Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Espai PV] Acte Públic: Pel País Valencià, pel nostre futur, Diguem no a aquest Estatut!
28 jun 2005
Benvolguts amics i amigues,



Des de l'Espai País Valencià, entitat que agrupa els valencians i valencianes residents a Catalunya, ens complau convidar-vos a l'acte que, sota el títol "Pel País Valencià, pel nostre futur: Diguem no a aquest Estatut" celebrarem, junt a la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans de la UPF, el proper dijous dia 30 de juny a les 19:00h a l'Auditori de la Universitat Pompeu Fabra de les Rambles ( La Rambla, 30-32 entrada per Plaça Joaquim Xirau).



A l'acte hi intervindran Mavi Dolz, professora de la UAB; Dolors Pérez, membre de la platafora "Compromís per l'Estatut i diputada a les Corts Valencianes; Diego Gómez, president d'Escola Valenciana i Toni Gisbert, coordinador d'ACPV.



Així mateix, us adjuntem el manifest redactat per l'Espai País Valencià respecte la proposta de nou Estatut:
invitació menudeta.jpg
#file_1#

PEL PA�S VALENCIÀ: DIGUEM NO A AQUEST ESTATUT

Davant la imminent aprovació a les Corts Valencianes del projecte de nou Estatut, des de l’Espai País Valencià, associació de valencianes i valencians residents a Catalunya, volem manifestar el nostre rebuig a aquesta reforma estatutària pactada pel PP i el PSOE. Aquesta reforma deixa de banda temes d’importància cabdal per al futur del País Valencià, com són el ple reconeixement de la nostra identitat, la qüestió de la llengua i els grans problemes socials que afronta el País Valencià: especulació, urbanisme salvatge, precarització laboral i destrucció del nostre teixit industrial.

Considerem que l’Estatut pateix greus dèficits democràtics i denunciem l’obscurantisme amb què s’ha redactat el text, fruit d’un pacte entre els dos partits majoritaris i centralistes, PP i PSOE. Hui, com el 1982, l’Estatut valencià s’ha dissenyat sota les pressions dels grans partits espanyols, en un clar intent per frenar les aspiracions d’altres comunitats i territoris, i en detriment dels interessos dels valencians i valencianes.

El que s’ha anomenat "consens" és, en realitat, un document redactat a porta tancada i d’amagat i sense comptar amb la participació de la societat valenciana. No s’ha obert un veritable debat públic, ni s’ha escoltat la veu d’entitats polítiques, sindicals i cíviques valencianes. PP i PSOE han prioritzat els seus interessos partidistes, com ho demostra el manteniment de la barrera electoral del 5% autonòmic, que continua deixant sense veu una part de la ciutadania, i que reforça l’hegemonia del bipartidisme espanyol en detriment del pluralisme polític i de la democràcia.

El nou Estatut manté els falsos símbols identitaris que ens va imposar la dreta durant la transició. Al 1982 l’Estatut que es va pactar fou el de Benicàssim i el que es va aprovar fou el de Madrid, on qüestions d’importància simbòlica i nacional van ser decidides a la capital de l’Estat. Ara la nova reforma manté l’indige apel·latiu de "Comunitat Valenciana" imposat per UCD i PSOE fa 23 anys, quan, de fet, la proposta que va arribar a les Corts Generals va ser la de "País Valencià".

L’Estatut deixa la porta oberta al secessionisme lingüístic i no aposta per la normalització del valencià. El text incorpora l’Acadèmia Valenciana de la Llengua com a ens normatiu al marge de l'Institut d'Estudis Catalans, alhora que evita el reconeixement de la unitat de la llengua catalana, recollit en el dictamen de l’AVL. A més, encara s’aprofundeix més en la confusió política amb l’ús de l’equívoca expressió "idioma valencià" que afavoreix la segregació idiomàtica.

D’altra banda, no hi ha en l’Estatut cap voluntat per avançar en la normalització de la llengua catalana i aturar el procés de substitució lingüística que patim els valencians. No s’estableix cap requisit lingüístic per accedir a la funció pública ni s’equipara l’estatus del valencià al que té el castellà en funció de la Constitució Espanyola.

La proposta d’Estatut no ens permet un major autogovern ni un finançament més just. El text no aposta per una vertadera elevació del sostre competencial, i conté aberracions jurídiques i polítiques com l’anomenada "clàusula Camps", que preveu assumir noves competències només en funció del que facen altres territoris, sense cap iniciativa pròpia.

Pel que fa al finançament no canvia res, car el País Valencià no recaptarà ni gestionarà més impostos. El nou Servei Tributari Valencià és en realitat un miratge que només centralitza en un únic organisme la gestió dels impostos que sempre s’havien gestionat juntament amb el Govern Central.

En l’àmbit judicial, el text preveu que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià funcione com a instància superior d’apel·lació. Però perquè aquest avanç s’ajuste a dret i siga efectiu, caldrà reformar les atribucions del Consell General del Poder Judicial de l’Estat. Es tracta, per tant, d’un nou miratge.

Pel que fa al territori, el nou Estatut no inclou cap garantia que el nostre patrimoni natural no es degradarà més del que ja ho està, com a conseqüència d’unes polítiques de depredació urbanística i de desenvolupament industrial i turístic poc respectuoses amb l’entorn. A més, es fa una clara defensa del model de transvasaments d’aigua com la solució al dèficit hídric que pateix el país, sense que es posen sobre la taula les veritables solucions, que passen per un nou model de sostenibilitat basat en la Nova Cultura de l’Aigua.

Per tot això, considerem que la reforma pactada és regressiva en molts aspectes, tant en els continguts com en la formulació. Demanem al PP i PSOE que renuncien a l’aprovació del nou Estatut fins que no s’haja obert un ampli debat públic on participe tot el ventall polític i social que existeix al País Valencià.

També exigim el reconeixement a tots els efectes de la unitat de la llengua i de la denominació de País Valencià per al nostre territori.

Així mateix, demanem a les forces polítiques catalanes i valencianes presents al Parlament Espanyol que voten en contra d’aquest Estatut Valencià i denuncien les mancances i insuficiències d’aquesta reforma.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat