectem també l'occità oficial a Val d'Aran!!!!

També pertany a la cultura de la nostre terra
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
Vall d,Aran is not Catalonia, freedom for the Vall d,Aran. We are not catalonios.
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
de fet... el català (o valencià, o mallorquí...) és un DIALECTE de l'Occità.

D'ON ERA JAUME I?... de Montpelier (Occitània)...
Aleshores, QUÈ PARLEN ELS DEL PA�S VALENCIÀ?.. un dialecte de l'Occità.

Salut i anarquia!
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
He posat guerra entre cometes com a expressió del poeta que deia -Cada terra fa s’ha guerra-. Es a dir: que no hi ha poble que estigui exempt de les seves lluites concretes.
En cap moment defenso fer cap guerra per a la llengua, només dic que crec que la defensa de la llengua catalana hauria de ser més evident en la nostra societat, ep!, si ens interesa conservar-la, si no doncs és igual. Deixem fer com van les coses i anirà desapareixent poc a poc i ja ens entendrem en castellà, anglès o francès, tu mateix.
I de burges, jo, res de res amic.

Xavi
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
Jo, com a català, estic totalment a favor de donar la llibertat total als aranesos perquè decideixen ells mateixos el que creguin convenient. Estic d'acord amb l'autor de l'article sobre el fet que molts catalans "nacionalistes" en el fons són igual de imperialistes que els espanyols o els francesos, cosa que és lamentable. Una mica de coherència. Jo sóc independentista i per aquesta raó comprenc molt bé el que és formar part d'un Estat o "comunitat" on et sents estrany, una cosa que no desitjo a ningú.
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
la vall d'aran idependent? per a què? per a destruir i explotar millor el paratge, serà que ara serà més difícil sense CIU
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
01 jul 2005
a "x": català i occità són llengues germanes. Hi ha linguístes que diuen que la primera prové de la segona; però tothom les reconeix com a llengues a part, no com a llengua i dialecte.

a "per punts": tens raó en el tema del PP a la Val. A la Val, com a València, hi ha un anticatalanisme impulsat pel PP (i potser de vegades algunes postures pseudoimperialistes catalanes tampoc ajuden gaire la veritat). Només cal entrar als fòrums de discussió de www.occità;nia.org i veure algunes proclames que s´hi llencen (de l´estil "somos araneses, occitanos y españoles, jamás polacos").

Però al Principat no s´ajuda gaire als occitans, la veritat. Fa unes setmanes un destacat intelectual occità va enviar una carta als mitjans de comunicació catalans queixant-se dels intents de Maragall d´entrar a la francofonia. Cap mitjà la va publicar.

A l´altra banda de la balança, algunes accions dignes d´aplaudiment: com per exemple l´informatiu en occità (i moltes altres llengues) dels diumenges a Barcelona TV, o la publicació de llibres com "a cau d´orella", antologia bilingue del millor de la narrativa occitana contemporànea


apa, adissatz. Salut entà toti
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
02 jul 2005
La llengua més parlada a la Vall d'Aran és l'espanyol, peró és molt facil ficar-se amb el català. Els catalans mai hem prohibit la llengua aranesa, han estat els governs espanyols que tant agraden las suposats defensors del aranés.
I per cert que reclamin el dret a l'autodeterminació a Madrit i no a Barcelona o és que teniu por als tancs
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
02 jul 2005
Per mi la vall d'aran ja pot adherir-se a l'estat francès, a l'espanyol o al que li dongui la gana, un bon garpat menys de pijos i pperos que tindrem.

Jo com a independentista mai no he considerat pas que aquesta part d'occitània formi part del meu país, ni cap llei ni exèrcit català nega cap dret als aranesos de fer el que vulguin, el que no sé és que pensen d'occitània els ultraespeculadors i mafiosos amiguets del borbó que hi manen.
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
05 jul 2005
Es clar qu'aquela letra es subretot una critica de cap als responsables politics implicats en l'Estatut, subretot los que se reclaman del nacionalisme catalan. Aquestes que se dison anti-espanholistas reprodusisson finalament las meteissas actituds colonialistas de cap als occitans, coma o fa l'Estat central espanhòl de cap als catalans.
La societat catalana pòt far pression sus l'auto-govèrn e es aquò l'objectiu de la letra dobèrta.
Teni a dire qu'aquela proposicion d'Estatut (http://www10.gencat.net/gencat/AppJava/cat/generalitat/estatut/index.jsp) es vergonhosa per nosautres occitans. Quand disi aquò non vòl pas dire que jogam l'espanholisme contra lo catalisme. Al contrari, l'objectiu es d'enauçar lo catalanisme en li trasent sas contradiccions.
Re: Catalans, sou pitjors que els francesos!
07 gen 2006
Em sembla que a l'estatut (i no m'agrada i no el vull defensar) posa l'aranés -llengua occitana- al mateix nivell que el català a la valh d'aran. Aviam qui a frança reconeix i protegeix la llengua com aquí, l'estatut és el primer document legislatiu en que surt i es reconeix la llengua i l'identitat occitana. El problema és el PP de la vall d'aran, i els blaveros valenciano-espanyols que els interessa que al català sel digui provençal per començar a cantar alló de "una llengua morta". El resorgiment de l'occitanisme també interessa als catalans, aixó si, si passa de ser un moviment folkloric a un moviment polític
Sindicat Terrassa