Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: ecologia
Els focs artificials i els incendis
20 jun 2005
Encara que les notícies aqui publicades semblin sempre adreçades a la contrainformació, una imatge del Bages ens ha de fer pensar en com juguem amb el foc per Sant Joan.
petards-incendi.jpg
helicopter-bages.jpg
montserrat-incendi.jpg
Cap de les dues fotografies ha estat retocada, ni tan sols en brillantor i contrast. Les tres imatges es varen prendre ahir diumenge 19:

- La primera és una caseta de venda de petards (que res no ha tingut a veure amb l'incendi) amb l'incendi del Bages al darrera, fotografia que s'ha tirat des del costat d'un parc de bombers.

- La segona imatge només ha estat girant la càmera per a veure com un helicòpter finalitza el seu últim viatge del dia, perquè es fa fosc. Els treballs de tot el dia no han aconseguit "controlar" l'incendi.

- La tercera imatge és anterior a les altres, doncs és presa a migdia desde Montserrat.

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

D´un asceptic de mena-....
20 jun 2005
Jo no hem crec que una tatxa dún cigarru o un petard comencin un foc!!!

Per acabar amb els incendis forestals nomes caldria fer una llei que prohibis vendre/edificar en uns terrenys cremats per 30 anys(temps qeu es creu que necessita un bosc per recuperar-se).I ja vorieu com es deixen de cremar els nostres boscus.
Re: Els focs artificials i els incendis
20 jun 2005
No fa falta que creguis res, en un ambient sec com ara estan molts boscos de catalunya la "tatxa" del cigarro o un petard poden provocar un incendi perquè una petita espurna comença a cremar una zona i amb el vent es propaga. No fa falta ser molt llest per entendre-ho.
A part d'això és evident que hi ha gent que en treu profit d'això però les lleis físiques de la natura no es poden evitar.
em sembla que la llei ja hi es
20 jun 2005
l'altre dia sortia al diari (no recordo quin) que l'estat espanyol havia aprovat una llei que prohibia la requalificacio de boscos cremats durant els 30 anys seguents a l'incendi
la noticia
20 jun 2005
Concretament s'ha aprovat l'avantprojecte de llei.

http://webs.ono.com/usr048/mundomonte/Noticias/Noticia2.htm

Los bosques quemados no se podrán recalificar hasta pasados 30 años

El Consejo de Ministros aprueba el Plan de Prevención contra incendios

Madrid- El Consejo de Ministros dio ayer el visto bueno al anteproyecto de Ley de Montes en el que figuran propuestas como la prohibición de cambiar el uso del suelo durante al menos 30 años tras un incendio forestal y la creación de la figura de un fiscal para delitos medioambientales. Tras esta «luz verde», el anteproyecto, elaborado conjuntamente por los ministerios de Medio Ambiente, Justicia e Interior, será remitido al Consejo General del Poder Judicial y a la Fiscalía del Estado, informó la agencia Efe.
La nueva regulación responde a la necesidad de «actuar de manera urgente» frente a los delitos medioambientales y «las especulaciones con los montes» que se suelen producir tras los incendios forestales, manifestó la vicepresidenta primera del Gobierno, María Teresa Fernández de la Vega.
El anteproyecto de Ley de Montes pretende además prohibir la realización de cualquier actividad considerada incompatible con la regeneración de la cubierta vegetal del terreno incendiado durante el tiempo que determine la legislación autonómica.

Uso del suelo. El Consejo de Ministros subrayó que con esta prohibición desaparece, así, la posibilidad de que los suelos incendiados se transformen en otros de carácter agrícola, industrial o urbanizable, ya que en muchas ocasiones se ha tratado de justificar el cambio de uso de suelo por la pérdida de valor del terrero al carecer de vegetación tras un incendio.
De la Vega aseguró que todos los bosques y montes del país serán protegidos independientemente de su titularidad y avanzó que habrá un fiscal de Medio Ambiente, con la categoría de fiscal de Sala, que será nombrado tras escuchar al Consejo Fiscal.
Sus funciones serán intervenir en los procesos penales de delitos medioambientales, ejercer la acción pública en las infracciones del orden ambiental y exigir las responsabilidades que procedan. También será el encargado de coordinar las fiscalías de Medio Ambiente y sus actuaciones y de elaborar un informe que se incorporará a la Memoria del Fiscal General del Estado. Para todo ello contará con las unidades que precise del Servicio Especial de Protección de la Naturaleza de la Guardia Civil (Seprona), así como del resto de las fuerzas de seguridad que tengan competencia en temas ambientales.
«Los culpables –de los incendios forestales– quedan impunes y en algunos casos se producen beneficios económicos como consecuencia de la especulación y de la recalificación de terrenos quemados, ligados a los cambios de uso de estos terrenos», denunció De la Vega. Ante este panorama, es necesario, según la vicepresidenta, «hacer recaer todo el peso de la ley contra los pirómanos», así como «prohibir» que los «especuladores» construyan tras los incendios, a lo que contribuye la norma aprobada por el Ejecutivo, añadió.
Asimismo, el documento prevé a su vez la creación del Fondo para el Patrimonio Natural, que financiará la gestión sostenible de los montes.

Lucha contra incendios. Por otra parte, el Consejo de Ministros aprobó ayer el Plan de Prevención y Lucha Contra Incendios Forestales en el que están implicados trece Ministerios. Mejorar la eficacia en la persecución de delitos con más medios, y fomentar la formación ambiental son algunas de las medidas de este proyecto.
La ministra informó del nuevo plan en el que se incluye la creación de una Comisión Interministerial de coordinación para impulsar y estimular las medidas aprobadas, ya que el problema trasciende al ámbito exclusivamente ambiental por sus graves consecuencias económicas y sociales. Así, según denunció De la Vega, «se calcula que las pérdidas económicas ascienden a 3.540 millones de euros».
Re: Els focs artificials i els incendis
20 jun 2005
Aquest incendi concret al terme de Mura ha estat provocat per una barbacoa mal apagada, y amb l'ajut del vent que ha fet que s'estengues.
Re: Els focs artificials i els incendis
20 jun 2005
El veïnat de cases on jo visc va estar a punt de ser cremat a causa d'un incendi que va començar a la carretera amb una cigarreta.

Segons tinc entès, la llei que estan tramitant tan sols està elevant el número d'anys mínim, ja que fa forces dècades que a totes les comunitats autònomes hi ha legislada la moratòria entre 20 i 40 anys per a finques cremades.
Re: Els focs artificials i els incendis
21 jun 2005
Les restes d'ampolles poden ocasionar l'efecte lupa, i fins i tot els metalls. L'altre dia el meu germà que és bomber va anar a apagar un foc ocasionat per unes eines que algú havia deixat amagades en un paller i l'escalfor d'aquestes o el sol que les va escalfar, varen provocar que la palla que tocava les eines s'escalfés i acabés cremant.
Sobretot molt de compte.
Re: Els focs artificials i els incendis
21 jun 2005
Les restes d'ampolles poden ocasionar l'efecte lupa, i fins i tot els metalls. L'altre dia el meu germà que és bomber va anar a apagar un foc ocasionat per unes eines que algú havia deixat amagades en un paller i l'escalfor d'aquestes o el sol que les va escalfar, varen provocar que la palla que tocava les eines s'escalfés i acabés cremant.
Sobretot molt de compte.
Re: Els focs artificials i els incendis
21 jun 2005
El que hauria d'incloure la llei és l'obligació de replantació forestal amb cura de preservar les especies autòctones.
Re: Els focs artificials i els incendis
21 jun 2005
Núria, jo encara diria més: obligatoria la replantació, i si no es fa.. EXPROPIACIÓ.
N'hi ha que es fumen els marges de les carreteres
28 jun 2005
burilla1.jpg
Algú posava en dubte que amb la tatxa d'una cigarreta es comença un foc. Aqui va una prova gràfica, d'allò que és més que denunciable.
Re: Els focs artificials i els incendis
09 jul 2005
Apart del descuit i tambe de la mala intenciò,els que provocan el foc ,son gen entesa en les direccions del ven?
Sindicat Terrassa