Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : educació i societat : laboral
Aturades espontánies en els tres torns de Gearbox del Prat
21 jun 2005
Publicat a www.cgt.es/cgtcatalunya Salut
ATURADES ESPONTÀNIES EN ELS TRES TORNS EN GEARBOX DEL PRAT.

Enviat per catcgt el Dilluns, 20 juny a las 01:58:26
Col·laboració de josemaria


La plantilla de la fàbrica de caixes de canvi protesta per la marxa de les negociacions.

En la reunió de dimarts passat 14 de juny, l'empresa va continuar amb el seu “pla de viabilitat� basat exclusivament en un ERO de 230 acomiadaments, i un Pla Social de recol·locació en SEAT com rellevista d'un jubilat parcial, amb categoria bàsica, sous entre 400 i 600 € menys (segons categoria actual), perduda de l'antiguitat, i indemnitzacions de 20dies/any i 12 mensualitats. El dimecres 15 es van celebrar Assemblees Generals amb “entrades en comitiva� per les oficines. El del torn de matí va arribar improvisadament fins als mateixos despatxos de la direcció, on un delegat de CGT li va explicar a la direcció de GEARBOX les múltiples causes de la protesta, i li va encarregar que les transmetés a SEAT.

La primera protesta espontània, organitzada per la pròpia plantilla al marge dels sindicats, va consistir en una cassolada durant el temps d'entrepà del torn de matí del divendres 17, i va ser recolzada per més de la meitat dels treballadors d'aquest torn.

En el torn de vesprada, les línies de muntatge van començar l'aturada a les 16: 00h, coincidint amb la primera pausa, i es va estendre a la pràctica totalitat de la fàbrica fins a les 22:00h. Tot sembla indicar que el detonant va ser el rumor que UGT i CCOO ja havien acordat les indemnitzacions i condicions de les recol·locacions en SEAT. Mes tard es va poder constatar que s'havien reunit amb l'empresa, i estaven temptejant entre els afectats per l'ERO de 230 acomiadaments que l'empresa proposa.
Els delegats de CGT en la negociació havien estat al matí a la fàbrica de Martorell, informant CGT-SEAT de les decisions preses a la seva Assemblea Extraordinària d'Afiliats del dia anterior, comunicant la proposta aprovada, intentant parlar amb el vice-president de SEAT, Wolfram Thomas, exgerent de GEARBOX (absent), i coordinant accions.

A l'inici de l'aturada de la tarda, els delegats de CCOO, presents fins i tot a la fàbrica, es veien obligats a realitzar una assemblea que no va aconseguir tranquil·litzar a la plantilla. Un centenar de treballadors/es fins i tot va traslladar la protesta fora de les portes de la fàbrica durant uns minuts, i va impedir la sortida de vehicles, però després es va transformar en una assentada a l'entrada, davall els despatxos de la direcció.
A mitja tarda els delegats de CGT intentaven acordar amb UGT i CCOO una nova assemblea per a presentar la proposta conjunta (pendent fins i tot de redactar, però ja parlada), alhora que intentaven arrancar un compromís de Referèndum després de la negociació, però les negatives de CCOO ho van impedir.

Es va formar una gran rotllana al voltant del secretari general de UGT. majoritàriament afiliats, exigint informació i Referèndum, i protestant per les condicions econòmiques que es van pactar per als rellevistes. La gran majoria d'ells es queixaven d'haver sigut acomiadats diverses vegades per a tornar a ser contractats amb un 15% i un 30% menys de salari, pels acords i convenis signats per UGT i CCOO.
Els líders d'ambdós sindicats van acordar amb CGT reunir-se urgentment a la fàbrica de Zona Franca amb els seus homòlegs de SEAT, per a preparar mobilitzacions en tot el grup.

El torn de nit va prendre el relleu en la protesta, i a l'espera de la tornada de UGT i CCOO, la CGT va informar la plantilla de les aturades anteriors, va retre comptes de les seves pròpies actuacions i de l'autorització de les seves Assemblees per a modificar amb les màximes millores i garanties de manteniment de totes les condicions (econòmiques i laborals) la proposta de l'empresa, i programar mobilitzacions. CGT també va reconèixer, com els altres sindicats, el malestar de la plantilla, especialment dels col·lectius assenyalats en la negociació, i es va posar a la seva disposició per a un Referèndum i qualsevol canvi d'estratègia i de propostes.

Els Secretaris Generals de UGT i CCOO van tornar durant l'assemblea, i van assegurar que la negociació portada fins al moment no s'havia tancat, i que unitàriament volien defensar les millors condicions per als afectats. També van informar que la direcció de SEAT els havia comunicat que a partir d'ara començaria una nova negociació directament amb SEAT.
L'aturada es va prolongar també durant tot el torn de nit.

José Mª García Alcázar.
Secretari d'Organització de CGT en GEARBOX del Prat.
jose-maria.garcia ARROBA gearbox.es
Mira també:
http://www.cgt.es/cgtcatalunya/modules.php?name=News&file=article&sid=1651

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Aturades espontánies en els tres torns de Gearbox del Prat
06 ago 2005
Situacion del ERE presentado en Gearbox del Prat,s.a.
¡NO A LA PRECARIEDAD!
Bueno ya estamos en manos de la Administración (8-8-05). Recemos para que el Sr. Maragall y su Administración defiendan a 230 contribuyentes ante esta clase de terrorismo empresarial. Ahora que está tanto en el candelero el maldito terrorismo; sí porque no nos engañemos, esto también es terrorismo, denominado terrorismo empresarial: engañar, coaccionar, práctica de la política del miedo y en definitiva retroceso laboral, precariedad y PARO. Tantos años de lucha de nuestros padres y abuelos no han servido para nada, porque ahora acomodados en sindicatos vividores, en la desidia de la vida del bienestar y en conformismo político se está perdiendo todo a pasos agigantados.
No me voy a repetir en como está la situación actual y en lo vivido, en que la empresa a conseguido parcialmente lo que quería: tiene a la plantilla dividida, a los sindicatos serviles sin don de la credulidad y muda a la opinión pública. Esperemos que la administración sea más lista y perciba la jugada estratégica de la empresa, y no se deje engañar ni chantajear (esto es un claro ejemplo de precarización laboral y otro futuro caso de deslocalización)... porque si la engaña a ella los perjudicados seremos todos nosotros, y cuando digo todos nosotros, no me refiero tan solo a los 230 afectados actuales de GEARBOX del Prat, sino a los 1200 que SEAT ya planea para el próximo otoño (si les sale bien ahora la jugada), y en general para un sinfín de trabajadores en multitud de empresas.... en fín, nos engañarán y perderá toda la clase obrera de este país (recordemos que somos la clase que mantiene este país).
En GEARBOX del Prat, está el laboratorio de experimentos de la patronal (SEAT/VOLKSWAGEN), somos el "conejillo de indias", y como resulte satisfactorio según sus planes (ya planeado desde el convenio), tendrán carta blanca para sus futuras maniobras a corto/medio plazo... ¡y que nos pillen confesados!
Por último, quedría dirigirme al señor Maragall, para recordarle sus iniciales PSC-PSOE, si me lo permite, pues se refieren a Partido OBRERO, y solo pido que a la hora de defender y luchar por alguien y el bien de todos se acuerde de sus iniciales.
Sr. Maragall, sra. Generalitat, sra. Administración solo pedimos conservar lo nuestro, ni que nos den ni que nos quiten; solo una solución digna para todos, trabajadores y empresa; que NO se nos perjudique doblemente, si el bien para la empresa es la reducción de plantilla por una mala planificación y nefasta política empresarial, que el bien para los trabajadores sean unas CONDICIONES DIGNAS, FAVORABLES Y BENEFICIOSAS, que al fín y al cabo son los directamente afectados y más perjudicados; que la vida desde el timo del Euro está muy cara, con hipotecas, impuestos y tener para comer no llega con 720 míseros euros... ¿solo nos quedará robar?
NO A LA PRECARIEDAD, NO AL PARO NO AL TERRORISMO EMPRESARIAL. Que a la empresa se le obliga a negociar y a favorecer a los trabajadores; al fín y al cabo una empresa existe, obtiene beneficios y tiene razón de ser gracias a todos sus trabajadores.

Agustín T.P.

¡Ah! una aclaración: el preacuerdo entre la empresa y los sindicatos que se rechazó por la mayoría de la plantilla, no era tan bueno como he podido leer y se está divulgando en los medios de comunicación. ¡La plantilla no es tonta, y sabía lo que rechazaba! Sí que había recolocaciones, posibles porque no las garantizaban, pero precarias que abarataban la mano de obra obteniendo una mano de obra barata y muy cualificada, perdiendo los trabajadores la mayoría de los derechos adquiridos a través de los años, y sobretodo condiciones, estabilidad y poder. Y para la empresa no garantizaba un plan de viabilidad y de futuro real...

P.D.: me gustaría que se viera publicado en el periódico, tan solo es una denuncia de la futura situación laboral en la que nos encontramos, gracias.
Sindicato Sindicat