Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : educació i societat
Altra vegada, augmenten les taxes universitàries al principat de Catalunya
12 jun 2005
Comunicat de premsa davant l'increment de les taxes universitàries per al curs 05-06 a la comunitat autònoma de Catalunya
Divendres 10 de juny, es reunia a Barcelona el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), òrgan dâassessorament de la Generalitat en qüestions universitàries. El punt destacat de lâordre del dia era la proposta de taxes per al proper curs. Les taxes és el nom amb el que es coneix el preu de les matriculacions.

Un any més, el seguit de rectors de les universitats i els responsables del Departament dâUniversitats, Recerca i Societat de lâInformació (DURSI) presidits pel conseller Carles Solà, han recolzat la proposta dâincrementar les taxes per al curs 2005-06. Aquest increment serà del 5%, és a dir, un punt per damunt de lâincrement de lâÃ?ndex de Preus de Consum (IPC) dâenguany previst en un 4% en el cas de la comunitat autònoma de Catalunya. Respecte als preus dels crèdits, valorats en quatre nivells diferents en funció del grau dâexperimentalitat de les titulacions, aquests aniran dels 9,23 eurus (grau 1) fins al 13,40 (grau 4) el crèdit. En altres termes, sobre un supòsit de matricular-se de 70 crèdits anuals, un estudiant pagarà unes xifres dâentre 646 i 938 eurus.

Tot i això, el conseller Carles Solà ha destacat que encara que sâincrementin les taxes, els i les estudiants pagarem un percentatge del cost dels estudis inferior al que veníem pagant fins ara (pas dâun 19,8% a un 18,9% del cost dels estudis), degut a âlâaugment de finançament gràcies a lâesforç fet per la Generalitatâ? tot i el âdescens dâestudiants universitarisâ?.

Dâaltra banda, aquesta reunió ha servit també per rebutjar formalment la proposta de Catàleg de Titulacions de Grau presentada recentment a Madrid per part de la comissió encarregada dins del Consejo de Cordinación Universitaria (CCU), que destacava per la reducció i eliminació de diverses titulacions.

Des de la Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC), volem valorar un seguit dâaspectes dâaquesta decisió que estava ja cantada com algunes organitzacions estudiantils hem vingut anunciant:

En primer lloc, rebutjem que un cop més sâencareixin les taxes, especialment quan aquesta pujada és superior a la pujada de lâIPC. Enguany doncs, els i les estudiants tornem a veure com sâencareix lâaccés a la universitat per damunt de lâencariment del cost de la vida. Destaquem que aquestes taxes sovint són inflades per part de les universitats a través dâincloure-hi conceptes totalment prescindibles. Posem com exemple el cas de la Universitat de Barcelona, on lâany passat sâincloïa obligatòriament el cost dâuna carpeta de la Universitat sense que sâinformés als i les estudiants ni seâls facilités allò que havien pagat.

En segon lloc, rebutjem que des del DURSI, i tal com han recollit diversos mitjans, es dissimuli lâincrement de les taxes en base un augment de lâinversió pública. Aquest augment en la despesa, del qual no disposem de forma detallada, cal incloureâl a més en el que preveia la Llei Catalana dâUniversitats (LUC), i és per tant, un fet amb el que ja calia comptar. Malament anem si les âgrans notíciesâ? han de ser vanagloriar-se dâuna qüestió que simplement obeeix a una qüestió regulada per llei o bé que tot i la reducció dâestudiants universitaris la despesa no decreixi. Ens preguntem aleshores com sâinterpreta des de les administracions i les universitats respecte el descens de persones que accedeixen als estudis superiors. Ja duem temps sentint a parlar de la âdevallada demogràficaâ?, tot i que caldria parlar del descrèdit de moltes titulacions i dâun mercat de treball que demana persones molt menys preparades o bé un menor percentatge dâestudiants altament especialitzades que hagin pogut accedir a cursos de tercer cicle que no són a lâabast de tothom. Considerem intolerable doncs, que seâns digui i a més quan no sâescau, que hi ha âmenys gent a la universitatâ? per camuflar un fet objectiu com és lâincrement de les taxes.

En tercer lloc, saludem que es critiqui com sâha vingut fent aquesta proposta de Catàleg de Titulacions, si bé considerem que no sâestà dient tota la veritat. El propi DURSI, a través del seu conseller, havia expressat amb anterioritat la necessitat de âracionalitzarâ? i âreduïrâ? el nombre de titulacions ofertes. El mateix procés dâadaptació a lâEspai Europeu dâEnsenyament Superior (EEES) requereix dâaquestes mesures tal com està concebut. Des de la CEPC considerem que el DURSI i els propis rectorats són plenament responsables de la manca de participació, dâinformació i de la silenciació, quan no ridiculització, de les veus crítiques. A tall dâexemple, no fa ni dues setmanes que es celebrà la cimera ministerial de Bergen amb participació espanyola i francesa (i la contracimera de rèplica on si que vam participar representants dels Països Catalans) i encara esperem que alguna institució catalana es faci ressò dâaquest fet, així com per part dels mitjans de comunicació.

Per tot plegat, exigim lâaturada dâaquesta proposta i la congelació del preu de les taxes, com a primer pas per tal de començar a estudiar propostes per la seva supressió. Tot i això, no podem ser optimistes si ens fixem que sistemes educatius com el noruec han passat a incloure taxes, quan abans dâentrar en el Procés de Bolonya no existien.

Exigim també que des de lâestat espanyol es concreti la transferència completa del sistema de beques per educació tal com duu temps reclamant-se des de lâadministració principatina amb el corresponent concert econòmic, fet que en cap cas pot servir de justificant de la política de submissió que es ve practicant per part de la classe política catalana des de la malanomenada âTransiciónâ?.

I exigim també transparència informativa davant de totes aquestes reformes, sent conscients que ens trobem en uns anys claus on sâestà dissenyant un nou sistema educatiu europeu. Ãs intolerable que sâestigui prescindint de les veus crítiques davant dâaquesta reforma mentres les universitats públiques esdevenen empreses i les universitats privades creixen progressivament.

Coordinadora dâEstudiants dels Països Catalans (CEPC)
Barcelona, a 12 de juny de 2005
Mira també:
http://www.coordinadora.net
http://www.gencat.net/dursi

This work is in the public domain
Colera camping CNT