Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : pobles i cultures vs poder i estats
El costat fosc de la Capitalitat de la Cultura Catalana, Lleida 2007
24 mai 2005
COMUNICAT DE PREMSA

EL CASAL INDEPENDENTISTA L’OCELL NEGRE DE LLEIDA EN MOTIU DE L’ADJUDICACIÓ A LA CIUTAT DE LLEIDA DE LA CAPITALITAT DE LA CULTURA CATALANA 2007.
imatges 002.jpg
imatges 004.jpg
AJUNTAMENT HIPÓCRITA!!

Desde el Casal independentista de Lleida, l’Ocell Negre volem fer pública la nostra opinió respecte l’adjudicació de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2007 i per això fem publiques les següents manifestacions:

Que celebrem el que aquesta adjudicació suposa per Lleida i pels seus ciutadans i per al conjunt de ciutadans de les terres de Ponent, i que fins a dia d’avui hem mantingut en relativa calma la nostra oposició al projecte de Parador Nacional al Roser per tal de no interferir en l’elecció.

Expressem, que al nostre parer que el tripartit municipal i més en concret l’equip de govern del nostre Ajuntament no es mereixedor d’aquesta adjudicació, el tripartit a Lleida, ni és catalanista ni és d’esquerres, ja que projecta un hotel elitista i luxòs a l’edifici del Roser, espai historicament destinat a usos culturals i acadèmics, i simbol de les llibertats arrabassades al nostre poble.

Acusem a en Xavier Sàez, regidor de cultura del nostre Ajuntament de ser el més gran dels hipòcrites coneguts i per conèixer, ja que per una banda manifesta que l’efemèride servirà per celebrar el 300 aniversari de la caiguda de la ciutat en mans borbòniques i per l’altra, aprova contra l’opinió cada dia més majoritària en el si de la nostra ciutat, que el Roser, l’edifici simbol d’aquella derrota, el lloc on 700 lleidatans foren passatas pel ganivet per l’exèrcit borbó, el lloc on els nacionalistes pelegrinem cada diada nacional a retre homentage als caiguts en defensa de la llibertat del nostre poble, es converteixi en un hotel de l’empresa Paradores Nacionales SA.

Manifestem que no donarem ni un sol minut de descans a aquest Ajuntament en tant no retiri aquest insult a la memòria històrica de nostre poble que suposa el projecte de convertir aquest paratge en una parador nacional espanyol i a més, fer-ho coincidir sense cap tipus de vergonya ni escrùpol el 2007, 300 aniversari de la derrota i de l’inici de la sanguinària repressió que patí la nostra ciutat pel fet de ressistir fins al final enlloc de claudicar.

I avui, més fort que mai diem que el que Catalunya no permetria que passés al Fossar de les Moreres, els i les lleidatanes no deixarem que passi al nostre Roser!

Ajuntament hipócrita ¡

Casal Independentista l’Ocell Negre
Lleida 24 de maig de 2005


Manifest:

El ROSER, PATRIMONI DE TOTS

Les entitats sotasignants d’aquest manifest, integrants dels moviments socials, culturals i polítics de la ciutat de Lleida, volem fer pública la nostra disconformitat amb l’ubicació d’un Parador Nacional a l’emblemàtic Edifici del Roser.

Volem deixar clar també, que la nostra opocisió no és a la conveniència o no d’aquest tipus d’establiments, debat que les entitats sotasignants d’àmbits molt diversos no creiem que ens correspongui iniciar, sinó sobre l’ubicació prevista per l’Ajuntament de la ciutat, al nostre entendre equivocada.

Entenem que l’edifici del Roser ha estat al llarg de la seva història un espai al servei de la cultura de la ciutat i de motor de promoció cultural, acollint la seu de l’Escola Normal de Mestres, del Museu Arqueològic de Lleida, de l’Orfeó Lleidatà, de Facultat de Lletres i Filosofia, de Facultat de Dret, de l’Escola de Belles Arts i del Museu Morera, així com d’Arxiu i Biblioteca de l’Estat, considerem que aquesta tasca de promoció cultural és la que ha de continuar tenint l’efifici i que aquesta és una voluntat majoritària entre els nostres conciutadans.

Considerem l’edifici, un símbol de la pèrdua de les llibertats encara no recuperades i un símbol de la resistència del nostre poble, i és per això, que any rera any, en la Diada Nacional de Catalunya hi retem un homenatge col·lectiu als resistents lleidatans que caigueren en desigual batalla i sota foc enemic en la defensa de la ciutat i les llibertats assolides. És per això que cal preservar el seu simbolisme, no desvirtuant el que en la nostra memòria històrica ha quedat gravat com un espai d’afirmació nacional i de voluntat de supervivencia de la nació, fet totalment contraposat amb la ubicació d’un Parador Nacional impulsat per l’empresa Paradores Nacionales SA.

Fem palesa també la nostra preocupació pel fet de que el que ara és un espai públic accesible a tothom, amb la seva venda, traspàs o cessió, encara no ho sabem, a una empresa privada amb finalitat lucrativa, suposarà vetar l’accèss als i les ciutadanes de Lleida en detriment dels adinerats turistes que acollirà i que seran els únics que podran gaudir del nou luxòs hotel en que volen transformar aquest equipament públic, produint-se la liquidació d’un patrimoni del conjunt de lleidatans i lleidatanes.


Per tot això, les entitats sotasignants demanem a l’Ajuntament de Lleida que replantegi l’ubicació d’aquest projecte, entenent que altres espais de la ciutat reuniran condicions mes adients, que no pas el Roser.

Col·lectiu Cultural Cappont, Acció Cultural de Ponent, Centre Social la Maranya, Casal Independentista l’Ocell Negre, Confederació General del Treball de Ponent (CGT), Endavant OSAN, Suport Ponent, Alternativa Estel.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa