Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Kiselman protesta contra la expansió de l'anglès a les universitats de Suècia
27 jun 2005
He trobat al "Libera Folio" una notícia que, tot i no fer referència directa al català, m'ha fet reflexionar.
--

Els estudiants suecs no són capaços de parlar en suec sobre les matèries en què s'especialitzen, perquè tan sols coneixen els mots tècnics en anglès. Ho afirmen Christer Kiselman i altres sotasignants d'un article aparegut al fòrum de debat més prestigiós de Suècia.

A Dagens Nyheter, una de les principal revistes sueques, va aparèixer el 17 de juny un article a tota plana signat per quatre professors i dos estudiants, titulat “La llengua sueca pereix a les universitats del país?. Més a baix a la llista de sotasignants apareix en nom de Christer Kiselman, professor de matemàtiques a la universitat d'Uppsala; així mateix, tot i que no es menciona, és membre de tres acadèmies esperantòfones (Acadèmia d'Esperanto, Acadèmia Comenius i Acadèmia Internacional de les Ciències San Marino), i de l'Acadèmia Sueca de la Ciència.

L'article afirma que els estudiants de ciències naturals que parlen suec no són capaços de parlar, ni tan sols a nivell de ciència popular, sobre qüestions de la pròpia matèria d'estudi en la seva pròpia llengua; els manca la terminologia tècnica.

La llengua sueca és parlada per uns 8 milions de suecs, i uns cent mil finlandesos; així mateix, l'entenen més o menys bé, almenys per escrit, prop de 4 milions de danesos i noruecs, a causa de la similitud entre les llengües. Això vol dir que el mercat per als llibres tècnics en suec sobre temàtiques molt especialitzades és limitat.

L'article de Kiselman i d'altres creu que cal establir un veritable bilingüisme entre els estudiants suecs- en d'altres paraules, que siguin capaços de dominar també la llengua materna, i no tan sols l'anglès.

This work is in the public domain
Sindicat