Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Gener»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
La Generalitat de Catalunya torna a augmentar les taxes universitàries per al curs vinent, a proposta de la Junta permament del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) reunida el passat 10 de juny. L'increment del preu per crèdit matriculat en tota universitat pública catalana és d'un 5% respecte el curs 2004/2005, un punt per sobre l'increment estipulable de l'IPC. El CIC puntualitza que tot i l'augment de les taxes, l'aportació dels estudiants al cost global dels estudis ha disminuït un punt a causa del creixement de la subvenció destinada a Universitats de la Generalitat de Catalunya.

Des de l'AEP (Associació d'Estudiants i Estudiantes Progressistes) rebutgem aquesta mesura que en cap cas suposa un benefici o aproximació al model d'Universitat Pública que defensem.Els efectes que en causa, no només la incondicional pujada de taxes a què ens volen acostumar any rere any, sinó la mateixa implementació dâaquestes, es tradueixen en un atac directe pels estudiants i les estudiantes i al mateix temps per la pròpia Universitat.

Tot i així, l'aplicació d'unes taxes com a requisit d'accés a l'ensenyament públic superior actua de selector, deixant fora del sistema universitari a totes aquelles persones que no poden permetre's aquest tipus de despesa. El sistema de beques de lâEstat resta lluny dâaconseguir la plena integració de tota persona que vulgui accedir a lâensenyament públic superior. La concessió de les anomenades âbeques generalsâ? sâestableix a partir de dos criteris: lâacadèmic, en funció dels mèrits que sâaconsegueixen durant el curs anterior; i lâeconòmic, analitzant les condicions econòmiques en què es troba lâestudiant o estudianta, a través dâuna pauta general en funció de lâocupació i renda familiar. Aquest mètode, quantitatiu, al no tenir en compte les especificitats de cada un de nosaltres, i sobredimensionant els requisit acadèmics, deixa sense ajuts a moltes persones. En conseqüència, cada vegada són més les entitats financeres que ofereixen crèdits per accedir a la Universitat, fet que implica una privatització del sistema de beques.

La Universitat també sofreix una retallada important dâautonomia en la gestió i organització de la seva activitat, degut a la mala distribució dels pressupostos estatals, mancant dâun important finançament públic, i provocant lâentrada de finançament privat. En aquest punt, i veient com cada cop ens allunyem més dâun model universitari gestionat públicament, no podem passar per alt les transformacions a que està exposada davant lâescenari que dibuixa lâEspai Europeu dâEnsenyament Superior (EEES). LâEEES situa la Universitat en el centre neuràlgic del desenvolupament del mercat laboral, a partir dâunes directrius marcades per l'òptica empresarial, i seguint aquesta línia que la LOU ja va començar a perfilar, atorgant molt més poder a aquest sector de la societat en la presa de decisions dins el cos de la Universitat.

Creiem que la Universitat pública catalana ha de lluitar per no perdre el caràcter que la constitueix: una entitat de cara al poble i per al poble. Lâadministració pública catalana al seu temps ha dâapostar per una Universitat pública i aplicar totes aquelles mesures per mantenir-la i projectar-la en el futur. En aquest context, denunciem el paper testimonial que s'atorga als estudiants membres del Consell Interuniversitari de Catalunya. La seva presència en aquest òrgan preten la automàtica legitimació de les decisions i acords pressos, sense tenir veu en aquelles qüestions que incumbiexen directament als estudiants i estudiantes, com ho és lâincrement de les taxes.

Des de lâAEP lluitem per una Universitat sense cap tipus de filtre en lâaccés, lliure de taxes, apostant per ser font dâemancipació social, dotant al poble dâuna visió crítica i humanista amb els processos socials que avui en dia controlen la nostra vida quotidiana. Facilitant a tothom que ho necessiti lâaccés i sense cap tipus de pressió de lâesfera empresarial.

PER UNA UNIVERSITAT GRATUÃ?TA I POPULAR, NO A LES TAXES UNIVERSITÃRIES

Associació d'Estudiants i Estudiantes Progressistes
Barcelona, 13 de juny del 2005

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
Bla bla bla, bla bla, bla. Bla bla blabla, bla bli bla...

Feu pena l'AEP, sempre ficant-se amb la punta de l'iceberg, sense voler veure que a sota hi ha un problema el 90% més gran... Estar a favor de la privatització, com feu, i fan els vostres representants, escudant-se amb un pràgmatisme, que sols ens pot recordar al PSOE i desprès anar traient el mateix comunicat sobre la pujada de taxes universitàries... és populista.

Passeu dels grans problemes de fons: manca de beques, augment descomunal del preu dels serveis que en pocs anys s'han més que doblat... i en canvi us fiqueu no en les taxes en si, sino amb el seu augment.

Sou patètics. A més ja estem farts de veure com l'AEP és poca cosa més qu una agència de col·locació de progres a la universitat. Quants dels de l'AEP acaben a un departament o servei de la universitat? Doncs quasi tots per ser sincers, i els que no ja els col·loquen al partit...
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
a mi no m'agrada gaire AEP però encara m'agrada menys la barreja d'idees que fas servir tu, un. Molt adjectiu, molt insult, molta enumeració però res de substància

llegeix-te el text, cosa que no has fet, i després el critiques
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
"Un", ves amb el teu discurs "infantil" , a un altra lloc l'AEP no és el que descrius... i tu dic jo que conec segurament més que tu l'entremat de sindicats, plataformes, assemblees de facultat.. pel que vec.

Apa salut i amunt el sindicalisme estudiantil!!
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
En su momento echaba de menos respuestas contundentes y responsables ante este tipo de abusos: por un lado solo ví respuestas bien pensantes que no eran más que una declaración de intenciones (las vuelvo a ver), por el otro respuestas rupturistas que nada tenian que ver con cualquier estudiante que simple y llanamente estuviera cursando estudios universitarios y quisiera tener herramientas para luchar con estos abusos.

A los estudiantes universitarios no les sirven de nada este tipo de declaraciones bien pensantes, pues no les evitan pagar cada vez más tasas, no les permiten obtener becas (aunque solo fuera para pagarse el transporte y la comida cada día), ni tampoco les permiten disponer de una vía directa con la que "transformar hacia mejor los estudios universitarios": haciendoles participes en el gobierno de las universidades y facultades.

Por otro lado, a los estudiantes univeristarios no les sirven de nada posturas que cuestionando los estudios oficiales, en este caso universitarios, solo muestran como alternativa la ruptura y el desencanto con el modelo ( vía acrata destructiva).

Una medida efectiva y rupturista con la injusticia, no con los estudios universtarios, seria la negación en masa de los estudiantes a efectuar el pago de las subidas en las tasas. En su defecto del pago de toda la matricula una vez efectuada. Mostrandose como una vía política que ningún burócrata pudiera alienar o marginalizar.

¿Alguien lo tirara adelante? ¿O volveremos otra vez a la pelea entre galgos y podencos entre los que sí quieren estudiar y mejorar los estudios pero no van hacer nada efectivo, y los que no les gusta este sistema universitario y son rupturistas pero no son capaces de ofrecer ninguna alternativa practiva?

Ahi queda eso, me temo que quedara en nada

Salud!
un ex estudiante
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
Mite'l, és curiós com sempre és dels ex-estudiants que venen els tons paternalistes, alliçonadors i que diuen què s'ha de fer i què no. Estaríem agraïts si ens comuniquessis el que vas fer durant els teus temps d'estudiant, així tindrìem algunes idees per mirar de dur a terme mesures realment efectives que depassin els simples posicionaments crítics.
D'altra banda, creus que és feina dels sindicats estudiantils i dels estudiants en general la d'abolir el sistema de taxes, incrementar les beques o millorar els plans d'estudi? No et diré que no ho sigui, però estarem d'acord en què aquí hi ha uns responsables polítics encarregats d'això i a qui cal dirigir la crítica per l'actual situació, no?
Suposo que també deus conéixer, com a ex-estudiant, els sistemes de representació (claustres, eleccions, etc) i tota la "democràcia interna" que hi ha a les universitats per fer possible que se senti la veu dels estudiants i que aquests tinguin poossibilitats reals de transformar alguna cosa, no?
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
si estudies qué has de fer...?
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
Jo no entenc aquestes crítiques frontals i poc desenvolupades, a més considero positiva la feina d'AEP, i el comunicat en sí.
Treballo des de un altra sindicat i també vam treure un comunicat semblant, crec que aquesta tasca la de posicionar-nos públicament respecte a temes d'ensenyament, ha de ser un pilar important dels diferents fronts de lluita que l'estudiantat a d'obrir per avançar cap a una educació pública i popular.
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
13 jun 2005
Doncs no sé si el suposat indepe sap més que jo que cony és l'AEP, però em fa molta gràcia que defenseu una organització que no us agrada...

Res jo pel que he vist l'AEP és això un grup de poder organotxat a la universitat
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
14 jun 2005
doncs txaval, no és l'únic... el que passa és que aquest li deus tenir una mania especial per algun trauma
Re: Comunicat de l'AEP davant l'augment de les taxes universitàries
14 jun 2005
hemos dedicado tiempo ayer por la noche y esta mañana a trabajar en ello exactamente, y lo que deseamos como he dicho antes es que sea una resolucion lo mas clara posible y que agrupe el mayor numero posible de voluntades. sabemos bien lo que tenemos entre manos y sabemos bien lo que nos jugamos.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more