Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : criminalització i repressió : laboral
Reaccions, davant dels fet de SURIA
22 jun 2005
Una càrrega dels Mossos contra miners del Bages causa vuit ferits

• La policia va impedir l'accés dels treballadors en vaga a les oficines d'Iberpotash a Súria
• El grup d'ICV formularà una pregunta sobre els fets a la consellera Tura al Parlament

JOSEP SALLENT
SÚRIA

El conflicte laboral de l'empresa minera Iberpotash va desembocar ahir en una contundent càrrega dels Mossos d'Esquadra a Súria (Bages). Un grup de 20 agents antiavalots de la policia catalana van carregar contra un centenar de treballadors que intentaven entrar a les oficines de la direcció per exigir la readmissió de 14 treballadors acomiadats. L'enfrontament va ocasionar cinc ferits entre els manifestants i tres més entre la policia.
Ahir era el primer dia de vaga dels treballadors de les mines de Sallent-Balsareny, que en principi està previst que s'allargui fins a mitjans de la setmana entrant. Els treballadors d'Iberpotash estaven convocats al matí, a les 9.30 hores, a Sallent. Des del lloc on fa una setmana que estan acampats els últims acomiadats, el col.lectiu de miners es va desplaçar en vehicles a la seu de la companyia de capital israelià explotadora dels jaciments de potassa a Súria.
Un cop arribats davant les oficines d'Iberpotash, una xifra considerable de concentrats van intentar entrar a les dependències de la direcció de l'empresa, cosa que va originar la immediata càrrega dels Mossos d'Esquadra. L'enfrontament va durar uns quants minuts i va finalitzar amb el resultat de cinc manifestants ferits. Un d'ells va patir una bretxa al cap.
El comitè d'empresa va carregar amb duresa contra la càrrega policial, que va ser qualificada de "desmesurada" pel president, Máximo de la Corte. El representant dels treballadors va assegurar que la protesta dels miners s'havia organitzat d'una manera "pacífica" i que "cap dels manifestants portava objectes perillosos".

SITUACIÓ DE CRISPACIÓ
De la Corte va afegir que l'única intenció dels concentrats era entregar un document a un representant de la direcció de l'empresa. El president del comitè d'empresa, a més a més, va denunciar el que entén com a "passivitat de les administracions" enfront del conflicte i les "mentides" de l'empresa, que han motivat, segons el seu parer, aquesta "situació de crispació". "14 companys nostres ja han caigut i aquí no es mou ningú", va lamentar.
El sindicat CGT va assegurar que "la brutal agressió contra els miners" no havia estat justificada, perquè els treballadors concentrats no van llançar objectes contra els Mossos ni van portar a terme cap "provocació violenta". La CGT va anunciar que demanarà explicacions a la consellera d'Interior, Montserrat Tura.
La regidora de l'Ajuntament de Manresa d'ICV, Núria Sensat, va explicar ahir que ja s'ha posat en contacte amb el diputat al Parlament de la seva formació Jordi Miralles perquè es reuneixi amb la titular d'Interior del Govern tripartit. El grup parlamentari formalitzarà una pregunta al Parlament sobre les raons que van motivar la càrrega policial.
Segons Sensat, l'actuació policial va ser "desproporcionada, tant des del punt de vista de logística com pel tracte que s'ha donat als treballadors, que només volien asseure's amb l'empresa després que feia dos mesos que ho intentaven". Sensat va afegir que imatges com la d'ahir són les que provoquen "més desconfiança. Dificulten un procés que ja per si mateix no és fàcil".
Els Mossos d'Esquadra van justificar l'actuació policial per l'intent d'una part dels treballadors de traspassar el cordó policial. En aquell moment, la policia al.lega que va haver de recórrer a la força de forma obligada. La càrrega va ocasionar tres agents ferits, ja que alguns dels manifestants, segons la policia autonòmica, van llançar pedres.

AVUI HI HAURÀ NOT�CIES
Després de la càrrega, els treballadors van esperar unes hores fins que una delegació de cinc integrants del comitè d'empresa es va poder reunir amb el conseller delegat d'Iberpotash, Joao Carelo. En la reunió, Carelo va assegurar que avui donarà una resposta als treballadors.
El conseller va avançar la possibilitat d'obrir una taula de negociació per intentar readmetre els 14 miners acomiadats. Els treballadors van acceptar aquesta petició, però van anunciar que mantenen la jornada de vaga prevista per divendres. Josep Farràs, membre del comitè, va destacar que han aconseguit el compromís de l'empresa de valorar els punts que els sindicats han presentat a la direcció.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more