Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Eleccions a rector de la UB. Valoració de la CEPC
31 mai 2005
El 18 de maig es realitzava la segona volta de les eleccions a rector de la Universitat de Barcelona. Afegim la valoració de la CEPC, després de la campanya informativa i per l'abstenció activa o el vot nul sobre aquestes eleccions "Si votes, penja'ls la llufa".
Podeu observar els resultats electorals al web
http://www.ub.edu/eleccionsrectorat2005
Sin título6.jpg
ELECCIONS A RECTOR A LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

Valoració de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)

Durant el mes de maig hem assistit al procés d'elecció a rector a la Universitat de Barcelona (UB), procés que destacava per l'aplicació per primera vegada del sistema d'elecció fixat per la LOU per la qual s'establia un mecanisme de sufragi universal ponderat sobrerepresentant la figura del Professorat Docent Investigador doctor, que acumula un 51% del valor dels vots; i que menysté als i les estudiants otorgant-li un 30% del valor tot i representar un 90% del total de la comunitat universitària. Aquesta mateixa ponderació per "estaments" és amb la que actualment es configura el Claustre de la Universitat, mantenint doncs la mateixa discriminació a l'hora de prendre determinades decisions, cada cop menys davant de la pèrdua de pes del Claustre davant altres òrgans més personalistes (figura del Rector) o menys democràtics (Consell Social).

Tornant a les eleccions, a la UB aquestes han servit perquè es presentessin 4 candidats en primera volta amb un pressupost proporcionat per la universitat de fins a 5000 eurus per a cada candidat, aprovat, no sense crítiques per part dels estudiants, el PAS i professorat, en un dels darrers Consells de Govern de la UB. Ja en segona volta, degut a no disposar cap candidat de majoria absoluta, les eleccions entre els dos candidats més votats han donat com a guanyador a en Màrius Rubiralta, el candidat preferit per part de l'administració de la Generalitat segons ens diuen fonts ben informades.

Valoració dels resultats

Respecte als resultats de les dues tandes electorals, des de la CEPC volem destacar l’aspecte clau d’aquestes eleccions com és la poca legitimitat de les que gaudeixen els resultats. Així doncs, destaquem l’altíssima abstenció, que ha sigut d’un 86 i un 89 per cent en cada volta respectivament. Dit d’una altra manera, tan sols han pres part en aquestes eleccions 8.297 i 6.870 persones en cada tanda, sobre un cens superior a les 60.000 persones.

Alhora, volem destacar que tot i la baixa participació hi ha hagut un destacable percentatge de vot de càstig, sumant els vots nuls i vots en blanc. Les campanyes per l’abstenció activa o bé pel vot nul han sigut protagonitzades per les principals organitzacions d’estudiants, entre les quals la nostra. Entre vots blancs i nuls, han arribat als 892 a la primera tanda i als 626 en la segona tanda, en altres paraules doncs, vora el 10% dels pocs vots emesos (que no arribarien al 2% del cens) no han anat a parar a cap dels candidats. I té més mèrit encara quan a mida que ha avançat la campanya i es preveia una cada cop més baixa participació, tot la campanya critica amb aquest procés ha sigut fulminada de les cartelleres, parets i gairebé la totalitat de mitjans de comunicació.

I si tan sols ens fixem en el vot nul, en total n'hi ha hagut 228 i 133 en cada tanda, que significa un 2,5% i un 2% respectivament, destacant sobretot en les urnes destinades als estudiants.

Per acabar aquesta valoració, volem aprofundir també en les dades de participació estudiantil, on tant sols han acudit a les urnes un 7% i un 5% dels estudiants que podien fer-ho a cada tanda electoral. En nombres reals, només 3.974 i 2.901 estudiants han participat en cada tanda dels 54.331 que podien fer-ho, sent elevat el vot crític emès.

Destaquem en aquest camp facultats com ara Medicina (Casanova), Matèmatiques, les facultats del Campus Mundet (Psicologia, Magisteri, Formació del Professorat) o bé Física; facultats en les quals el vot estudiantil crític ha suposat més d'un 25% dels vots emesos i en el cas de Matemàtiques ha arribat a ser la opció guanyadora. També hi ha hagut importants resultats en vots emesos en facultat més grans com ara Biologia o Econòmiques. En tot cas, cal entendre aquests resultats dins la quasi nul·la participació i on més ha arribat la campanya no promogouda des dels canals oficials per part de la nostra militància i altres col·lectius i estudiants crítiques.

Consideracions des de la CEPC

Dit això, volem donar a conèixer un seguit de consideracions al voltant d’aquestes eleccions, els seus resultats i el futur immediat de la UB, després d'haver realitzat la nostra campanya "Si votes, penja'ls la llufa" amb uns recursos evidentment més minsos i sense cap tipus de suport o interès per part de la Junta Electoral i la resta d'òrgans de la UB.

1.- De totes aquestes dades, només se’n desprèn una valoració: Fracàs d’aquest sistema d’elecció. És un fracàs estrepitós que sota l’aixopluc de paraules com "democràcia" o "sufragi universal" surti escollida una persona que com a màxim ha rebut 3.000 i escaig dels més de 61.000 possibles vots. Negar aquesta manca de legitimitat democràtica és negar la realitat, més encara quan la universitat i els diversos candidats han realitzat una campanya electoral com no havia passat mai : debats electorals televisats, cartells convocant a les eleccions a tots els racons inimaginables, ressò als mitjans de comunicació, propaganda dels candidats repartida en mà a les facultats per persones alliberades o potser el més destacable, l’spam a la web de la UB fet per la pròpia universitat.

Aleshores cal veure què està passant a la Universitat de Barcelona o al conjunt de les universitats abocats a una dinàmica de "pan et circenses" per acontentar a la gent. No caurem en l’anàlisi simplista de considerar que hi ha una abstenció activa i conseqüent per part de la immensa majoria de la comunitat universitària, però si que és cert que aquesta mateixa comunitat no es sentia representada amb aquesta oferta a priori variada vist al model endogàmic al que estàvem acostumats, i que tot i així rebutja de participar en un procés en el qual la seva funció és simplement dipositar un vot de tant en quant a unes persones a les quals no té gairebé cap capacitat de control posterior i que es limiten a plantejar com a programa consideracions generals que al cap de 4 anys ja no recordaran.

2.- En la nostra opinió, aquesta és una prova més de la progressiva pèrdua de capacitat de decisió i de creença en les institucions que vivim ens els nostres dies, tant dins com fora de la Universitat. No deixa de ser curiós que mentres s’avança a una reforma radical del model universitari al voltant de l’aplicació de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), hi hagi cada cop més desconeixement d’aquesta per part de la comunitat universitària. I afegim que no es té veritablement en compte tots aquells sectors de la Universitat de Barcelona, com ara nosaltres, que si que mostrem interès si bé no compartim i discrepem del discurs triomfalista que ha esdevingut oficial.

Se’ns parla de democràcia, però no se’ns diu tota la veritat; se’ns parla de participar, però no se’ns deixa participar de la forma com nosaltres voldríem per no caure en "l'alarmisme"; se’ns parla de modernitat, però en ple segle XXI resulta cada cop més complicat accedir a la universitat, emancipar-se, trobar una feina i un habitatge dignes.

3.- Censurem també a la Junta Electoral per la seva actuació, és inconcebible que les persones responsables d'organitzar una contesa com aquesta siguin incapaços de publicar la totalitat dels resultats, fet exigible a qualsevol contesa que es pretengui seriosa, transparent i rigorosa; és a dir, exigim de poder disposar del nombre de vots emesos a cada mesa electoral i de cada col·lectiu i no només dels vots als candidats el dia següent a les eleccions, com passa a qualsevol contesa normal. A punt de fer una setmana dels resultats, encara no s'ha facilitat els resultats totals a cada centre i fraccionats en funció de cada col·lectiu amb dret a vot de la segona volta i vam tardar 4 dies a poder veure els resultats detallats de la primera. L'explicació oficial, la "manca de temps perquè anem de bòlit".

4.- Censurem també la manca de transparència dels mitjans de comunicació, que han omès gairebé en la seva totalitat campanyes crítiques com ara la nostra, però que sempre hi són a l'hora de malparlar dels "estudiants radicals independentistes" sense donar-nos dret a rèplica. La Universitat la fem entre totes, o això se'ns diu i vol fer creure, però se'ns deixa clar que alguns només servim de figurants quan es creu adient. Censurem també que s'hagin limitat a citar una "baixa participació" quan estem parlant d'un fet preocupant que considerem un aspecte cabdal de tot aquest procés. Un 10 per cent de participació no és en cap cas un fet a tractar en dues línies més enllà d'afusellar resultats.

5.- En definitiva, Des de la CEPC considerem que el nou rector no té la legitimitat de la comunitat universitària ja que han anat a votar un percentatge molt inferior al 50%, per no dir la quantitat que ha anat a votar algun dels rectorables ha estat mínima, àmpliament minoritària. Es pot dir, doncs, que l’abstenció i el vot de càstig, tot i la menor força del vot nul pel que apostàvem, tenen majoria absoluta, cosa que és senyal inequívoca de que aquestes eleccions i aquesta “innocentada� són inacceptables pels estudiants de la UB i pels demés col·lectius, ja que responen més a interessos empresarials (privatització de la UB) i de les administracions (intent de control de l’autonomia universitària per part dels partits majoritaris) que a les necessitats de la comunitat universitària; amb aquestes premisses, la CEPC exigeix canviar el sistema d’elecció i participació de la comunitat universitària per a què, tant als òrgans com en l’elecció del rector, hi hagi un verdader sufragi universal concertat en la igualtat de representació a TOTS els òrgans de govern de totes les escales, sufragi universal per a l’elecció del rector o bé elecció des d'un claustre que no sigui una titella decorativa i que sigui realment representatiu, i evidentment, mecanismes de control real sobre les actuacions d’aquest, així com la capacitat per canviar a l'equip rectoral si la comunitat universitària així ho decidís.

Tots “som UB�, i per tant tots hauríem de tenir el mateix valor del nostre vot, el dret a ser escollits (no només els "catedràtics") i el mateix dret de participar, i transformar la nostra universitat. Per tot això, demanem doncs la derogació de la LOU i que no es tingui en compte aquest procés electoral al no gaudir de cap tipus de legitimitat el resultat obtingut.

Tant aviat com ens sigui possible, transmetrem a la candidatura "guanyadora", la de Màrius Rubiralta i al seu equip, aquestes i altres opinions, tot i que nosaltres seguirem treballant tal com creguem convenient per tal d'avançar en la construcció a la Universitat de Barcelona d'una alternativa educativa pública, popular, catalana i de qualitat arreu dels Països Catalans.

Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC),
Universitat de Barcelona, a 31 de maig del 2005
Mira també:
http://www.coordinadora.net
http://www.ub.edu/eleccionsrectorat2005

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa