Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Molt fort: declaracions de Montserrat Tor-Tura
08 jun 2005
Tura defensa l'actuació dels mossos i acusa els col·lectius 'alternatius' de Berga de fer campanya contra el cos
La consellera s'ha preguntat per què ningú ha demanat responsabilitats als organitzadors del concert on va morir Josep M. Isanta
08/06/2005
La consellera d'Interior Montserrat Tura ha defensat aferrissadament en una compareixença al Parlament l'actuació dels mossos en la matinada en què va morir assassinat Josep M. Isanta a Berga. Després d'explicar que els antecedents d'alguns dels detinguts que són a presó pendents de judici, Tura ha fent una cronologia sobre els atacs que han patit els mossos a Berga des que s'hi van desplegar el novembre de 1998: pintades, pancartes, danys a vehicles policials i manfestacions, i ha afirmat que mai no s'han pogut demostrar les acusacions que s'han fet als mossos d'apallissar alguns detinguts. Tura ha remarcat que en una població de poc més de 16.000 habitants hi ha 'quatre centres anarquistes i tres d'independentistes radicals', a qui la consellera ha responsabilitzat d'una campanya d'atacs i insults constants als mossos d'esquadra, tot i que ha puntualitzat que 'és una minoria de la població'. A continuació ha fet una cronologia, amb minuts i segons, dels fets de la matinada de l'assassinat, tot rebatent 'afirmacions que no es corresponen a la veritat' com ara que els mossos estaven sopant quan els van trucar, i també ha defensat que els controls d'alcoholèmia que van aturar alguns cotxes que duien ferits a l'hospital controlaven que els agressors no sortissin de la població. Tura ha dit que aquella nit es van desplegar vuit patrulles, que els mossos van presentar-se al lloc dels fets molt ràpidament i que en una hora i mitja havien detingut els agressors. També ha dit que hi havia mossos de paisà al lloc dels fets i que si els organitzadors del concert haguessin avisat haurien arribat abans.
La consellera ha destacat que 's'ha volgut generalitzar que els culpables són la policia i no els agressors' i que l'actuació dels mossos va ser 'l'adequada', alhora que s'ha preguntat per què no s'han demanat responsabilitats als organitzadors del concert on va morir el jove, on no hi havia 'assistència sanitària ni servei d'ordre'. La consellera ha criticat també les manifestacions que hi va haver a fora el jutjat i la comissaria dels mossos i finalment ha acabat demanant la col·laboració dels veïns de Berga per arribar a una pau social al poble i acabar amb els atacs a la policia.
Segons Tura, la més gran lliçó que ens poden haver ensenyat aquests fets és que 'ocultar la veritat no porta mai enlloc'.Tura ha dit que aquella nit es van desplegar vuit patrulles, que els mossos van presentar-se al lloc dels fets molt ràpidament i que en una hora i mitja havien detingut els agressors. També ha dit que al lloc dels fets hi havia mossos de paisà.
La consellera ha destacat que 's'ha volgut generalitzar que els culpables són la policia i no els agressors' i que l'actuació dels mossos va ser 'l'adequada', alhora que s'ha preguntat per què no s'han demanat responsabilitats als organitzadors del concert on va morir el jove, on no hi havia 'assistència sanitària ni servei d'ordre'. La consellera ha criticat també les manifestacions que hi va haver a fora el jutjat i la comissaria dels mossos i finalment ha acabat demanant la col·laboració dels veïns de Berga per arribar a una pau social al poble i acabar amb els atacs a la policia.
Segons Tura, la més gran lliçó que ens poden haver ensenyat aquests fets és que 'ocultar la veritat no porta mai enlloc'.
En el torn de preguntes, Núria de Gispert (CiU), Miquel A. Estradé (ERC) i Daniel Sirera (PP) han alertat del problema de violència que es viu al carrer, tot relacionant el que va passar a Berga amb els episodis de Sabadell i l'Hospitalet. Joan Boada (ICV) s'ha desmarcat d'aquesta afirmació i ha dit que els fets de Berga no es poden relacionar els altres i ha demanat que no es criminalitzessin els col·lectius alternatius, sempre i quan no actuessin amb violència.
D'altra banda, un representant de l'organització del concert on van passar els fets, Nacho Romero, ha afirmat que, en cinc anys que fa que l'organitzen, l'ajuntament mai no els ha demanat que posessin seguretat i assistència sanitària.
D'altra banda, ha dimitit el portaveu de la plataforma cívica del Berguedà Joan Ramon Bella.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Molt fort: declaracions de Montserrat Tor-Tura
08 jun 2005
I vinga amb l'actuació dels mossos. Aixo dona igual sempre han sigut l'enemic no ens han d'ajudar pas.
Re: Molt fort: declaracions de Montserrat Tor-Tura
08 jun 2005
A Mollet no ens sorprèn res, a la Tura la hem patida durant mols anys com a alcaldessa i ara la compartim amb la resta de Catalunya.
Re: Molt fort: declaracions de Montserrat Tor-Tura
08 jun 2005
La tura és una feixista a la qual sols li preocupen els moviments socials. Que mor un jove en un concert alternatiu a mans de la caverna davant la passivitat dels mossos. Doncs culpem-ne les victimes. Que algú és queia de l'actuació policial, és pq és un criminal i n'ordena la seva investigació! Que algú resulta ferit (recordis el cas de roses!) en una comissaria dels mossos, en desapareix la cinta i la victima presneta agresions: és que s'ha autolesionat perdesprestigiar el cos com fan tots els delinqüents.

Quan em recorda aquest discurs al del PP, les SS i altres organitzacions democrates...
Re: Molt fort: declaracions de Montserrat Tor-Tura
09 jun 2005
Tema Roses, no tens ni idea......? prou de manipulacions.
Re: Molt fort: declaracions de Montserrat Tor-Tura
09 jun 2005
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjja
Re: Molt fort: declaracions de Montserrat Tor-Tura
09 jun 2005
Al cap i a la fi el culpable final va ser Isanta, a veure a qui se li acut deixar-se clavar una navalla. Segur que aquest anarquista radical ho va fer exprés per després poder criticar els mossos.
I potser ho havien pactat amb l'agressor i tot, al cap i a la fi ja hem demostrat que eren amics, no?
Re: Molt fort: declaracions de Montserrat Tor-Tura
09 jun 2005
A Girona ara campartim "la truja" amb la resta de Catalunya també. + ciment + asfalt + obra publica faraònica. Oi que si Sr....?
soopinió declaracions Tura d´ERC Berguedà
12 jun 2005
Des d´ERC al Berguedà, vist les declaracions de la consellera d´Interior, Montserrat Tura, en compareixença parlamentària, en relació a l´actuació dels mossos d´esquadra en la mort del jove Josep Maria Isanta, caldria puntualitzar algunes qüestions.

Des d´ERC al Berguedà,es dona suport com sempre a l´independència judicial, que segueix el seu curs. El que no tolerem és que la gent davant l´estat d´indignació popular pels fets ocorreguts, i l´alarma social que poguessin succeir quelcom pitjor, quan sencillament es va voler acompanyar als pares del jove mort davant els jutjats, quan anaren a declarar als jutjats de Berga, en un moment dur, essent rebuts entre aplaudiments, fet omès sovint per determinats mitjans, i que dels centenars de concentrats, ara se´ls acusi d´entorpir l´acció judicial, quan el comportament general va ser totalment pacífic, i els diferents responsables d´ERC presents, sencillament hi erem per convicció i per fer costat a qui més li feia falta en aquells moments, en linia del sentir general dels centenars de persones presents, que demanaven justícia, un acte de reconeixement a l´independència judicial, i que no es pot equiparar algun fet molt aïllat.

Demanem pel be de la convivència, si el diputat del PSC, Joan Roma, es fa corresponsable de les declaracions de la consellera Tura, la qual amb les seves declaracions, més enllà de no fer autocrítica i justificar fil per randa la versió policial oficial, ha criminalitzat a col·lectius socials indiscriminadament, ha malmès la imatge turística de la comarca i ha criminalitzat a la ciutadania de Berga i comarca al acusar injustificadament de manca de col·laboració. Si no hi ha una rectificació pública , no s´estrany llavors que s´exigeixin per part d´ERC, responsabilitats polítiques i dimissions en l´afer.

No es pot tolerar que es criminalitzi a col·lectius socials que des de fa anys han enriquit el teixit associatiu de Berga, i ni molt menys perquè algú sigui llibertari o independentista sel pot criminalitzar,i cal recordar-li a la consellera d´Interior, que hi ha llibertat d´expressió i de consciència ideològica, i si no respecte aquest fet, el que s´està equiparant a les tesis del PP i als pitjor temps de l´ex delegada del govern , Garcia -Valdecasas, perquè criminalitzant a determinats col·lectius no ajuda en res a calmar els ànims i ni molt menys a donar transparència a uns fets que tothom voldria que no s´haguessin produït mai.

Si Montserrat Tura, vol seguir les tesis de la mesquinesa politica d´Artur Mas, quan va fer referència als fets, recordant la Kale-borroka- quan no té res a veure, ja que fou una agressió gratuïta-, sàpiguen que la societat berguedana en general es una comarca que vol viure en pau, viure la catalanitat de forma desacomplexada i determinades declaracions fetes des d´un despatx de Barcelona a 100 quilometres de distància a cop de titular de premsa, contribueixen a que s´instali un desprestigi acusat a determinada classe Politica, i que llavors no s´estranyin que els hi passin factura política als seus partits respectius, en el seu moment.

No es pot tolerar que mentre la gent encara ara visqui a la comarca, amb por i indignació, i per part de la consellera d´Interior, que hauria de vetllar per la seguretat ciutadana en exercici de les seves responsabilitats, quan hi ha dubtes raonables d´omissió de socors a priori per ineficàcia i manca d´immediatesa, no protecció de l´identitat de les victimes, controls d´alcoholèmia a ferits durant el trasllat a l´hospital, quan hi havia avisos de trucades abans de la mort, o quan el subinspector de la comarca va declarar públicament que hi havia dos agents de paisà al concert, quan hi ha instal·lada un sentiment d´impunitat per altres casos de determinats delinqüents que ja en aquest cas , tornen a estar imputats i en presó preventiva a espera de judici, entre d´altres, la consellera afirmi que la policia va actuar amb eficiència, és un insult a la intel.ligència i un despropòsit de qui no està a l´alçada del càrrec que ocupa.

Criminalitzar al conjunt de la societat, de la manca de col.laboració, no ajuda a que la Policia nacional del país, els mossos d´esquadra recuperin el prestigi que els pertoca a la nostra societat, i reiterar des d´ERC, que es reflexioni tothom i que cadascú assumeixi la part que li pertoca en la responsabilitat dels fets, si volem recuperar la normalitat i tranquilitat que mai s´hauria d´haver perdut a Berga i comarca.

Donar suport a la plataforma per la convivència berguedana, que aplega un ventall ampli de la societat civil de Berga i comarca, i que això contribueixi a una major transparència dels fets, i que els inductors i responsables físics de l´assassinat de Josep Maria Isanta, per respecte a la seva memòria, als seus familiars i amics, com pacíficament ha fet la societat berguedana en diferents concentracions a reclamat es faci justícia, perquè a Berga i enlloc no torni a succeir.

Moisès Rial i Medina

President ERC Berguedà
Sindicat Terrassa