Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Comunicat en relació a la detenció d'un jove de sants
23 mai 2005
El passat 19 de maig, a les 10h del matí, un noi del barri de Sants, compromès amb diferents lluites socials i veïnals, va ser detingut per la Brigada Provincial d’Informació de la Policia Nacional (hereva de les anteriors brigades politico-socials del franquisme), després d’haver-lo seguit durant més de 30 minuts.
19m_detencio_sants.rtf
19m detencio sants.rtf (15,36 KiB)
Comunicat en relació a la detenció d’un jove de Sants el dia 19 de maig

El passat 19 de maig, a les 10h del matí, un noi del barri de Sants, compromès amb diferents lluites socials i veïnals, va ser detingut per la Brigada Provincial d’Informació de la Policia Nacional (hereva de les anteriors brigades politico-socials del franquisme), després d’haver-lo seguit durant més de 30 minuts. El van portar a la comissaria d’Aiguablava (Nou Barris), on es troba actualment la seu de dita Brigada, i el seu advocat no el va poder veure fins a les 18h. Tant el detingut com l’advocat en cap moment van ser informats de quins fets van motivar la detenció, amb la intenció de generar la confusió entre els amics, familiars i el propi detingut. Per augmentar la incertesa, l’única informació que es va saber era una declaració verbal d’un dels policies en que s’afirmava tenir una empremta seva vinculada a un fet ocorregut feia any i mig. Un cop arribat el moment de declarar davant de la policia, el nostre company va exercir el seu dret a negar-s’hi. Al dia següent va passar a disposició judicial i va ser quan l’advocat va poder saber de què se l’acusava exactament. Passades les 14h., i desprès de declarar davant la jutgessa, el jove va sortir en llibertat amb càrrecs.

-Els fets dels quals s’acusa al nostre company fan referència a una acció pública de denuncia que es va realitzar al febrer del 2004 a la seu de la constructora Integral de Aparcamientos S.A. arrel de les amenaces que van rebre els i les habitants d’una casa okupada del barri de Sants. Aquesta constructora va contractar a uns matons per tal que agredissin i fessin fora als i les okupants. El jove de Sants detingut va ser-hi present fent fotografies.

-La policia basa la seva detenció en una empremta trobada en una octaveta i l’acusa de danys, amenaces, coaccions i violació del domicili professional. Volem denunciar que la detenció va ser totalment desproporcionada, ja que es tracta d’unes ampliatòries arrel d’una denúncia interposada per la constructora (i posteriorment arxivada) i que perfectament el jove hauria pogut ser citat a declarar als jutjats sense haver de passar per comissaria, amb tot el que això comporta: la indefensió i el neguit de sentir-te sol/a en mans de la policia, intimidacions i amenaces per tal d’aconseguir noms de persones, dir-te que t’acusaran d’altres accions i que aniràs a la presó, etc.

-La mateixa Brigada d’Informació ja va detenir aquest noi fa dos mesos, i la nova detenció s’ha efectuat a partir de comparar les seves empremtes amb les que tenen arxivades i sense identificar. Aquesta nova detenció no és gratuïta, és fruit de tot un procés de persecució i assetjament policial vers els moviments socials i les persones que en formen part. Amb aquestes estratègies el que busquen és desgastar i anul•lar penalment a les persones actives i inquietes, intentant limitar la seva llibertat de moviments a base d’anar acumulant penes i/o multes en persones concretes perquè no puguin seguir actuant i defensant les seves idees.    
La Brigada d’Informació treballa amb total impunitat i pot realitzar detencions desmesurades sense que això pugui ser qüestionat. En aquest cas, ha estat la pròpia Brigada la que per iniciativa pròpia ha portat endavant les ampliatòries d’una denúncia ja arxivada, efectuat la detenció sense cap ordre dels jutjats, amb la clara voluntat de detenir aquest jove.     A més a més, sobre la Brigada d’informació ja pesen varies denúncies per tortures físiques i psicològiques, i l’ús d’interrogatoris il•legals és una pràctica habitual en el seu modus operandi.
Volem recordar també que, arrel de la detenció de 3 joves el 4 d’octubre passat (també per uns fets relacionats amb la vila de Sants), es va fer palès que la Brigada d’Informació compta amb un arxiu amb fotografies de persones implicades en lluites socials. Aquest tipus d’arxius són totalment il•legals ja que hi surt gent que mai ha estat fitxada i els serveix com a base de control social i per a futures acusacions. Aquesta pràctica ha estat denunciada davant de l’agència de protecció de dades.

-El jutjat de guàrdia que va prendre declaració al jove no veia gaire clares algunes de les acusacions que la policia li imputava i quan va donar-li la llibertat va formular només les acusacions de danys i amenaces. Tot i això, el cas està a mans del jutjat d’instrucció nº3, que és qui va rebre la denúncia, i no se sabrà ben bé de que se l’acusa fins que el fiscal presenti l’escrit d’acusació.

-De totes maneres, la prova que presenta la policia: una empremta en una octaveta, no és indici d’haver comès cap delicte, i ens converteix a totes en sospitoses: qualsevol dia ens podem trobar amb un procés judicial obert per haver llegit una octaveta.

-Per tot això,
exigim l’absolució del jove santsenc i la
dissolució de la Brigada Provincial d’Informació.
Mira també:
http://www.barrisants.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa