Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Crònica tertúlia "Europa després del No francès i holandès"
17 jun 2005
Resum de les intervencions a la tertúlia amb Josep Sort sobre "Europa després del No de França i Holanda" i propostes de futur.
tertúliaNO.jpg
PER UNA EUROPA SOCIAL, DE LA PAU I DELS POBLES:
CAL TREBALLAR PER AFERMAR LES RAONS DEL NO

El passat dijous 16 de juny, al Casal Fèlix Cucurull de Mataró, es va fer una tertúlia amb Josep Sort, politòleg i professor de la URL, organitzada pel Comitè del Maresme contra la Constitució Europea per parlar dels reptes de futur dels col·lectius socials i dels pobles sense Estat després No de França i Holanda.Josep Sort va destacar la feina feta pel Comitè del Maresme i va al·ludir a lâacció de la llufa que es col·locà a la plaça de la Peixateria, la qual va tenir un ressò simbòlic més enllà de la comarca. El âTractat pel qual sâestablix una Constitució per a Europaâ? i el referèndum espanyol del 20 de febrer van ser lâequivalent a una gran llufa penjada damunt de la ciutadania, una llufa equivalent al âbunyolâ? del Nou Estatut.


Per Josep Sort la primera gran lliçó que nâhem dâextreure els catalans i les catalanes és que a Europa qui no té estat no compta per a res. Per tant, cal ser estat.

En segon lloc, es constata la manca de cultura democràtica existent a lâEstat espanyol en contrast amb els procediments més equànimes dels referèndums de França i Holanda, que han afavorit el debat i han permès lâexistència mediàtica del No.

Sigui com sigui, a Espanya se li acaba la bicoca dâEuropa, perquè la UE vol tancar lâaixeta dels ajuts de fons europeus, la qual cosa ens ha de posar en guàrdia als catalans i les catalanes, atès que hi pot haver la temptació de cobrir el forat carregant-nos el mort de la solidaritat amb les regions espanyoles fins ara més beneficiades.

Va criticar els discursos eurocentristes que es fan des de Brusel·les i va apuntar la necessitat que des dâEuropa es canviï de xip, perquè lâeix Atlàntic, a la pràctica, ja està sent desplaçat pel del Pacífic, amb lâemergència de les potències asiàtiques (Xina).

La situació actual, la va descriure com a incerta atès que sâha esfondrat el model elitista de la Constitució Europea proposada.Les persones assistents van aportar nous motius de reflexió i de debat:

-El reconeixement de les llengües, que alguns consideraven que caldria resoldreâl primer a Madrid i que, segons Sort, cal apostar fort per la carta de la realitat transfronterera que fa que el català no depengui de la postura dâun únic estat.

-Es va denunciar la manca de política exterior catalana, deslligada dâEspanya o França, que podria comportar situacions no desitjades pel poble català com ja va passar durant la guerra i lâocupació de lâIraq, on la raó dâEstat i les seves relacions internacionals vulneraren el sentiment majoritari del nostre poble.

-Es va assenyalar el paper desastrós i vergonyós de lâesquerra política i sindical catalana i espanyola, així com el joc dâous de la cúpula de CiU que no va respectar el poscionament majoritari de les seves bases.

-Entre dâaltres repercussions, el No dels països europeus evidencia una dispersió dâobjectius i lâabsència dâun pòsit de cultura política europea comuna. Si bé cal tenir en compte lâexistència a França dâun vot âlepenistaâ? de rebuig a la immigració i a lâingrés de Turquia, no cal oblidar que França ho fa en contraposició als interessos alemanys i que, en canvi, podria defensar lâingrés dels països del Magrib sota la seva influència (Tunis, Marroc o Algèria). DâHolanda, se nâha parlat menys, però és evident que el vot negatiu ha castigat el fet que els holandesos són els qui més contribueixen per càpita a l! es arques de la UE. Alhora, cal analitzar el paper desetabilitzador dels EUA, que interfereixen, sobretot a lâEuropa de lâEst, per impedir la cohesió política europea.


La conclusió és que des del Maresme i des dels Països Catalans cal teixir complicitats a 2 nivells: amb les nacions sense Estat (Escòcia, País Basc, Còrsega...), amb les qual hi ha una gran afinitat lèxica i discursiva, i dâaltra banda, cal aprofundir els lligams amb els moviments populars progressistes i alermundistes com els que aquests dies es manifesten en el Fòrum Social Mediterrani i contra la trobada del G8 al poble escocès de Gleneagles.

Comitè del Maresme contra la Constitució Europea

http://www.diemno.eu.kz
Mira també:
http://www.diemno.eu.kz
http://mataroviu.blagspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Blog Mataró Viu
17 jun 2005
L'enllaç correcte amb Mataró Viu - Actualitat i Alternatives és http://mataroviu.blogspot.com
Sindicato Sindicat