Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
|
Notícies :: mitjans i manipulació |
Mataró: cal impulsar una rà dio plural, participativa i democrà tica
|
|
per Sants vila roja |
13 jun 2005
|
|
|
Crònica del debat organitzat en el sopar tertúlia del propassat 10 de juny sobre el model de rà dio a Mataró. La principal conclusió és que si es vol una rà dio al servei de la ciutadania, i no una mera corretja de transmissió del govern de torn, cal que la societat civil prengui la iniciativa, definint el model i tirant endavant l'emissora.
Cal que la societat civil de Mataró impulsi una rà dio plural, participativa i democrà tica
El debat ha estat molt productiu al sopar-tertúlia sobre el model de rà dio a Mataró. La principal conclusió és que si volem una rà dio al servei de la ciutadania, i no una mera corretja de transmissió del govern de torn, cal que la societat civil prengui la iniciativa de definir el model i tirar endavant l'emissora.
El debat del divendres 10 de juny ha començat després de visualitzar l'audiovisual "Quan Mataró tenia rà dio", produït per la plataforma ciutadana "Mataró, posat' la rà dio". En Joan Jubany (de la CUP de Mataró) ha presentat els introductors del debat i ha explicat que la CUP ja proposava la creació d'una rà dio local al programa electoral del 2003. Aquesta propsota estava a l'apartat de participació ciutadana perrquè des de la CUP entenem la rà dio com un mitjà al servei de la ciutadania i de les entitats de la ciutat, i no volem que sigui un instrument institucional més al servei dels polÃtics del govern de torn.
Tot seguit en Miquel Piris, periodista de TV3 i membre de "Mataró, posa't la rà dio" ha explicat la trajectòria de la plataforma des de la seva creació a finals del 2003 i ha posat en evidència que des que el govern municipal va incorporar la creació de la rà dio dins el "pla de comunicació" de l'Ajuntament, cap membre del govern s'ha volgut reunir amb la plataforma, tot i que aquesta ho ha demanat reiteradament.
Miquel Piris també ha parlat de diferents models de mitjans públics: des del model de TVE ("a Urdaci me remito") fins al model de TV3, on hi ha un Comitè de professionals que vetlla per la independència periodÃstica en el tractament de les notÃcies.
Per la seva banda, LluÃs Lligonya, director de Televisió de Mataró, ha intervingut a tÃtol personal i ha parlat de "les trucades" que els mitjans de comunicació reben tot sovint. Lligonya ha defensat que per garantir la independència dels mitjans de comunicació la millor opció no són pas les emissores institucionals, i ha posat diversos exemples d'esdeveniments que han obert TelenotÃcies d'à mbit nacional que senzillament "no han existit" en els mitjans públics municipals de les poblacions afectades.
Després de les breus introduccions s'ha obert un debat molt ric a tothom que hi ha volgut intervenir. En una primera fase s'han posat sobre la balança els pros i contres de les rà dios públiques i de les emissores privades, i ha quedat en evidència en buit existent a la legislació espanyola. En estats com el francès i ha un ampli ventall legal de tipus d'emissores, mentre que les lleis que ens afecten com a catalanes i catalans només pemeten rà dios institucionals (amb gerència de l'administració) o rà dios privades. Legalment a Mataró no seria permesa una rà dio pública que s'aixoplugués en el "paraigua" de l'Ajuntament i que fos gestionada pel teixit associatiu de la ciutat.
També hi ha hagut debat sobre el model de continguts de la futura rà dio mataronina. En Joan Jubany ha exposat que caldria garantir-ne la independència, i que hauria de ser una eina de comunicació de proximitat que reflecteixi la pluralitat de Mataró. Per la seva banda, Miquel Piris ha dit que la programació hauria de ser al 100% de producció pròpia, i no amb connexions de 12 hores a COM Rà dio com sembla que pretén l'actual govern tripartit.
El veterà del Eusebi Vidiella ens ha donat una lliçó magistral de com la tecnologia Digital Terrestre modificarà tecnològicament els mitjans radiofònic i televisiu, i ha parlat de models de rà dio amb fórmules de decisió dels continguts per part de les entitats ciutadanes.
Una de les conclusions més clares ha estat que volem una rà dio que faci d'altaveu dels moviments ciutadans i que parli bà sicament de la nostra ciutat, que difongui informacions properes i que no esdevingui només la veu del govern.
En Jordi Canal ha posat sobre la taula els esforços fets per "Mataró, posa't la rà dio", i ha dit després de lliurar milers de signatures a l'alcalde reclamant la rà dio, i després d'haver aconseguit que l'Ajuntament faci seva la proposta, seria una llà stima que no es faci un seguiment. Altres tertulians han parlat directament de "segrest institucional" de la iniciativa popular, i veuen en les maniobres de l'Ajuntament una tà ctica per desarticular la reivindicació de la rà dio.
Per la seva banda, en Francisco Jordán , soci fundador de l'Associació Cultural d'Amics de la Rà dio (A.C.A.R), ha recordat que moltes de les rà dios consolidades avui en dia van començar a emetre de forma "pirata" o al marge de la llei.
En definitiva, queda clar que si a Mataró volem una rà dio independent, democrà tica, plural i participativa haurà de ser la nostra societat civil qui "estiri del carro" per construir-la. El que està clar és que el govern municipal no vol aquest model d'emissora.
La Rita Marzoa, directora i conductora del programa “Si més no� de Catalunya Rà dio, s'ha vist obligada a suspendre la seva intervenció al sopar-tertúlia per motius de salut.
Oficina de Premsa CUP Mataró
10 de juny del 2005 |
 This work is in the public domain |
Re: Mataró: cal impulsar una rà dio plural, participativa i democrà tica
|
per ......... |
13 jun 2005
|
que tal si comenceu a posar totes les noticies de CUP en un únic post.
spam, no gracies |
Re: Mataró: cal impulsar una rà dio plural, participativa i democrà tica
|
per x |
14 jun 2005
|
Açó NO és SPAM.
El SPAM és correu comercial no sol·licitat.
Si no saps distingir les CUP d'un partit polític, o la CNT d'un sindicat TENS UN GREU PROBLEMA. |
Re: Mataró: cal impulsar una rà dio plural, participativa i democrà tica
|
per x |
14 jun 2005
|
La CNT és un sindicat de classe... revolucionari i anarcosindicalista.
La CUP és un partit polític, interclassista i nacionalista català. |
Parlem de rà dio o de les vostres neurones?
|
per Miqui |
14 jun 2005
|
Xavalets,
teniu palla a l'ull o no sabeu llegir? aquí es parla de la ràdio que voldríem per a la nostra ciutat. Em temo que només us heu quedat amb la sigla i en canvi la notícia (contingut) us importa ben poc.
Trobo ridícul que qüestioneu si la notícia d'aquest acte -al qual no hi vaig assistir- l'ha fet un col·lectiu o un altre. Per mi és informació i punt; prou censura tenim amb els mèdia locals (no cal ni parlar-ne dels de Barna) com perquè ara ens fotem retrets els col·lectius que lluitem. |
Re: Mataró: cal impulsar una rà dio plural, participativa i democrà tica
|
per radioactivista |
14 jun 2005
|
Aquest debat s'hauria d'estendre a tota catalunya ja que s'està gestant una llei (la nova llei de l'audiovisual català) que equipara totalment el model de ràdio municipal amb les institucionals de la corporació catalana de ràdio i televisió, controlades pel sistema de partits.
Avui, gràcies a les noves tecnologies i als canvis culturals i socials, és prioritari reformular el concepte de participació de la societat civil en la propietat, gestió i control dels mitjans de comunicació públics (i dels privats en la mesura que afecten a un dret fonamental).
Però no és un camí fàcil ja que entremig hi ha els interessos propis d'una democràcia formal i poc substancial (llegeix institucions, burocràcies i partits), empresarials i de mercat, corporatius (de sectors importants del món periodistic) i també, perquè no dir'ho, la curtesa de mires de certs moviments socials que en el fons estàn encantats quan TV3 els dedica quatre imatges quan li sobren espais entre una publicitat i l'altra...
Per més informació sobre ràdios municipals i mogudes: www.comespossible.org |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more