Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
30 mai 2005
La CGT, Sindicat majoritari en el METRO, ha convocat vaga per al dia 3 de Juny a fi de contrarestar les mesures organitzatives que ha aplicat l'Empresa de forma unilateral, les quals comporten:
Abandó de la Seguretat en el servei, tant en relació al passatge com als seus treballadors.

Contra l'incompliment de les seves obligacions econòmiques respecte a diversos sectors de l'empresa.

Contra la utilització fraudulenta de la contractació.




El passat dia 23 de maig, la CGT de METRO va presentar davant de l'Autoritat Laboral la convocatòria de vaga per al pròxim dia 3 de juny amb els motius anteriorment citats.

A pesar que portem més de 6 mesos intentant negociar i obtindre acords sobre les mesures que està aplicant l'empresa, sense arribar a aconseguir-ho, ens hem donat una última oportunitat sol·licitant la mediació a la Conselleria del Treball sobre aquest conflicte, la dita mediació es va celebrar divendres passat dia 27 de maig, on els representants de la Direcció de l'empresa van manifestar textualment:

"sobre els motius esmentats per a realitzar la vaga, nosaltres (l'empresa) no estem disposats a discutir-los amb aquest Comitè de VAGA"

És evident que la prepotència i l'autoritarisme s'han apoderat de les relacions laborals de METRO, amb el consentiment tàcit del Tripartit, que governa el nostre Ajuntament.

Els treballadors volem que aquesta vaga doni un toc d'atenció a tota la ciutadania i a tota la classe política davant d'aspectes molt "foscos" del transport públic, que considerem són molt perillosos:

Les estacions tenen plans d'emergència i evacuació. Quan aquests es posen en marxa, el principal responsable i organitzador és l'empleat que està de servei en l'estació.
Amb l'aplicació del nou sistema organitzatiu – en funcionament en Línia 2 (ParaL.lel – Pep Ventura) - el 80% de les estacions queden BUIDES d'empleats durant més d'una hora, segons els nous horaris restablerts, quedant així el 80% del passatge completament abandonat a la seva sort davant de qualsevol accident, incident, agressió, indisposició, etc.…
Si a això li afegim la mala planificació del personal per part dels caps, les estacions poden quedar-se buides durant tot un servei (8 hores), fet aquest que agreuja el panorama anterior.
Aquesta greu situació no pot ser assumida pels treballadors/es del METRO

La mala planificació del treball està deixant sense cobrir multitud de serveis en els trens, havent de retirar trens per falta de conductors. Així un 15% d'estos trens no corren i el temps d'espera és major, augmentant també les aglomeracions de passatge, situació que s'agreuja en caps de setmana.
Si a això li sumem la denúncia que s'ha fet pública el passat 18 de maig del 2005 per la CGT sobre l'escassa formació dels nous conductors, ens trobem que el passatge té menys trens per a viatjar i la seva qualitat de servei és menor, situació aquesta ja detectada pel propi passatge.
Hi ha una evident minva de la qualitat i la quantitat del servei.

La Direcció està utilitzant els contractes de substitució amb fins diferents dels que marquen aquests. On no es regulen jornades ni activitats, tenint com resultat l'existència de treballadors obligats a realitzar jornades continuades de 12 hores en dies laborables i de fins a 14 hores en els caps de setmana, alternant el treball en l'estació amb la conducció de trens.
Creiem que estem davant d'una gran barbaritat legal i humana

Els treballadors que estan a temps parcial des de fa més de 5 anys, van rebre en el seu moment compromisos de convertir els seus contractes a temps total amb el nou sistema organitzatiu, compromís que s'està incomplint.

Altres motius de la vaga són:
Impagament en les nòmines de primes que els serveis tècnics tenien lligades al seu treball diari, i que en cap lloc s'ha firmat la seva desaparició, per exemple: la Prima de Penositat s'abonava per tindre un treball "penós", independentment de la categoria professional en què estigués enquadrat el treballador.

La CGT vol deixar patent la seva indignació davant d'una estratègia empresarial que pareix estar buscant un abaratiment de costos i una degradació del servei per a acabar amb una PRIVATITZACIÓ DE LES L�NIES DEL METRO.

Que aquesta situació l'estigui portant a terme un Ajuntament que s'anomena "social i de progrés", amb el PSC portant la batuta i ERC i IC de comparsa, ens sembla realment escandalós.

Aquests polítics utilitzen mètodes dissuasoris per a millorar la mobilitat a Barcelona, llegeixi's "Àrees Verdes", argumentant la necessària utilització del servei públic a l'haver millorat la seva qualitat, sobretot en el METRO, convertint-los en simples mitjans de recaptació de diners, vista la incapacitat que alguns personatges com Xavier Cases (President de TMB) o Constantí Serrallonga (Conseller Delegat) tenen per a fer del METRO un sistema de transport segur i efectiu.

LA CGT NO SERÀ CÒMPLICE PER OMISSIÓ D'AQUESTA SITUACIÓ, ENS DIGUIN EL QUE ENS DIGUIN.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
30 mai 2005
Estic d'acord en tot i jo, i potser alguns militants més no tindrem problemes en anar a peu o agafar el bus, però heu de començar a ser conscients que molts treballadors estan farts d'aquest tipus de vaga. I no són reaccionaris. La vaga en un servei essencial com aquest crea malestar perquè, no ens enganyem, et canvia i et dificulta la vida. No és com una vaga de miners, o del calçat o del metall o de ...no, és una vaga que fa que t'hagis d'aixecar més d'hora, o de plegar més tard, o d'anar més apretujat o...

Cal pensar alternatives...

Heu pensat alguna vegada en fer vaga OBRINT LES MÀQUINES PERQUÈ TOTHOM PUGI GRATU�TAMENT AL METRO O A LA RENFE ?
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
30 mai 2005
Uep bona proposta...
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
30 mai 2005
Sens dubte un tipus de vaga com aquest seria l'ideal. Però hem de ser conscients del següent: que CGT sigui el sindicat majoritari no vol dir que la plantilla de metro sigui tota militant sindicalista, si així ho fos sens dubte la secció sindical podria organitzar un tipus de vaga d'aquestes característiques, ja que taquillers, controladors, maquinistes, etc serien tots i totes militants. S'encobririen les infraccions que suposa una vaga d'aquestes característiques i aquells sindicalistes represaliats obtindrien la gran solidaritat que mereixereien, per part de la resta de treballadores i així mateix d'un gruix d'usuàries.

Malauradament, la consciència de classe és minoritària i la militància sindical també. D'aquesta manera és impossible organitzar una vaga d'aquestes característiques que, actualment, és completament ilegal.
Sense un suport clar de la classe treballadora no podem dur a terme vagues realment transformadores i radicals.

Potser que comencem per a conscienciar-nos que som treballadores, que ens debem solidaritat i ajuda mútua entre totes i que només així vagues com la que proposeu (i sovint somiem -no dieu res de nou-) serien possibles.
D'altra banda dur a terme una praxis d'aquestes característiques és auto-inmolar-se.

Cal repensar la vaga, cert, però alhora cal extendre la consciència de classe, la voluntad emancipadora i la solidaritat.

Salut i anarco-sindicalisme.
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
30 mai 2005
jo recordo que un cop ja es va fer alguna cosa així, no? lo de deixar les sortides obertes amb precint, però fa temps
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
30 mai 2005
L´emprenyamenta dels usuari*s del metro serà monumental. És un mal sistema fastidiar als ciutadan*s per pressionar a l´administració. I llavors ens preguntem per què la gent no milita més!. Coi! és un servei públic utilitzat per centenars de milers de persones al dia. Aneu a protestar a la porta de la seu de TMB, Porteu samarretes reivindicatives a la feina, etc... però ja estem farts de sempre pagar els mateix*s.
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
30 mai 2005
Estic d´acord amb X: crec que s´hauria de presionar a l´administració utilitzant els usuari*s del metro, però sense perjudicar-los: per eemple com diuen més amunt: Obrint les màquines d´entrada, això si que fotria moltíssim a l´ATM i els/les usuari*s estarien encantats/des.

I no putegem més als treballador*s, cal canviar la manera de protestar, ser més imaginatius.
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
31 mai 2005
Em sembla que us queixeu excessivament, els treballadars tenen dret a fer vaga, per un dia que aneu a treballar en bicicleta no passa res, una mica de SOLIDARITAT, endavant amb la vaga companys!
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
31 mai 2005
jo no tinc bici! i no hi puc anar a peu! passa'm a buscar tu amb el teu cotxe, company!
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
01 jun 2005
Em sembla be la vaga al metro, pero la manera de fer pressió no es fastigejant als ciutadans que no tenim culpa, que nomès anem a treballar, seria millor obrir portes a tothom, sense cobrar, això si que els hi fastidiaria als de dalt. Ànims!
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
02 jun 2005
Sou uns caradures i uns egoistes perquè no us importa fastidiar a la gent si obteniu els vostres objectius. Si esteu en guerra amb la direcció, els usuaris no hem de ser "danys colaterals". No sigueu rucs.
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
02 jun 2005
haurà serveis mínims¿¿?¿? cada quan hi haurà metro¿??¿ el bus tb està de vaga¿?¿?¿?
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
02 jun 2005
l'empresa no ha informat de la vaga, jo només ho he vist aqui a indymedia i a la web de la cgt demà hi haurà un cipostio del copón pq quasi ningú sap que hi ha vaga
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
02 jun 2005
jo nomes vull saber a q linies de autobus afecta perque he sentit q tambe la fan el autobusos
Re: Vaga al METRO DE BARCELONA el divendres 3 de Juny
03 jun 2005
doncs no sé si CGT serà el sindicat majoritari però el metro anava de conya
Sindicato Sindicat