Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Retolació en català: l'Entesa per Sabadell colla l'Ajuntament
29 jun 2005
La proposta de moció de l'Entesa per Sabadell presentada a la Junta de Portaveus de 27 de juny de 2005 a favor de la retolació en català ha estat aprovada. D'ara endavant, l'Ajuntament de Sabadell es compromet a vetllar perquè totes les llicències d'activitats comercials compleixin les prescripcions de la Llei 1/1998 de 7 de gener de Política Lingüística referent a la retolació en català i l'acreditació de que les altres prescripcions que estableix l'esmentada Llei en matèria d'ús i utilització del català seran complertes
Proposició del Grup Municipal d’Entesa per Sabadell a la Junta de Portaveus de 27 de juny de 2005 a favor de la retolació en català.


La llengua catalana és un element fonamental de la formació i la personalitat nacional de Catalunya, un instrument bàsic de comunicació, d'integració i de cohesió social dels ciutadans i ciutadanes, amb independència de llur origen geogràfic, i el lligam privilegiat de Catalunya amb les altres terres de parla catalana, amb les quals forma una comunitat lingüística que ha aportat al llarg dels segles, amb veu original, una valuosa contribució a la cultura universal. A més, ha estat el testimoni de fidelitat del poble català envers la seva terra i la seva cultura específica.

En l'actualitat, molts dels municipis catalans es troben amb un important problema de falta de retolació en català. Molts dels establiments comercials que s'obren últimament es retolen totalment en castellà i a l'interior és l'únic idioma que s'utilitza.
Aquest fet va totalment en contra del que estableix la Llei 1/1998 de 7 de gener de Política Lingüística on en el seu Capítol V referent a l'activitat socioeconòmica estableix que, entre d'altres, s'han de complir plenament les disposicions següents:

1- Les empreses i entitats públiques i privades que ofereixen serveis públics com ara les de transport, de subministraments, de comunicacions i d'altres han d'emprar el català en la retolació, comunicacions radiofòniques, factures i altres tipus de documents.

2- La senyalització fixa i els documents d'ofertes de servei d'empreses i establiments (supermercats, botigues, etc.) han de ser com a mínim en català.
3- L'etiquetatge dels productes de denominació d'origen, comarcal o de qualitat i dels productes artesanals ha de ser com a mínim en català

La Llei, doncs, adopta mesures de regulació de la presència de la llengua catalana i de foment de l'ús d'aquesta llengua en tots els camps en què, per raons de mercat o d'altres, no es garanteix prou. D'aquesta manera, les empreses públiques, les concessionàries i les de serveis públics s'incorporen activament al procés de normalització lingüística, amb la finalitat de garantir els drets lingüístics dels consumidors i consumidores. L'objectiu és aconseguir, en el món econòmic, una situació d'equitat entre les dues llengües de manera progressiva, a mesura que tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya vagin adquirint un coneixement complet de la llengua catalana, i sempre per mitjà de la concertació social propiciada des de la Generalitat.

El 29 de gener de 2003 va expirar el termini d'adaptació de les disposicions de la Llei de Política Lingüística en relació al Capítol V sobre l'activitat socioeconòmica. Des de llavors, són molts els casos d'incompliment de l'esmentada Llei, i és per aquest motiu que des d'aquest Ajuntament cal adoptar les mesures necessàries per tal que els drets lingüístics dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya siguin garantits, d'acord amb les tendències actuals del mercat.
En relació al què s’ha exposat, proposa a aquesta Junta de Portaveus l'adopció dels següents

ACORDS

1. L'Ajuntament de Sabadell es compromet a vetllar perquè totes les llicències d'activitats comercials compleixin les prescripcions de la Llei 1/1998 de 7 de gener de Política Lingüística referent a la retolació en català i l'acreditació de que les altres prescripcions que estableix l'esmentada Llei en matèria d'ús i utilització del català seran complertes.

2. L'Ajuntament de Sabadell es referma en el compromís amb l'ús i el foment de la llengua i cultura catalanes en el municipi.

3. L'Ajuntament de Sabadell comunicarà els anteriors acords al Govern de l'Estat, a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis.


Sabadell, 23 de juny de 2003

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Retolació en català: l'Entesa per Sabadell colla l'Ajuntament
29 jun 2005
que l'ajuntament de sabadell vetllarà pel compliment d'una llei???

i precisament una llei en defensa del català???

us heu ben trastocat.

FORA BUSTOS
Re: Retolació en català: l'Entesa per Sabadell colla l'Ajuntament
29 jun 2005
Un altre cop la CUP Sabadell intenta fer'se seu aixo. Despres de tants anys de campanya dels col.lectius culturals de base de sabadell^. Stop Oportunisme, construim la unitat popular sense burocracia inutil. stop apropiacions. visca catalunya revolucionaria
Re: Retolació en català: l'Entesa per Sabadell colla l'Ajuntament
30 jun 2005
fer-se seu el què ? la lluita pel català ? no em facis riure, com si l'esquerra independentista no hagués estat sempre l'agent més actiu en la defensa de la llengua.

menys parides sectàries i més lluita per la dignitat de la nostra llengua.
Re: Retolació en català: l'Entesa per Sabadell colla l'Ajuntament
30 jun 2005
Si defendre la llengua per les CUP consisteix en fer lleis que obliguin a retolar en català... doncs anem bé!

Encara estic esperant que algú defensi alguna llei que obligui als treballadors nouvinguts a fer classes de català remunerades dins la jornada laboral. Això si que seria defensar la llengua, no posar sancions estúpides sobre els retolets dels comerços. Esteu fent com fa la burgesia de CiU: posar a la classe treballadora en contra de la llengua catalana...
Als Països Catalans, en català!
30 jun 2005
El camí cap a la normalització lingüísitca passa per la presa de consciència (autocentrament) dels catalanoparlants i pel poder polític (tenir un Estat).

Les llengües recuperades i normalitzades durant el darrer segle són les que han seguit aquestes passes.

Sense consciència i sense Estat, simlement no existim. Per tant, el nostre lema ha d'ésser ara i sempre "INDEPENDÈNCIA O MORT!".

Aigualir els termes és amagar la realitat i això és el que ha afavorit el regionalisme convergent i el reformisme autonomista en els darrers 30 anys. Això és, en definitiva, el que ha afavorit el sorgiment de plantejaments anticatalans entre la classe obrera.
A Sabadell, cal seguir lluitant!
30 jun 2005
La mesura aprovada a Sabadell em sembla una qüestió formal. Fer complir una llei hauria d'ésser una obvietat, però a Sabadell (igual que a moltes ciutats metropolitanes) és una formalitat necessària i alhora, estic concençut que servirà perquè l'Esquerra Independentista pugui furgar en la deixadesa institucional respecte al català.

Ara bé, a l'Ajuntament de Sabadell no mouran un dit pel català si al carrer la gent no es belluga, per tant: CAL SEGUIR LLUITANT!
Re: Retolació en català: l'Entesa per Sabadell colla l'Ajuntament
30 jun 2005
Y yo tam bién

me confun dí, cuando te vi basura me vol ví.



Tu amor...


La
Lara, larai, .....
La
basura me vol ví.
Re: Retolació en català: l'Entesa per Sabadell colla l'Ajuntament
30 jun 2005
Una cosa, quan dieu 'Independència o mort' va en serio o es simplement per cridad un slogan que queda radicalillu? Prefereixo que sigui així sino es per espantar-se quan trobi a cap independista...

Espero que no pots siguin així...
Sindicato Sindicat