Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Kiselman protesta contra la expansió de l'anglès a les universitats de Suècia
27 jun 2005
He trobat al "Libera Folio" una notícia que, tot i no fer referència directa al català, m'ha fet reflexionar.
--

Els estudiants suecs no són capaços de parlar en suec sobre les matèries en què s'especialitzen, perquè tan sols coneixen els mots tècnics en anglès. Ho afirmen Christer Kiselman i altres sotasignants d'un article aparegut al fòrum de debat més prestigiós de Suècia.

A Dagens Nyheter, una de les principal revistes sueques, va aparèixer el 17 de juny un article a tota plana signat per quatre professors i dos estudiants, titulat “La llengua sueca pereix a les universitats del país�. Més a baix a la llista de sotasignants apareix en nom de Christer Kiselman, professor de matemàtiques a la universitat d'Uppsala; així mateix, tot i que no es menciona, és membre de tres acadèmies esperantòfones (Acadèmia d'Esperanto, Acadèmia Comenius i Acadèmia Internacional de les Ciències San Marino), i de l'Acadèmia Sueca de la Ciència.

L'article afirma que els estudiants de ciències naturals que parlen suec no són capaços de parlar, ni tan sols a nivell de ciència popular, sobre qüestions de la pròpia matèria d'estudi en la seva pròpia llengua; els manca la terminologia tècnica.

La llengua sueca és parlada per uns 8 milions de suecs, i uns cent mil finlandesos; així mateix, l'entenen més o menys bé, almenys per escrit, prop de 4 milions de danesos i noruecs, a causa de la similitud entre les llengües. Això vol dir que el mercat per als llibres tècnics en suec sobre temàtiques molt especialitzades és limitat.

L'article de Kiselman i d'altres creu que cal establir un veritable bilingüisme entre els estudiants suecs- en d'altres paraules, que siguin capaços de dominar també la llengua materna, i no tan sols l'anglès.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more