Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració : pobles i cultures vs poder i estats
Congrès d'immigració i munipalisme dels Països Catalans
04 jun 2005
La jornada, organitzada per l'Assemblea de Regidors dels Països Catalans recolzada per quatre-cents ajuntaments, vol ser un punt de trobada per intercanviar les experiències quotidianes que viuen els regidors a l'hora de gestionar la immigració als ajuntaments.
La Institució Joan Fuster, amb la col·laboració de la Fundació Jaume Bofill, ha organitzat un congrés d'immigració i municipalisme on hi participaran 140 regidors i representants polítics de tots els territoris de parla catalana, membres de l'Assemblea de Regidors del País Valencià, Catalunya, Illes Balears, Franja de Ponent, Catalunya Nord i l'Alguer.

A més, un grup d'experts en immigració faran aportacions sobre el tema que després es debatran de manera conjunta.

A la inauguració i presentació de l'acte, aquest matí, hi participaran Jordi Sánchez, director de la Fundació Jaume Bofill, Eliseu Climent, vicepresident de la Institució Joan Fuster i Anna Simó, consellera de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya. La jornada se celebrarà a l'edifici de la University of Chicago-USB (Aragó, 271).

L'assemblea de regidors dels Països Catalans va néixer el 6 de maig del 2000 a València, a iniciativa de la Fundació Joan Fuster i amb la participació de més de sis cents regidors. L'organització ha impulsat un programa de treball amb intercanvis culturals, congressos, i la creació del Centre Ovidi Montllor, i actualment té el suport de quatre-cents ajuntaments.

www.joanfuster.org

www.fbofill.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Congrès d'immigració i munipalisme dels Països Catalans
05 jun 2005
CONGRES D'IMMIGRACIO I MUNICIPALISME

Assemblea de Regidors del País Valencià, Catalunya, Illes Balears, Franja de Ponent, Catalunya Nord i l'Alguer


Barcelona, dissabte 4 de juny del 2005

L'Assemblea de Regidors del País Valencià, Catalunya, Illes Balears, Franja de Ponent, Catalunya Nord i l'Alguer va nèixer el 6 de maig del 2000 a València, a iniciativa de la Institució Joan Fuster (entitat que coordina l'Assemblea), amb la participació de 659 alcaldes i regidors. L'Assemblea ha impulsat un ampli programa de treball (Congressos de Joventut, Cultura, i Medi Ambient; intercanvis culturals entre més de 100 poblacions; creació del Centre Ovidi Montllor...).

Avui, l'Assemblea compta amb el suport de 400 ajuntaments de tots els territoris i un programa de treball molt ambiciós per als pròxims, la primera fita del qual és aquest Congrés d'Immigració i Municipalisme.

El món local està adaptant-se als canvis socials produits per la immigració. Les dificultats per fer aquesta adaptació són moltes, entre altres motius per la manca de competències i recursos que disposa però també per la novetat relativa del fenomen migratori.

Tot i això, l'esforç que realitzen la majoria d'ajuntaments en l'atenció a la nova població i també en la gestió de la diversitat és molt rellevant. Una vegada més, els ajuntaments assumeixen responsabilitats per sobre del seu marc competencial, donant d'aquesta manera resposta positiva a les necessitats socials existents.

Aquestes jornades pretenen oferir als responsables dels nostres ajuntaments que han d'abordar enla quotidianitat la gestió de la immigració l'anàlisi d'experiències i el debat sobre les aportacions que realitzaran alguns experts que poden ser una eina de gran utilitat. De fet, disposar de marcs de reflexió i intercanvi per poder realitzar aquestes funcions de la manera més eficaç és imprescindible. Aquest és l'objectiu i a la vegada el repte d'aquestes jornades.



PROGRAMA

10'30 hores. Acreditacions i acte d'obertura.

11 hores. Taula rodona de diagnosi: "Gestió global de la immigració i món local"
Sr. PERE A. SALVÀ
Doctor en Geografia Humana de les Illes Balears Presentació dades sobre la població estrangera immigrada (evolució, ubicació en el territori, nacionalitats, edats, mercat de treball, etc.)
Sr. CARLES SIMÓ
Investigador Ramon y Cajal al Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València
Sr. EDUARD ROIG
Professor de Dret Constitucional de la Universitat de Girona, membre de l'Institut de Dret Públic Marc legislatiu i competencial (món local)

12'30 hores. Taula sobre "els Serveis Personals"
(en la confluència entre l'administració i les entitats. Bones pràctiques). Quin model de serveis personals?
Quina relació ha d'establir-se entre les entitats/societat civil i l'administració local en la provisió de serveis i en la tasca integradora?
Sr. JOAQUIM GIOL
Càritas Diocesana
Sra. ROSER ROCA
Responsable de Serveis Personals a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Sra. GEMMA CLAPÉS
Associació SER.GI
Sr. PERE PRAT
Alcalde de Manlleu

14'30 hores. Dinar

16 hores. Taula sobre "experiències municipals en el treball amb la immigració"
Sr. JAUME PUIG I CANAL
Tinent d'alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vic
Sr. XAVIER RUBIO
Regidor d'Ocupació, Solidaritat, Cooperació, Immigració i Ciutadania l'Ajuntament de Manresa
Sr. ANTONI CARMONA LÓPEZ
Tinent d'alcalde adjunt de l'Àrea de Serveis a la Persona i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Sr. JOAN FRANCESC PERIS
Regidor de Cooperació i Integració Social de l'Ajuntament de Gandia

17'30 hores. Conferència. "Identitat i immigració"
Sr. ISIDOR MARÃ?
Coordinador dels Estudis d'Humanitats i Filologia de la Universitat Oberta de Catalunya
Sindicato Sindicat