Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Entrevista :: educació i societat : amèrica llatina : xarxa i llibertat
'Grans multinacionals saben que programari lliure és el futur'
07 jun 2005
L'assessor del govern de Lula en la implantació del programari lliure en l'administració i la societat brasilera ha participat avui a l'Internet Global Congress que se celebra aquesta setmana a Barcelona. El tècnic brasiler, junt amb el gurú del programari lliure Richard Stallman, ha inaugurat aquesta tarda l'IGC amb un missatge molt clar sobre la necessitat de democratitzar internet i les noves tecnologies.
A l'entrevista concedida a VilaWeb, Marcelo Elia Branco ha explicat la feina que fa el govern brasiler per lluitar contra la fractura digital (només un 6% d'habitants tenen ordinador), un procés que és en 'fase inicial' però que amb l'arribada de Lula da Silva a la presidència 'és un projecte amb perspectives de futur'.

El creador del Projecte Software Lliure Brasil afirma que compta amb el suport dels empresaris brasilers i que les grans multinacionals, com IBM, s'han adonat que el programari lliure és el futur i per això 'dialoguen amb el govern del Brasil'. Per Elia Branco, 'el model de software propietari és pre-Internet, igual com el model de la indústria discogràfica i cinematogràfica, que no permet els intercanvis d'arxius a la xarxa'. 'Els intermediaris, que protegeixen els seus negocis de manera artificial, se senten amenaçats', diu Elia Branco.

'Hem de preparar una nova realitat en què es garanteixi que els autors puguin viure de la seva obra (per exemple, el sistema de pagar un dòlar per cada cançó) però on els intermediaris no facin negoci'. L'assessor del president brasiler ha criticat molt durament la SGAE, de qui ha dit que defensa una tesi 'prehistòrica' i que mai no havia vist 'una entitat amb un discurs tan agressiu'.

Marcelo d'Elia Branco ha defensat que els estats no poden ser 'neutrals' en la difusió de les noves tecnologies, en referència a les crítiques de multinacionals com Microsoft sobre la tendència de les administracions a adoptar el software lliure. El programari lliure s'està imposant i per això les empreses de software propietari se senten amenaçades', ha dit.

Quant a l'experiència de la Generalitat de Catalunya i de l'ajuntament de Barcelona de promoure el software lliure, afirma que 'es poden fer coses molt importants en una realitat com la catalana, amb un potencial professional tant important i una població amb molta cultura'. Elia Branco ha destacat la importància del software lliure a Extremadura, on el govern ha aconseguit que 'la cinquena regió més pobra d'Europa tingui un nivell d'alfabetització digital tant important com els estats europeus més avançats'.

Un projecte amb molt futur és la televisió digital, que pot ser l'internet del futur, ha dit Marcelo: 'La televisió digital té moltes possibilitats de democratització i és un tema amb el qual treballa el govern brasiler. El repte a aconseguir és que les 120 milions de llars al Brasil amb televisió analògica puguin convertir-se en digital sense que els ciutadans hagin de comprar un nou aparell'. Es tracta que l'àmplia població que ara mira la televisió analògica aprofiti el pas a digital per accedir a internet i treure el màxim profit de la nova tecnologia'.

Al final de l'entrevista, d'Elia Branco ha deixat entendre que hi ha la possibilitat que vingui a viure a casa nostra i ha expressat la voluntat d'aprendre català, llengua que ara ja entén.

Projecte Software Lliure Brasil
www.softwarelivre.org

Internet Global Congress
www.igcweb.net

Marcelo Elia Branco
www.vecam.org/edm/article.php3?id_article=52

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat