Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme
El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
29 jun 2005
Utilizando todas las vías "emocionales" posibles, el capital, ávido de acrecentar su tasa de ganancia, va sembrando las semillas para nuevos fascismos en Europa: véase la reseña de la "conmemoración" de la batalla de Trafalgar en el periódico ultraburgués La Vanguardia
El espíritu de Trafalgar
La conmemoración del 200.º aniversario de la batalla naval rememora en tono festivo la histórica rivalidad entre Francia y Gran Bretaña

RAFAEL RAMOS - 29/06/2005
Londres. Corresponsal

Hay cosas que no cambian nunca, como por ejemplo la rivalidad anglofrancesa. Hace doscientos años los protagonistas eran el almirante Horacio Nelson y Napoleón Bonaparte, hoy se llaman Tony Blair y Jacques Chirac. Aunque el hecho de que no se disparen cañonazos, ni se tiren las respectivas flotas a la cabeza es, según se mire, una pequeña señal de civilización...

England versus France es el auténtico derby de la política internacional, el equivalente de un Barça-Madrid o un Boca Juniors-River Plate en el plano más mundano (pero no menos trascendental) del fútbol. Sajones contra normandos, la tricolor contra la Union Jack, la gran potencia marítima contra el alma continental europea, la flexibilidad económica contra la tradición sindical, la flema contra la grandeur, el espíritu de la Bastilla contra la tradición victoriana, la tercera vía contra la moribunda Quinta República...

El bicentenario de la batalla de Trafalgar, donde el almirante Nelson perdió la vida, España buena parte de su flota y Francia las pretensiones de conquistar Inglaterra, se celebró ayer en el estrecho de Solent con ciento sesenta siete barcos de treinta y seis países, y sobre todo un considerable sentido del fair play. Una especie de obra de teatro naval reconstruyó el épico acontecimiento en las aguas que separan el puerto de Portsmouth de la isla de Wight, con la reina Isabel de maestra de ceremonias sobre el puente del rompehielos Endurance, una escolta de miles de yates y veleros, y un cuarto de millón de espectadores que seguían la acción en un parque a través de pantallas gigantes de televisión. Los muertos, además, eran de mentira.

Una de las grandes batallas en la historia de la humanidad no podía estar sin embargo exenta de tormentas, por mucho que hayan pasado dos siglos y los tres grandes protagonistas -el Reino Unido, Francia y España- vayan de la mano (o no tanto) en la Unión Europea. El tiempo se nubló por la tarde y los relámpagos aparecieron en el horizonte, con la misma electricidad que generan Chirac y Blair cada vez que se estrechan la mano o cruzan acusaciones sobre la razón de ser del cheque británico y los subsidios agrícolas.

La rivalidad política entre Francia e Inglaterra no ha mermado. Pero algo ha mejorado el mundo cuando las grandes potencias europeas no dilucidan sus diferencias a golpe de cañón sobre veleros bergantines, sino que participan amistosamente -aunque la procesión vaya por dentro- en uno de los mayores desfiles navales de la historia. La auténtica rebelión salió del transatlántico Queen Elizabeth 2, cuyos pasajeros habían pagado hasta cinco mil euros por estar en el meollo de la reconstrucción de la batalla, y tuvieron que seguirla con prismáticos a tres millas náuticas de distancia.

Cómo sumarse al festejo de un acontecimiento que cambió el mapa y el destino de Europa fue objeto de un gran debate político en París y Madrid, pero ambas capitales optaron por la deportividad y estuvieron de acuerdo con el barón de Coubertin en que lo importante no es ganar, sino participar.

Los franceses enviaron seis buques de guerra -incluido el portaaviones con nombre tan ilustre como Charles de Gaulle, que en su día dijo non a la entrada británica en Europa-, y los españoles contribuyeron con el portaaeronaves Príncipe de Asturias y la fragata Blas de Leza. El desenlace de la reconstrucción teatral de las hostilidades estaba sin embargo previsto, aunque los barcos no llevasen nombre para no herir sensibilidades y los mortales enemigos fueran tan sólo actores pintados de rojo y azul.

Fue como una gran jornada de picnic, con hamacas, champán, fresas con nata, que acabó al atardecer con fuegos artificiales, la destrucción de la armada y la muerte de Nelson a bordo del Grand Turk.Todo muy amistoso y folklórico, pero un simple entremés de las grandes pugnas que se avecinan entre Chirac y Blair, herederos según se mire de Napoleón y Guillermo IV, de Trafalgar y la guerra de los Cien Años. Londres y París se disputan los Juegos Olímpicos, Inglaterra y Francia quieren imponer su modelo social en Europa. Los cañones modernos no tienen pólvora, pero la gran batalla política del siglo XXI no ha hecho más que empezar. Hay cosas que nunca cambian...

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
29 jun 2005
em perdonareu la meva ignorància, però d'aquesta noticia no en sé deduir la tesi afirmada per Jano Magaledro : on és el feixisme ? (bé, com que a indymedia tot és feixisme, això també és feixisme : és una possible explicació); i després : quin és el paper del capital en tot això ?.

Que algú exposi la demostració de la tesi, la qual no deu ser evident, perquè en cas contrari no valdria la pena enunciar-la : qualsevol televident o lector de diari en treuria d'immediat la mateixa conclusió, fent supèrflua aquest post.
Re: El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
29 jun 2005
Amic Angel, el feixisme com a opció que prenen els capitalistes quan volen incrementar de forma exponencial la seva tasa de guanys no es un teorema matemàtic que admet una demostració partint de determinats axiomes. El feixisme es un FET. Tal vegada et soni un tal Adolf Hitler? Donç bè, aquest tal Adolf Hitler va guanyar les elecciones a Alemanya al 1933, pot ser amb falla la memòria. Saps com es guanyan elecciones a un estat capitalista ? DOnç amb diners, amb el recolçament dels capitalistes mès forts. Saps perque aleshores els capitalistes d'arreu estaven interessats amb Hitler? Donç perque la situació social a Alemanya era d'una crisi explosiva capitalista, i calia reconduir les energias cap a on no li fessin mal al capital: Hitler va ser la resposta beneida pel Vaticà i en principi per tots els Governs capitalistes europeus.

Això d'ara es mès o menys el mateix, però es clar igualment que aleshores hi havia gent que consideraba un líder magnífic en Hitler, ara pasa el mateix amb les dinàmiques que estan tenint lloc a Europa. Que hi farem. Tu dius que a Indy-BCN es tot feixisme, que tu no el veus per enlloc. En fi, s'ha de comptar en que hi ha molta gent que tampoc ho veu. Però confiem que hi haurà aquesta vegada un cert nivell de reflexió que faci fracassar els plans dels capitalistes...que segons tú tampoc els veus per enlloc.
Re: El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
29 jun 2005
No hace falta nucho conocimiento para darse cuenta de que GLAIR es un facha de mucho cuidado, escondido tras sus "terceras vías".
Re: El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
29 jun 2005
¿Cuál es el mayor facha del cuarteto (3 + 1 escondido) de las Açores?

El profesor
El crucerista
El cuatrero
El mentiroso
Re: El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
29 jun 2005
amic jano : crec que estaràs d'acord amb mi en que la noticia que exposes no és un exemple, en sí mateixa, demostratiu de feixisme, i per tant no il.lustra la teva tesi, que d'altre banda no afirmo ni nego.

De fets amb connotacions feixistes sí que en veig, Berlusconi i Aznar en són exemples molt clars; Bush i moltes coses d'en Blair, també. Ara, no em sembla prou clar que a escala global la gran massa de la burgesia mundial o de les burgesies mundials estigui optant pel feixisme pur i dur. Chirac, per exemple, és un gran burgès molt de dretes però no feixista.

El que em sembla criticable és étiquetar-ho tot de feixista. Homologar-ho tot com a feixista. Així ens trobarem un dia amb el feixisme de veritat als nassos i no li plantarem cara perquè "com que tot i tots són feixistes" no acumularem forces contra els feixistes de veritat, i ens dispersarem lluitant contra feixistes al gust de cada qual : per uns és "feixista" Maragall, pels altres "ERC", més enllà ens diuen que "tots els nacionalismes" són feixistes, CCOO i UGT (malgrat els seus grans defectes) "també són feixistes", etc. etc.

Això no és parlar per parlar, ja ha passat a la història : els comunistes alemanys, a les ordres d'Stalin, atacaven com a "feixistes" els socialdemòcrates, fins que els veritables nazis els van enviar a uns i altres a les càmares de gas.
Re: El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
30 jun 2005
Es clar, per tu els "veritables nazis" van arrivar el poder així de cop, sense un procès previ de preparació psicológica de la gent, sense moviments polítics afavoridors...es com si volgeussis dir que un dia ve el feixisme com si un dia fa sol o estè enuvolat. EL feixisme es un FET, però no es un FET ACCIDENTAL, sino PERFECTAMENT CALCULAT pel sistema capitalista. Perque el feixisme sigui possible, fa falta la col.laboració o la tolerància tambè dels capitalistes socialdemòcrates. Tu, amic Angel, confons el feixisme com a fet polític calculat del capital amb els "executors del feixisme". Tots els polítics que estan al servei del capital son col.laboradors potencials de les polítiques feixistes en tant es mantingui al servei dels capitalistes, ja que aquestes son impossades pels capitalistes per augmentar els seus guanys, encara que siguin uns altres els que EXECUTAN els fets. Obviament, en Blair no farà mai de "Hitler", però les seves polítiques están supeditades al que li manen els capitalistes i si li manen actuar a favor d'augmentar el nacionalisme bèlic donç ho farà. Quan la situació estarà madura, els capitalistes ja en trovaran un EXECUTOR que faci les polítiques, i veuràs al Blair sortir per dir que ell està en contra...com quan l'esglèsia diu que "està contra la guerra"...La política no es un procès d'evidències, molt menys l'anàl.lisi desde el punt de vista revolucionari.

Mentre es mantingui el sistema capitalista, les confrontacions de caràcter feixiste i les guerres imperialistes son mecanismes que continuaran produïntse perque els capitalistes els utilitzan per augmentar de forma exponencial i molt ràpida la seva taxa de guanys. El comunisme es la vía per lluitar contra la guerra i contra el feixisme. Per cert dòn has tret que Stalin era "comunista". La URSS va començar a optar per l'imperialisme i al capitalisme d'Estat a la mort d'en Lenin i a Yalta, Stalin amic Angel, ho va certificar amb el seu pacte amb Churchill i Roosvelt.
Re: El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
02 jul 2005
Em fa gracia lo ignorant i pallasso que ets meganoseque.Els nacionalsocialistes van ser derrotats per comunistes dominats per jueus com Stalin, Fiedrich Engels, Karl Marx(Charles Mordechai), Beria, Ilya Ehrenburg i de capitalistes dominats tambe per jueus com Roosevelt,Truman,Rotschild,Frankfuerter,Rockefeller,Kun Loeb,Bernard Mannes Baruch i Churchill entre d´altres.El capitalisme sempre va estar dominat per jueus, per aixo els nazis quan van agafar les cordes d´Alemanya i la van aixecar, no ho oblidis mai, es van guanyar les antipaties generals de tots els capitalistes del mon, començant pels jues que els hi van fer a Alemania un boicot internacional.Els nazis no van tenir que veure mai res amb el capitalisme, es mes els que avui tracteu de feixistes, els usa, per invadir Iraq, son els mateixos que van destruir el III Reich.A veure si som una miqueta mes coherents amb el que diem, i que em diguis de que Stalin no era comunista, pero tu de que vas ?si per cada comunista criminal que ha hagut a la historia l´has de treure de la llista dels herois soviets, ja pots treurels a tots, perque mai ha hagut una ideologia mes criminal que el comunisme, dirigida per jueus,bojos i assassins.Sino pensa que en 70 anys d´historia i despres de pudrirse amb la seva propia merda i miseria en conjunt global ha deixat a tot el mon una rastrera de 140 MILIONS DE MORTS EN TEMPS DE PAU.Començant per la Urss on jueus com Lenin(Vladimir Ulianov), jueus de part materna com Stalin( Iosif Iassaranovitch Djugarchvili), com Nikita Kruschev(Salomon Peralmutter) i passant`per tots els paisos on ha estat la bota roja, alli han hagut criminals, com el Che i Fidel a Cuba, com Pol Pot a Cambodja, com Mao a la Xina o com Ho Chi Minh al Vietnam.Desenganyat, acuseu els nazis de matar 6 milions de persones, el comunisme n´ha matat 140 milions, i no es una broma.Ademes el nacionalsocialisme pot renaixer perfectament ja que tota ideologia que en el terreny nacional,racial economic i social ha funcionat pero per altra banda ha estat derrotada no com el comunisme que ha mort amb el seu fracas sino mitjançant una derrota militar, esta predestinat a renaixer. Jo desde luego, una cosa la tinc clara i es que COMUNISME i CAPITALISME son EXACTAMENT EL MATEIX.
Capitalisme:Acumulació de diners(poder) en mans d´una oligarquia,mitjançant la creacio de trusts, Kartels i monopolis.Aquesta oligarquia es constitueix amb l´autentic Estat:Estat que controla el capital.
Estat-Capital:ESTAT CAPITALISTA.
Comunisme:Acumulació de poder( i amb ell, dels diners, en mans d´una oligarquia mitjançant els sindicats i les empreses colectivitzades.Aquesta oligarquia es constitueix amb Estat.Estat que controla el Poder i amb ell, els diners.
Estat-capital:ESTAT CAPITALISTA.
dUES COSES IGUALS A UNA TERCERA SON IGUALS ENTRE SI.El resultat es identic.La materialitzacio de l´Estat capitalista significa per a l´home, treballar com i quant vulguin els anonims i els omisapients tecnocrates, i entregar al deixar l´exercici, el 95% dels seus ingressos, en calitat d´impostos.Mentres que la realitzacio definitiva del Comunisme consistira, per al proletariat en reservar-se el 5% de lo que ell produeix, per a la seva subsistencia, mentres l´altre 95% ho entregarà voluntari a l´Estat.La consequencia final es la mateixa:aniquilament de la propietat privada.I quan es perd la propietat, es perd la llibertat.La unica diferencia es que en un bloc(el comunista)Jefes del Sindicat i en l´altre (el capitalista)son els tecnocrates, els directord de trusts,cartels i monopolis.Es una diferencia purament formal,verbal.Marx va dir al seu Das Kapital: que els instruments per a instaurar una societat " sense classes "-una societat comunista-son la constant agravació dels impostos i la supressio practica del dret d´herencia.Amb lo primer, s´aniquila la propietat, i en consequencia s´esclavitza a l´home, amb lo segon, es treu l´afany amb progressar en benefici de la seva descendencia, es a dir, es frena la productivitat, doncs ningu treballa,voluntariament,tota una vida per la Humanitat, es aquesta abstracció.(Goethe deia: La paraula humanitat so significa res, com no es prengui amb el sentit zoologic.No existeix la Humanitat...mai ha hagut ni mai hi haurà mes que homes.)Que passa llavors??? Doncs lo que fatalment ha succeit en totes les societats comunistes...que per a mantenir la produccio els gossos pastors del ramat humà tenen que ensenyar les dents.I aixi la apoteosis del famós Progressisme Comunista es la instauració d´una nova societat AMB CLASSES...Una classe explotadora, formada pels alts jefes comunistes-capitalistes i els seus gossos pastors encargats de cultivar el terror i una inmensa classe explotada ,amb molts drets abstractes, i un sol dret concret, el d´obeir els seus amos.Suposo que a tots els ilusos que encara creuen que el comunisme es algun tipus d´alternativa anticapitalista o que es un moviment en defensa de les llibertat de l´ome proletari ,s´haura desenganyat,en podriem escriure un llibre, del capitalisme, per un cantó el dels seus executors, amb ofici de criminals professionals i per lálttre els resultats penosos d´una ideologia fracassada que nomes ha significat una gran preso per als pobles que ha dominat, miseria moral i sobretot miseria economica.
Ah! i se m´oblidaba ,com va dir un famos comunista, i quina casualitat, tambe era jueu, que es deia Trotzki de nom real Lev Bronstein : "LA BORSA DE NOVA YORK ES LA MILLOR EINA REVOLUCIONARIA QUE EXISTEIX ". Aqui queda dit un salut als que mán aguntat i llarga vida a la classe treballadora sempre que sigui sota una ideologia digna i etica.
Salut i llibertat.
Re: El capital apuesta por nuevos fascismos en Europa
02 ago 2005
Amiga Klara Kapitana: el comunisme es un procès de transformació revolucionària que nomès serà possible amb un èsser humà evolucionat, capaç de respondre de forma col.lectiva als reptes que implica un planeta habitat per 6.000 milions de persones. Imagino que els nostres avantpassats els simis, no van aconseguir evolucionar d'una tacada. De fet, encara queden exemplars humans que tenen un comportament molt i molt primitiu.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more