Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
L’ampliació del port de BCN destruirà una llacuna del Delta del Llobregat.
19 jun 2005
L’ampliació del port de BCN destruirà una llacuna del Delta del Llobregat.
LES LLACUNES DEL DELTA DEL LLOBREGAT

En plena polèmica generada als mitjans de comunicació entorn al tema del tram de la llera històrica del Llobregat que, a causa del desviament i desembocadura artificial del riu, ha deixat d’actuar com a curs fluvial i s’ha transformat en una llacuna, DEPANA vol fer les següents aportacions que han d’ajudar a clarificar els conceptes.

Les llacunes més emblemàtiques i encara existents, del Delta del Llobregat, - El Remolar i La Ricarda-, són els testimonis de dos antics braços de riu: “el riu mort� (SXIII) i “la riera vella� (SXVIII) respectivament, que van deixar de ser actius per a la circulació superficial de les aigües de la conca.

Però, aquestes llacunes segueixen funcionant activament com a sortida al mar, de forma imperceptible però activa, de l’aqüífer subalvi del Delta. Aquesta alimentació subterrània d’aigua dolça impossibilita que s’assequin i les ha transformat en zones humides, amb tot el que comporta aquesta qualificació.

El conjunt de característiques hidrogeològiques, botàniques i faunístiques d’aquestes masses d’aigua han fet possible que les autoritats competents en matèria de protecció ambiental, hagin atorgat unes figures de protecció específiques a aquestes zones humides.

Al setembre del 2004 va començar a funcionar, com a llera artificial del Llobregat, la rasa que va ser excavada per desviar la desembocadura del riu uns 2,5 km. al sud de l’existent.

És a partir d’aquesta data, quan els aproximadament tres km. de la llera històrica, queden desconnectats de la circulació d’aigües superficials i passen a rebre la seva alimentació hídrica exclusivament de l’aqüífer subterrani, un fet igual al que va tenir lloc en altres temps, als antics braços de riu, que avui són llacunes.

Les aigües subterrànies, o aigües del freàtic, són d’una puresa molt superior a les que circulen en superfície i aquest fet ha resultat en una espectacular regeneració i millora de la qualitat ambiental d’aquest tram de riu, que ara és inactiu com a tal i que, en pocs mesos, ha passat a ser una llacuna més del Delta, amb la mateixa vegetació i fauna que les altres ja existents.

Tot això podria semblar molt bonic, però hi ha un fet que ho posa en greu perill: cap dels estudis obligats i de les declaracions dels impactes mediambientals, previs a les obres de desviament del riu i ampliació del Port de BCN, van considerar, la d’altra banda fàcilment previsible, regeneració ambiental natural de l’antiga llera del riu. Solament s’ha previst fer-la desaparèixer, esborrar-la del mapa, eliminar-la fins i tot del record històric si això fos possible.

El tram de riu en consideració, tal com diuen les Declaracions d'impacte ambiental (DIAs en endavant), ha de ser soterrat i transformat en vials d’accés i serveis portuaris.

Ara, passats ja 9 mesos de la desconnexió del riu, l’antiga llera és una nova llacuna del Delta, amb la presència de nombroses espècies protegides d’ocells nidificants. Així, entre d’altres, s’hi han instal·lat el capbusset, el cames-llargues, els corriols menut i camanegre, els abellerols, la polla d’aigua, l’ànec collverd. I al bosc i sotabosc de ribera el xot, el mussol, els rossinyols comú i bord, tallarols i boscarles. Especialment rellevant és la presència estival de l’agrò roig, l’esplugabous, el bernat pescaire i sorprenentment, també el martinet ros.

Destaca també com àrea d’alimentació de molts individus de xatrac bec llarg i també com a dormider, dins del bosc de ribera, de gairebé un miler de corbs marins durant sis mesos de l’any, evitant-se així el potencial perill que suposaria per les operacions de l’Aeroport si aquests ocells es poguessin veure obligats a buscar un lloc més proper a les pistes, si el bosc fos eliminat.

La recuperació de la bona qualitat de l’aigua ha fet possible la recolonització de l’espai per anguiles, tortugues i per diverses espècies de peixos i de la mateixa manera han tornat els amfibis, com la reineta. Pel que fa a la vegetació, s’ha regenerat la de ribera i ja s’ha començat a detectar la formació de praderies submergides.

Com no pot ser d’altra manera, DEPANA vol manifestar de forma contundent, i amb el suport de totes les consideracions científiques i legals, que s’ha de qualificar aquesta massa d’aigua com una zona humida natural i en conseqüència no ha de tenir un final com el previst inicialment: de destrucció, rebliment, dessecament i desaparició.

Cal refer l’Estudi d'Impacte Ambiental de la zona, establint una nova DIA que valori com cal la situació actual, que ja s’hauria d’haver previst.

Com que es tracta d’un espai natural, que la legislació nacional i les directives comunitàries obliga a protegir i considerant que el principal promotor i instigador de la seva desaparició és el Port de Barcelona, que d’altra banda és receptor d’una aportació de fons comunitaris del 53% per la seva ampliació, s’hauria d’aplicar l’Article 6.4 de la Directiva d’Hàbitats. Si això no es fes, la Comissió Europea, per incompliment de les Directives, podria tenir el dret de retirar els fons atorgats.

Des de DEPANA considerem que aquesta situació s’ha de reconduir, preservant la major part de la llacuna, tota la làmina d’aigua i el bosc de ribera.

El Pla Director del Port contemplava la ubicació de tres estacions de tren, a més de la de can Tunis. La reducció d’una d’aquestes estacions, es pot suplir incrementant-ne les altres; solament és necessari tenir la voluntat política de fer-ho i no pretendre, sota l’excusa de que es paguen amb fons públics o comunitaris, maximitzar els serveis.

És molt important no oblidar que una llera de riu és sempre una superfície de domini públic hidràulic, per la qual cosa la seva possessió és sempre demanial i mai particular. I que, a més, legalment i a tots els efectes, segueix encara sent el riu Llobregat.

L’argument de que el Port de BCN és insuficient, desprès d’haver-se malbaratat, per privatització i transformació a usos de dubtosa sostenibilitat, el port Vell i una bona part del port Nou, no pot justificar ara la destrucció irreversible d’un espai natural emblemàtic, relíctic i de tanta vàlua com és l’antiga llera del Llobregat.

DEPANA agraeix l’esforç de tantes persones que estant col.laborant en la campanya de recollida de firmes i adhesions a favor de la conservació de la llera del riu. Durant l’estiu aquesta campanya s’intensificarà i en acabar es farà el lliurament dels plecs a les Administracions responsables de la conservació del territori.

Finalment:
- Cal refer l’Estudi d'Impacte Ambiental de la zona, establint una nova Declaracions d'impacte ambiental que valori la situació actual.

- S’ha de preservar la major part de la llacuna i el bosc de ribera.

- La llera del riu és de domini públic hidràulic, i la seva possessió és sempre demanial, no es del Port. Si tot això no es te en conte, la -

- Comissió Europea, podria retirar els fons atorgats per incompliment de les Directives Comunitàries.

Per més informació, podeu trucar al 93.210.46.79



Juny 2005

This work is in the public domain

Comentaris

DEPANA participo en el FORUM 2004
19 jun 2005
DEPANA participo en el FORUM 2004, un pelotazo especulativo, con las consecuencias que todos conocemos a nivel de impacto ecologico sobre el litoral catalan, cosa que DEPANA sabia de sobra, pero ahora se pone a denunciar "el impacto de la ampliacion del puerto", un poco tarde no, si a la hora de hacerle el jueguito a las administraciones y recibir subvenciones, son como tontos.

Espero que reconduscan su politica ambigua y defiendan algo tan simple como el medio ambiente donde viven, y las consecuencias que esta acarreando el modelo capitalista depredador en la ciudad.

y tambien espero que hallan valorado su penosa participacion en el Forum 2004, asi como todas las organizaciones que tambien lo hicieron encantadas de la vida.

www.barcelona2004.org/esp/eventos/ fira/resumenes.cfm?idResumen=F044228 - 21k
Re: L’ampliació del port de BCN destruirà una llacuna del Delta del Llobregat.
19 jun 2005
í que si va participar en algunes xerrades
Informació sobre les amenaces al Delta del Llobregat i actualitat del Pla Delta
19 jun 2005
Modificat: 01:12:43
hipocresiaserps.jpg
EL DELTA DEL LLOBREGAT EN GREU PERILL: ATUREM-LOS!!

El Delta del Llobregat es troba en greu perill davant les constants agressions que està patint amb el Pla Delta. Les denúncies ecologistes han trobat la indiferència més absoluta per part dels polítics, especialment, en l'autisme hipòcrita dels que dirigeixen el consistori i s'anomenen amb sarcasme "ecologistes de debò", quan estan perpetrant un dels majors delictes ecològics dels darrers temps. La mateixa població pratenca ha decidit mirar cap a una altra banda mentres destrossen el Delta i semblen donar per bones la escandalosa manipulació informativa dels mitjans oficials com el butlletí municipal, on tot és meravellòs, i dels centres de (des)informació ambiental, creats per enganyar amb molt de disseny i dir-nos que es mentida el que estem veient. El fet de que ni tansols se'ns hagi consultat sobre aquest pla, promesa electoral d'IC que sembla no servir pel Prat, demostra la impossició que suposa i que s'executarà de forma irreversible si no fem res per evitar-ho. ATUREM EL PLA DELTA!! ENCARA ESTEM A TEMPS.....

DARRERES NOTÃ?CIES DE LA DESTROSSA DEL DELTA DEL LLOBREGAT

LLOBREGAT: Tribunal declara il·legal el desviament / Entrevista comunitat d'usuaris / Generalitat diu que ara no es pot fer res / Acció al congrés nacional d'IC / El riu Llobregat va ser desviat [1] / No a la lapidació / Ecologisme de mentida / Signatures / emails / DEPANA denuncia a la fiscalia / L'antiga llera es resisteix a extingir-se

TREN ALTA VELOCITAT: Manifestació contra l'AVE al Prat / Pressions / Bunyols / El TGV destrossa la pagesia / Tejedor demana l'AVE / Programa d'IC contra l'AVE [2] / Arriba l'AVE / Estació licitada al Prat / El TGV no té declaració d'impacte ambiental

TERCERA PISTA: L'amenaça de la tercera pista sobre el Delta / AENA tala la pineda sense permís / Segona tala de la pineda / Inauguració tercera pista / Primeres protestes de Gavà-Mar / Els veïns de Gavà demanen allargar tercera pista sobre aiguamolls- Protestes de DEPANA i Salvem el Delta / Tejedor diu que compleix la declaració ambiental / Talls a l'aeroport dels veïns de Gavà-Mar / manifestacions / Els empresaris demanen que funcioni al màxim / malalties a Gavà pel soroll / Protesta

DESSALADORA: I ara també la dessaladora / El projecte no pot rebre fons comunitaris / La demagogia ecologista del PP / Alegaciones DEPANA / Notes sobre la dessaladora

D'ALTRES AMENACES: Al·legacions carretera aeroport / Incendis provocats al Remolar / La platja sense sorra / La Cambra Comerç pressiona per acabar obres pla Delta / El Golf al final es queda / El centre de logística també al Delta / Decret antisequera malmet aqüífers

OPINIÓ: El que el franquisme no va fer avui ho fan "els ecologistes de debò" / Quan creixin els arbres / Notas sobre óxidos
Mira també:
http://www.kasalprat.org/
http://www.kasalprat.org/ECOLOGIA/ecologia.htm
Sindicat Terrassa