Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Crònica del II Fòrum Europeu de l'Educació (FEE). Bergen (Noruega), 20-22 de maig de 2005. CEPC
06 jun 2005
Després que el setembre del 2003 tingués lloc a Berlín el primer FEE com a resposta a la cimera ministerial que s'estava celebrant també a la capital alemanya, el tercer cap de setmana de maig d'enguany va repetir-se l'experiència, aquesta vegada a la ciutat noruega de Bergen, on també es reunien els ministres d'educació.
La idea inicial del FEE és la d'anar seguint de ben a prop les conferències ministerials en què s'està avançant i consolidant l'anomenat Procés de Bolonya encaminat a la creació d'un Espai Europeu de l'Educació Superior (EEES). Tot i això, el FEE no consisteix només en una simple protesta, sinó que, com el seu nom indica, es tracta de debatre, de proposar alternatives, de conèixer altres realitats i de crear complicitats i xarxes de treball a nivell europeu entre aquells sectors de la comunitat universitària, especialment els i les estudiants, preocupats pel futur de l'educació. Amb aquests objectius, doncs, des de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) es va creure convenient enviar-hi una delegació, entenent aquesta tasca com una extensió més del treball que des de fa un parell d'anys estem duent a terme contra la mercantilització de l'ensenyament i el Procés de Bolonya en concret i, sobretot, en defensa de l'educació. Una educació entesa com a bé públic que ha d'estar a l'abast universal de tothom davant les progressives retallades que comporta l'avenç del neoliberalisme com a doctrina social, econòmica i cultural imperant.

Així, varen ser tres els militants, provinents de València, Barcelona i Girona, que hi van assistir i que hi van portar el nostre missatge. Des d'un bon principi, la participació de la CEPC en aquest tipus d'espais no ha estat en cap cas passiva, ans al contrari, s'hi ha implicat activament. Un bon exemple n'és la implicació en l'organització de la primera Trobada d'Estudiants Europeus que la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) va fer el febrer a Barcelona o l'assistència als tres Fòrums Socials Europeus que s'han celebrat fins l'actualitat arreu del continent, així com la signatura de la crida a aquest II FEE.

Seguint aquesta participació activa, i enllaçant també amb el treball conjunt a nivell internacional compromès amb altres organitzacions estudiantils de l'esquerra independentista d'altres nacions oprimides -AGIR (Galiza) i Ikasle Abertzaleak (Euskal Herria)- la CEPC va tenir un paper important en els mateixos continguts del FEE, ja que hi va inscriure, conjuntament amb els sindicats esmentats, un total de tres tallers relacionats amb els efectes no només socials sinó culturals que pot suposar l'entrada en vigor de les reformes universitàries que se'ns presenten. A més, i com a membre de la PMDUP, també s'hi va organitzar un altre seminari amb l'objectiu d'acabar de perfilar la creació d'un Observatori de la Universitat Pública a nivell europeu. Finalment, però, ni els companys bascos ni gallecs van poder ser, per motius diferents, a Bergen.

L'assistència als tres primers tallers va ser prou positiva, sobretot si tenim en compte el nombre total d'inscrits i l'assistència mitjana a les altres activitats, sovint igual o inferior. Així, entre 15 i 20 persones van mostrar-se interessades en el que vam explicar a cada un. En un d’ells, a més, vam comptar també amb un ponent noruec, representant de l’organització Noregs Mallag, en defensa de la llengua noruega tradicional, sovint bandejada de l’oficialitat del país. Tot i tractar-se d’un país més petit que el nostre (4 milions d’habitants), aquesta entitat compta amb més de 10.000 membres.

L’altre gran front que preteníem defensar a Bergen era la creació d’un Observatori de la Unversitat Pública a nivell europeu. Aquesta proposta ja va ser exposada a la trobada d’estudiants europeus del passat mes de febrer a Barcelona i la nostra intenció aquesta vegada era d’ampliar les adhesions i fer-lo extensiu a països o no teníem contactes directes. Això ho vam fer mitjançant el registre d’un altre taller dedicat només a explicar l’Observatori, així com amb una intervenció al Plenari final davant de la totalitat dels assistents. La proposta va ser assumida per força gent, especialment noruecs i alemanys, i l’objectiu a partir d’ara és el d’aconseguir que comenci a rutllar abans de final de curs.

Finalment, l'altra qüestió en què també vam insistir va ser en la necessitat de sortir al carrer en una jornada de lluita a nivell continental. I aquesta seria, tal com es va dir també a Barcelona, el 17 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de l’Estudiant. La proposta també va ser ben acollida, però l'èxit de la jornada en qüestió dependrà, evidentment, del grau de conscienciació-mobilització i del context de cada país. És feina de tots i totes, per tant, començar a treballar des d'avui per fer del 17 de novembre una data històrica.

Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)
Països Catalans, 2 de juny de 2005
Mira també:
http://www.coordinadora.net
http://www.pmdup.tk

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Crònica del II Fòrum Europeu de l'Educació (FEE). Bergen (Noruega), 20-22 de maig de 2005. CEPC
06 jun 2005
veig que potser queda algun dubte repsecte a això de l'Observatori, ja que aquesta proposta sorgeix i va ser defensada també per la gent de la PMDUP -d'àmbit de la comunitat autònoma de catalunya i barceloní principalment- que també va assistir a Bergen.
Re: Crònica del II Fòrum Europeu de l'Educació (FEE). Bergen (Noruega), 20-22 de maig de 2005. CEPC
08 jun 2005
ENDAVANT amb la cepc!!
Sindicat Terrassa