Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: altres temes
Per què les religions al segle XXI? (Resposta de Panikar)
29 mai 2005
(Pregunta del I Parlament Català de les Religions, celebrat a Barcelona el 29 de maig. Respostes de Ramon Panikar. Frases ajuntades i reelaborades de memòria.)

Per què les religions al segle XXI? Perquè són imprescindibles. Per dues raons: 1) Perquè ho han fet malament! No ens han portat la pau ni la llibertat. 2) Perquè són les úniques que poden respondre a aquests anhels íntims, espirituals, de les persones.

Però no val per a avui la religió d'ahir. Si no es posen al dia, responent a les necessitats de les persones de cada moment, no serveixen.

I una religió ha d'impulsar cap a un compromís social. Si no ho fa, és estèril. No val res.

Tampoc serveix una religió que tingui la resposta de totes les preguntes. No interessen les respostes a totes les preguntes, sinó justament aquelles preguntes que no tenen resposta.

Per què? Perquè són les que demanen esforç de recerca. Perquè el dubte, la ignorància, la recerca, ens agermanen en el treball i en la humilitat. Mentre que les certeses desestimulen el treball i divideixen les persones.

Nota: En aquest Parlament, que ha reunit unes 400 persones, saltava a la vista una estructura d'edats molt diferent (molt més jove) que la que s'observa en la missa de qualsevol església. És a dir, que hi ha un sector social que passa de les misses, però que quan hi ha alguna manifestació religiosa més viva hi participa.

Antoni Ferret

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa