Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
La Mediterrània es mulla
19 jun 2005
El Fòrum Social de la Mediterrània arriba a la seva recta final amb una manifestació a Barcelona que posa en evidència la diversitat cultural dels pobles de la Mediterrània, però també les seves reivindicacions i conflictes
El Fòrum Social de la Mediterrània va arribar ahir a la seva recta final amb una manifestació que va resultar un mirall del que ha suposat l'esdeveniment durant tres dies a Barcelona. El lema «En lluita per un mar de pau i drets» va encapçalar la protesta, després d'un primer moment de confusió en què cada col·lectiu pretenia posar la seva pancarta al capdavant de la marxa. I és que, de reivindicacions, no en faltaven, i de moviments socials representats, tampoc: els italians, amb crits contra Bush i Sharon; les dones tunisianes, contra la violència sexista; les lesbianes, per la revolució; els grecs, a favor d'una Mediterrània sense guerra ni neoliberalisme, i sobretot els palestins i els sahrauís, que van copar bona part de la manifestació, de la mateixa manera que també han centrat un bon gros de les conferències del fòrum social.
La protesta, que va reunir unes 4.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, tampoc no va estar exempta dels conflictes endèmics de la Mediterrània: un grup reduït de marroquins amb banderes del seu país i pancartes a favor de «l'alliberament dels presos marroquins del Sàhara», es van enfrontar verbalment amb el col·lectiu sahrauí i van intentar boicotejar la manifestació. Membres de l'organització van haver d'intervenir i separar els marroquins, que van quedar relegats a la cua de la marxa amb un cordó de gent que no els deixava passar i tres furgons de la Policía Nacional, i dos de la Guàrdia Urbana. La protesta va seguir un itinerari curt -va sortir de la plaça d'Espanya, i va tornar al mateix lloc pel carrer Tarragona- perquè, segons els organitzadors, l'Ajuntament els va prohibir fer un recorregut més llarg pel centre de la ciutat. Fonts municipals ho van justificar per problemes de mobilitat.
Aquest matí els moviments socials participants en el fòrum celebraran una assemblea per marcar les prioritats reivindicatives. I després, ja començaran a plegar veles: durant tres dies unes 300 persones han dormit als poliesportius de la Mar Bella i les Llars Mundet, cedits per l'Ajuntament; els traductors i alguns participants ho han fet a la residència Martí Codolar, i molts altres han estat acomodats en cases particulars. I en el recinte de la Fira de Barcelona, la Fundació Futur -de reinserció social- ha servit uns 800 menús diaris, basats en la Sobirania Alimentària i el Comerç Just.

«Però com és possible que a la ciutat no hi hagi ni una sola indicació ni tan sols propaganda que se celebra el Fòrum Social de la Mediterrània?», es preguntava ahir sorprès un noi francès, Yann, que de bon matí va arribar en cotxe a Barcelona des de Marsella i que deia que li havia costat mans i mànigues trobar el lloc on se celebra el fòrum, que és el primer que se centra únicament i exclusivament en els pobles i problemes de la Mediterrània. Acompanyat d'una amiga, Yann explicava que, en el seu cas, havia vingut atret per les conferències i els seminaris sobre ecologia i sobirania alimentària a la Mediterrània, a banda, evidentment, de tots els aspectes socials que envolten la trobada. Ahir, les inscripcions de participants ja arribaven a les 4.500, segons fonts de l'organització. I al matí, per primer cop, hi havia cua a les taquilles per comprar les entrades.

Escassedat de recursos, però abundància d'idees. Així ha estat el Fòrum Social de la Mediterrània: a sales on predominava la simplicitat -cadires de plàstic i taules de despatx-, els ponents eren de primera qualitat. Ahir, en una mateixa conferència, van coincidir ponents del nivell de l'algeriana Salima Ghezali i l'egípcia Nawal el-Sadawi. Amb tot, l'afluència de públic no ha estat la desitjada. Els organitzadors admeten que les dates escollides no són les millors: els estudiants estan d'exàmens, i l'esdeveniment ha coincidit amb el Sònar. Segons diuen, però, del contrari no haurien aconseguit la Fira de Barcelona per fer el fórum.

Amany és una dels 268 intèrprets del col·lectiu Babels que treballa de manera voluntària -sense cobrar ni un cèntim- al Fòrum Social de la Mediterrània, traduint conferències i seminaris. Ha vingut des d'Egipte, i tradueix de l'àrab al francès i anglès, i viceversa. «Cada dia treballo entre sis i vuit hores. I gairebé no tinc temps ni de menjar», comenta resignada. Explica que en un principi la idea era que els intèrprets només haguessin de treballar unes quatre hores al dia, i després poder disfrutar del fòrum assistint a conferències, però no pas com a traductors, sinó com a públic. «El fet que molts intèrprets s'hagin quedat a la frontera perquè el govern espanyol no els ha concedit el visat d'entrada, ha fet que nosaltres haguem hagut d'assumir més feina», argumenta. De 45 traductors d'àrab previstos, només una dotzena han pogut arribar a Barcelona. «Jo mateixa vaig tenir molts problemes, i no vaig aconseguir el visat fins a l'últim moment». No és el primer fòrum social en el qual Amany participa com a traductora: ja va estar en el de Marsella, i en molts altres al seu país d'origen. A tots, de manera voluntària, com tots els intèrprets de Babels, als quals l'organització només els paga el viatge i l'estança. Babels és un col·lectiu que va néixer el 2002, amb motiu del Fórum Social Europeu a Florència, per garantir la traducció a diverses llengües de les intervencions dels ponents. La xarxa disposa de 9.000 intèrprets d'arreu del món.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1355895

This work is in the public domain

Comentaris

opinió sobre el fòrum
19 jun 2005
Si, la veritat es que els mass media han fet un boicot molt fort a aquest fòrum i seria interessant intentar fer-hi un análisi. No creieu?

Ahir a la tarda un dels nois que han format part de la organització em comentava també que s'han rebut pressions en contra (i mitjes amenaçes en segons quins casos) de que es portessin a terme determinats tipus de conferències; hom es referia a conferències on es pretenia nombrar a determinades empreses transnacionals com a culpables dels processos d'empobriment de certes regions del mediterrani (i del planeta).

Per altra banda també es sabut que el govern espanyol, a través dels seus consolats ha impedit la tramitació de molts visats de gent que va intentar venir a fer xerrades al fòrum, sobretot gent del sahara, la qual a més a més en molts casos han sofert detencions preventives per part de la policia marroquina.

La mani va estar certament molt bé, tot i que segons es comenta aquí a dalt sembla ser que l'ajuntament ha impedit que es fés per carrers més cèntrics de la ciutat.

Moltes xerrades i conferències han estat força interessants i el curru de molts dels voluntaris sacrificat.

Segurament un millor fòrum hauria estat haver-lo realitzat a la UB enlloc de a la fira de montjuich, pero la propia UB s'hi va oposar amb l'excusa de que estaven en periodes d'examens acadèmics i que no hi hauria espai ni recursos suficients. També s'hauria pogut realitzar gratuitament en places públiques o d'altres edificis de la ciutat ...pero aleshores les brigades antidisturbis neofeixistes del govern municipal ens haurien fotut osties a tots. En resum, que el fòrum ha tingut aspectes positius i d'altres negatius pero s'ha intentat fer el millor possible; les difficultats i els pals a les rodes ...han estat molts!
Sindicato Sindicat