Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
16 jun 2005
Neix avui a Barcelona l'òrgan de debat del Mediterrani de les xarxes de l'antiglobalització
CARLOS Taibo
Professor de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid

Del 16 al 18 de juny, d'avui a dissabte, Barcelona acollirà les sessions del Fòrum Social Mediterrani. Aquest fòrum neix en virtut del designi de descentralitzar les activitats pròpies del que s'ha convingut a anomenar Fòrum Social Mundial, que, tal com se sap, ja s'ha reunit quatre vegades a Porto Alegre (Brasil) i una a Mumbai (l'�ndia).
A l'empara d'aquest designi han vist la llum un grapat d'instàncies "regionals" intermèdies que pretenen encarar els problemes singularitzats de determinades àrees del planeta i acostar en paral.lel els continguts del Fòrum Social Mundial a la realitat dels moviments que treballen sobre el terreny, puntal decisiu, de manera ben evident, de les xarxes que s'han dignat contestar la lògica de la globalització capitalista.
En realitat, no cal demostrar que el Mediterrani configura un escenari molt singular. Segons un argument molt estès, s'hi aprecia, si més no, la que avui dia és la fractura més aguda de totes les que separen el Nord ric i el Sud empobrit.
A això s'hi afegeix, però, una circumstància que contribueix a augmentar els problemes d'anàlisi i acoblament de les dades: al costat d'aquestes dues realitats se'n fa valer una tercera, que arriba de la part més oriental de l'espai que ens ocupa, que, tant als Balcans com a Turquia, revela especificitats, i entre aquestes un actiu procés de tercermundialització en allò que en un altre temps va ser espai propi del socialisme real. A peculiaritats com aquestes s'hi afegeixen, d'altra banda, les que obliguen a distingir entre la condició del Pròxim Orient i el que és atribuïble al Magrib.
Al darrere de tots aquests avatars s'hi endevina, en suma, una exigència: la de deixar enrere alguns dels entrebancs que comporta l'atribució als continents d'una importància desmesurada a l'hora d'explicar fets i formalitzar classificacions.

ÃS CLAR QUE l'interès del Mediterrani no es deriva només de la condició singular dels diferents espais que acull. No aniria malament subratllar el relleu que correspon, també, a la magnitud dels problemes que es manifesten. La irritant disparitat de les tessitures econòmiques i socials es veu acompanyada de delicades situacions mediambientals, de conflictes oberts --Palestina, Sàhara occidental-- o soterrats --Líban, Bòsnia, Kosovo-- i d'una trama geoeconòmica i geoestratègica que, almenys en allò que afecta el Pròxim Orient, converteix la regió en peça cobejada dels moviments de les grans potències. Per si tot això anterior fos poc, les vores del mar que ens atrau són el teatre on es fa valer el més ambiciós experiment neoliberal del moment, no en va el Medi- terrani ha acabat per prendre el relleu en aquest sentit a l'Orient Llunyà i a l'Amèrica Llatina. Afegim-hi, a més a més, que, segons determinades lectures impregnades de neoconservadora ideologia, el mare nostrum també és el recinte on despunta una de les versions més crues del xoc de civilitzacions huntingtonià.
Tampoc sembla necessari justificar que en aquest magma hi sobren les matèries substancioses per les quals els moviments de base estan obligats a interessar-se. A la reunió de Barcelona es passarà revista, així, a la situació dels drets humans, a la condició dels conflictes bèl.lics --fent referència inevitable a les polítiques dels Estats Units i de la Unió Europea--, a la militarització que pateixen tantes relacions, a la liberalització i la privatització generalitzades --amb la creació paral.lela d'una zona de lliure comerç i la preservació de les injustícies vinculades amb el deute--, als impactes socials de totes aquestes polítiques, al creixement inexorable dels fluxos migratoris --amb la seva seqüela de patiment i, en molts casos, de mort--, a l'esdevenidor d'agressions ecològiques que posen en perill delicadíssims equilibris i, en fi, als problemes a què estan sotmeses les dones.
Els organitzadors del Fòrum Social Mediterrani el conceben com un espai "de trobada, de llibertat, de pluralitat i de diàleg" on no tenen cabuda ni les representacions partidàries ni les organitzacions militars.

UN VOL creure que el Fòrum proporciona una ocasió esplèndida per poder calibrar, per cert, si propostes com la de l'"aliança de civilitzacions" preconitzada pel president José Luis Rodríguez Zapatero es queden en el mer terreny de l'aventura intel.lectual o progressen cap a la gestació de vincles i compromisos diferents. Sembla fora de tota discussió que perquè el segon dels horitzons es faci realitat no n'hi ha prou amb l'impuls dispensat pels poders polítics tradicionals, cada vegada més retallats, per cert, en les seves atribucions: s'imposa, més aviat, el contacte entre els ciutadans corrents i, a través d'aquest, la possibilitat d'escoltar les opinions dels altres.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
Pues por lo que pude ver ayer, solo puedo hacer un comentario: VAYA CAGARRO!
Arriba (¡abajo!) el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
.
Re: Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
Ahir hi vaig ser i era patètic, a les reunions només hi havien unes 10-15 persones i no traduïen les ponències... quin fracàs!!! També hi ha que dir que era quelcom pensable, ja que tots els moviments alternatius i radicals de la ciutat s'han desmarcat de l'acte...
Re: Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
Debate FSMed: Los comunistas y revolucionarios hoy y las luchas en el Mediterráneo
SABADO 18 de junio, de 12 a 14 horas, sala S22 (Feria de Barcelona, Plaça Espanya) RECORDEU: Manifestació FSMed: Dissabte, 18 de juny, 18 hores, Pl. Espanya
Teo Navarro (Assemblea Roja - Corrent Roig) [17.06.2005 00:38] - 58 lecturas - 1 comentarios
CONTROPIANO, ESPAI MARX, INICIATIVE COMMUNISTE, MARXISMO VIVO , PROPUESTA COMUNISTA, Y UNIDAD Y LUCHA

Os invitan a asistir al "FORO SOCIAL DE LA MEDITERRÃNIA"

SABADO 18 de junio, de 12 a 14 horas, sala S22 (Feria de Barcelona, Plaça Espanya)

DEBATE:

"LOS COMUNISTAS Y REVOLUCIONARIOS HOY, Y LAS LUCHAS EN EL MEDITERRÃ?NEO"

Ponentes:

Rasid Almansoure, de Marruecos (Marxismo Vivo)

Sergio Cararo, de Italia (Contropiano)

Claude Salmon, de Francia (Iniciative Communiste)

Joan Tafalla, de Catalunya (Espai Marx)

Quim Boix, del estado español (Propuesta Comunista)


Lugar: Feria de Barcelona, Plaza España (metro: L1+L3; bus: 9,13, 27, 30, 37, 50, 56, 57, 65, 79, 91, 105, 106, 109, 153, 157, 165; FGC: S3, S33, S8, S4, R5, R6, S7).
Re: Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
Es com si arrivès un carnaval propagandístic de la Coca Cola: completament patètic i lamentable patoxada reformista.
Re: Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
"antiglobalización" = altermundialización = alterimperialismo = máscara del capital
Arriba LOS/AS QUE LUCHAN EN Fòrum Social del Mediterraneo O DONDE SEA
17 jun 2005
Amigos/as,

Entre todos los movimientos alternativos y revolucionarios sumamos en Barcelona y rodalies quizás 15.000 personas...

PUES la ciudad y su área de influencia tiene 3.000.000 de habitantes!!!

NOS QUEDA MUCHO CAMINO POR RECORRER!!

Esto es lo que hay!!

LA ÚNICA LUCHA QUE SE PIERDE ES LA QUE SE ABANDONA!!
Re: Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
Dissabte a les 18:00h manifestació? Però si n'hi ha convocada una altre a les 17:00h pl. universitat contra l'homofobia de l'esglesia reunida a madrid!
Re: Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
Una cosa me gustaría saber: en el FSM solo hay movimientos sociales de ideología comunista o también hay algo más?
Re: Arriba el Fòrum Social Mundial a Barcelona
17 jun 2005
Doncs jo tinc clar a quina aniré.... TOTS CONTRA L'HOMOFÒBIA!!!
El fotut fòrum
17 jun 2005
si el famós lema "Un altre mon es possible" es basa en fer fòrums on les esquerres cíviques només parlen a un públic predisposat a venir i tb d'esquerres pero on paradoxalment per a participar-hi t'exigeixen pagar enormes quotes (quotes per cert que poden arribar als 450 euros si per exemple vols muntar un petit seminari i disposar d'un stand!) les quals, això si, les pots pagar mitjançant targeta bancaria fent l'ingrés a La Caixa! ..creieu que de veritat així aconseguirem transformar la nostra societat i les relacions de poder injustes que la caracteritzen?

Es que no era possible organitzar aquest forum (si realment era o pretenia ser un fòrum de tipus social) als diversos casals okupats i llocs afins que hi han repartits per la ciutat i l'area metropolitana?

Això si que realment hauria sigut una aposta per el canvi i una valentia per part de tots els participants i no aquest fòrum mediterrani de penya que està ansiosa per sentirse important i engreixar els seus curriculums universalistes per poder un dia dir: "jo vaig muntar un taller, o jo vaig fer una conferencia.. en el Forum social de la mediterrania" tal dia de tal any.. Que lluitadors que erem en aquella època eh? -si, si, i gracies a nosaltres el mon continua igual de fotut.
Sindicato Sindicat