Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal
Holanda vota en aquests moments el Tractat Constitucional Europeu. Els sondejos vaticinen un NO! massiu
01 jun 2005
LA VOZ DE GALICIA

Miércoles, 1 de Junio de 2005


CRISIS EN LA UE

HOLANDA VOTA LA CONSTITUCIÓN TRAS EL NO FRANCÉS

(Agencias )

Los holandeses están acudiendo a las urnas desde primera hora de esta mañana para pronunciarse sobre la Constitución europea, y los sondeos apuntan a que el portazo al Tratado será aún más fuerte que en Francia: el no podría llegar al 60%, según los últimos sondeos publicados ayer. No obstante, las encuestas también apuntan que la participación no se acercará siquiera al 70% registrado en Francia, y se quedará apenas en un 45 o un 50%.

Y eso que, sobre el papel, lo único previsto es que si, dos años después de la firma del Tratado, es decir, en noviembre de 2006, cuatro quintas partes de los países (20) lo han ratificado y «uno o varios» han «encontrado dificultades» para ello, el Consejo Europeo «examinará la cuestión». En el actual clima de europesimismo, el primer ministro holandés, Jan Peter Balkenende, ha llamado a sus conciudadanos a no dejarse influir por el 'no' francés: «Los holandeses no deberían limitarse a seguir la dirección de los franceses, sino hacer su propia elección».

En un llamamiento final para el sí, el jefe del Gobierno presentó como argumento la necesidad de que Países Bajos siga en el centro del proceso de toma de decisiones europeo. Una de las razones del 'no', dicen sus críticos, es la débil campaña liderada por Balkenende.

Por su parte, el ex presidente del Banco Central Europeo (BCE), Wim Duisenberg, pidió hoy el «sí» en el 'Algemeen Dagblad'. «Tengo alguna experiencia en Europa. La Constitución hace fuerte a Europa y por lo tanto a los Países Bajos también», argumentó.

Las encuestas realizadas el lunes ofrecen poco margen para la duda. La realizada por TNS NIPO para la cadena de televisión RTL vaticina una victoria del «no» con un 58%, frente al 42% del 'sí'; mientras el investigador electoral más conocido del país, Maurice de Hond, eleva la victoria del «no» al 59%. Otra encuesta, esta vez para el programa de actualidad 'Twee Vandaag', predice un 65 por ciento de apoyos para el «no».

Para De Hond, la victoria del 'no' en Francia tendrá un efecto de arrastre en los holandeses. «El reciente impulso del campo del 'sí' se ha paralizado por el resultado en Francia», dijo en un comunicado.

Un segundo 'no' puede arrastrar a su vez a más votantes en las próximas consultas en Luxemburgo, Portugal, Polonia o República Checa.


DESAFÃ?O A LA CLASE POLÃ?TICA

Como en Francia, un 'no' holandés no será sólo una estocada para la Constitución, sino un verdadero desafío para los grandes partidos y para el primer ministro Balkenende, que no deseaba convocar un referéndum que le fue impuesto por el Parlamento. La consulta no es vinculante legalmente --como sucede en todos los países de la UE salvo en Dinamarca e Irlanda--, pero el Parlamento ha decidido que hará suyo el resultado si la participación supera el 30%.

Sin referéndum, la Constitución habría sido ratificada sin problemas por el Parlamento holandés, dado que cuenta con el apoyo de los grandes partidos: los democristianos (CDA) de Balkenende y sus socios de Gobierno, el liberal VVD y el D66; y los opositores PVDA (laborista) e Izquierda Verde. En el campo del 'no' está el partido ultraderechista Pim Fortuyn, el Partido Socialista (izquierda radical) y los partidos cristianos Christien Unie y SGP.

Así, la oposición a la Constitución europea coincide con un desapego de los partidos tradicionales, que ya empezó a verse en las legislativas de 2002. Tras el asesinato del populista de derechas Pim Fortuyn su lista se hizo con un 17 por ciento de los votos. La convulsión política y social que generó el crimen no ha hecho más que aumentar, sobre todo tras el asesinato, el pasado noviembre, del cineasta Theo van Gogh, cercano a Fortuyn, a manos de extremistas islámicos. El segundo crimen generó una conmoción en una sociedad que se tenía por integradora y se vio seguido de asaltos a mezquitas y amenazas a musulmanes. Por ello, también igual que en Francia, los motivos del rechazo a la Constitución son difíciles de esclarecer, sobre todo teniendo en cuenta que los holandeses están entre los más europeístas de Europa.

This work is in the public domain

Comentaris

El no als Països Baixos no serà vàlid si l'abstenció supera el 30%
01 jun 2005
VILAWEB

dimecres, 1 de juny de 2005


El govern neerlandès ha assegurat que respectarà el resultat que surti de les urnes tan sols si l'abstenció no supera el 30%. El referèndum per ratificar o no el tractat sobre la constitució europea que es fa avui als Països Baixos és consultiu i no pas vinculant, com en el cas de l'estat francès. De fet, en una darrera crida per a aconseguir el sí al tractat, el cap del govern, Jan Peter Balkenende, ha instat els neerlandesos a no deixar-se influir pel no rotund francès. De moment l'han ratificat Austria, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Lituània, Eslovàquia i Eslovènia, per via parlamentària, i l'estat espanyol, amb el referèndum que es va fer el 20 de febrer.

De moment les votacions als Països Baixos transcorren amb normalitat, els col•legis electorals han obert a les 7.30 i tancaran a les nou de la nit, i cap a les deu es podrien tenir els primers resultats. Quant a les previsions, tots els sondatges indiquen que un 60% de votants es decantarà pel no, que es preveu encara més rotund que el francès. Recordem que per causa del resultat del referèndum el govern de Jaques Chirac és ara en crisi. Després de la dimissió del primer ministre, Jean Pierre Raffarian, el seu successor, Dominique de Villepin, és pendent de formar un nou govern.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

EUROPA PRESS

COMENÇA EL REFERÈNDUM SOBRE LA CONSTITUCIÓ ALS PA�SOS BAIXOS, ON ELS SONDEJOS PREDIUEN LA VICTÒRIA DEL NO

01/06/2005

Els holandesos voten des de primera hora d'aquest matí per pronunciar-se sobre la Constitució europea, i els sondejos apunten que el cop de porta al tractat serà encara més fort que a França: el no podria arribar al 60%, segons els últims sondejos publicats ahir. Tot i això, les enquestes també apunten que la participació no s'acostarà al 70% de França, i es quedarà en un 45 o un 50%.

L'únic previst és que si, dos anys després de la firma del tractat, és a dir, el novembre del 2006, quatre cinquenes parts dels països (20) l'han ratificat i "un o diversos" han "trobat dificultats" per fer-ho, el Consell Europeu "examinarà la qüestió".

A l'actual clima de pessimisme, el primer ministre holandès, Jan Peter Balkenende, ha instat els seus conciutadans a no deixar-se influir pel no francès: "Els holandesos no haurien de limitar-se a seguir la direcció dels francesos, sinó fer la seva pròpia elecció".

En una crida final per al sí, el cap del Govern ha presentat com a argument la necessitat que els Països Baixos segueixin al centre del procés de presa de decisions europees. Una de les raons del no, diuen els seus crítics, és la feble campanya liderada per Balkenende.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

VILAWEB

ELS PA�SOS BAIXOS ES PODRIEN AFEGIR AVUI AL NO ROTUND DE FRANÇA AL TRACTAT CONSTITUCIONAL EUROPEU

01/06/2005

Si abans de saber-se el resultat del referèndum de diumenge a França el no als Països Baixos ja es veia com l'opció guanyadora, des del rebuig expressat a les urnes per una clara majoria de francesos ningú ja no dubta de la força de l'efecte dòmino en la consulta d'avui entre els neerlandesos. Les darreres enquestes situen els contraris a l'actual tractat constitucional en franc avantatge, amb un 60% d'intenció de vot.


En aquest no es concentra un important vot de càstig a l'actual govern conservador de Jan Peter Balkenende i a la classe política en general, sobretot si es té en compte que un 80% del parlament neerlandès aposta pel sí: tant el partit socialdemòcrata com els ecologistes, principals formacions de l'oposició, han fet campanya a favor del tractat. Si a França els resultats de diumenge van evidenciar un important divorci entre les directrius dels partits i la militància i els votants, als Països Baixos l'escletxa encara pot ser més gran.


En un intent desesperat per mirar d'evitar un nou revés al procés de ratificació de la constitució europea, aquesta setmana tots els ministres del govern s'han abocat a distribuir en mà pamflets a favor del tractat. Tot i que el referèndum és consultiu i no vinculant, el govern i els partits han assegurat que respectaran el resultat que surti de les urnes si hi ha una participació per damunt del 30%.
Re: Holanda vota en aquests moments el Tractat Constitucional Europeu. Els sondejos vaticinen un NO! massiu
01 jun 2005
Que bo, o sigui que si hi ha més d'un 30% d'abstenció no valdrà? Serà perfecte veure com guanya el NO en més vots que el SI però queda anulat per un 40 d'abstenció. Amb quina cara ens vindra Zapatero ha dir que un 60% d'abstenció a l'estat espanyol és garantia democràtica quan a Holanda ni amb un 31% d'abstenció seria acceptat? En els llocs on es vota en referendum només l'estat espanyol farà passar aquesta vergonya europedista dels ciutadans submissos dient el que diguin des de dalt, tots els polítics a una, a la bulgara. Sense comptar que aquí va guanyar clarament l'abstenció. Primer ha estat França donant una lliçó davant l'europa del capital i ara serà Holanda, que vinguin més referendums, oi que Blair ja diu que s'ho està pènsant i tirarà pel dret?

No a l'Europa del Capital
Ara més que mai, fora la constitució

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more