Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Més de 5.000 persones s'han manifestat a la Jonquera contra la línia de molt alta tensió
22 mai 2005
adhesiu_mat.jpg
Al final del recorregut, Lluís Llach ha demanat 'respecte pel medi'
Més de 5.000 persones s'han manifestat aquest migdia a la Jonquera en contra de la línia de molt alta tensió que és previst de construir des del Rosselló fins al Gironès. Entre els participants hi havia batlles dels municipis del Principat i la Catalunya Nord, associacions de veïns i moviments ecologistes com Salvem l'Empordà, un dels convocants de la manifestació. També hi han participat diputats d'ERC i Iniciativa, partits que són contraris a la línia. Els participants s'han congregat aquest matí a l'antiga duana de la Jonquera i han marxat cap al Portús, per després tornar al punt de sortida, on s'han fet els parlaments. Lluís Llach ha destacat la necessitat de preservar el medi i d'aconseguir 'un model de desenvolupament on el respecte per l'entorn sigui tan important com el progrés econòmic i social'. Llach ha demanat que es respectessin els pobles del Pirineu.
Ja fa mesos que els ciutadans de Catalunya Nord i del Principat es mobilitzen en contra del projecte dels governs francès i espanyol de fer passar una línia de molt alta tensió (MAT), probablement de 400.000 volts, per terres catalanes. La mobilització popular en contra dels possibles efectes negatius al medi i al paisatge compta amb el suport de bona part de municipis i institucions nord-catalans, així com de molts pobles del Gironès i l'Alt Empordà, per on passarà la línia. La polèmica ha arribat al sí del tripartit, on Iniciativa i Esquerra s'hi han mostrat contràries, mentre que el PSC hi és favorable. Els opositors a la línia, que al Principat passarà entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia (Alt Empordà) i que arribarà fins al Rosselló, afirmen que amb 225.000 volts n'hi ha prou per subministrar electricitat al Tren de Gran Velocitat (TGV), una de les principals raons per les quals es vol construir la línia.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Més de 5.000 persones s'han manifestat a la Jonquera contra la línia de molt alta tensió
22 mai 2005
D'on heu tret aquesta crònica??? de TV3?

Primer, la línia va de Sentmenat a Baixàs, on a Bescanó (gironès) es bifurca cap al nord-Baixàs i cap al sud (Riudarenes).
Siusplau això ha de quedar clar, no fraccionem el projecte com fan intencionadament tots els governs per tal de reduir l'impacte ambiental ja que això perjudica molt i molt la lluita. Tots units aturarem la merda aquesta però si renunciem al tram Sentmenat-Bescanó és un pas enrera totalment injust i intolerable.

Segon, "on Iniciativa i Esquerra s'hi han mostrat contràries, mentre que el PSC hi és favorable" segur? ...on està la posició ferma de tot el partit d'ESquerra republicana? i del de ICV-EUiA? Aquesta gent està al govern i el que han mostrat fins ara és tansols confussió, silenci, enganys i estafes electorals, ...i altres.

Tercer, "TGV una de les principals raons" o "una de les principals excuses"?????¿??
Re: Més de 5.000 persones s'han manifestat a la Jonquera contra la línia de molt alta tensió
22 mai 2005
quart, "...mobilització popular en contra dels possibles efectes negatius al medi i al paisatge compta..." Com que possibles? quins dubtes hi ha sobre l'impacte ambiental? i per la salut de les persones que hauran de viure aprop de la línia? Fa una gràcia impressionant.
Re: Més de 5.000 persones s'han manifestat a la Jonquera contra la línia de molt alta tensió
23 mai 2005
No el cert és que això es el que va passar. ERC, ICV i EUiA van assistir-hi. Bé no en massa, sols en cercles intims. Si fou bastant llastimos veure a ERC penjant una pancarta, com si per ser escoltats necessitessin de penjar una pancarta en un acte, com si que necessitaren els col·lectius locals així com la dissidència de sempre. Ells si es volen queixar que ho facin en reunió del tripartit.

La manifestació fou molt guapa, amb una presencia massiva de l'independentisme sociològic, aquell que simpatitza amb els moviments socials i no milita als partits. Així és com l'acte va acabar amb crits de Visca la Terra! Lliure! I en cantics a favor del sabotatge si intentaven passar la línia.
Re: Més de 5.000 persones s'han manifestat a la Jonquera contra la línia de molt alta tensió
23 mai 2005
Per cert tot i reconeixer la importància de la presència d'alcaldes (sino l'acte no hauria tingut la mateixa difusió, no hauria ni sortit a TV3) tb haig de dir que la gent present poca confiança els hi teniem. No crec que ningú els tingui en gaire estima, doncs un polític es un politic, i la major part sols actuen empesos pel consens popular.
Re: Més de 5.000 persones s'han manifestat a la Jonquera contra la línia de molt alta tensió
23 mai 2005
Dispensa pero els alcaldes, tant de la Catalunya nord sota administració francesa com de la Catalunya sud sota administració espanyola, també han posat de la seva part per mobilitzar tanta gent. Per cert, és l'independentisme sociológic el que recolza l'independentisme polític i ambdos es calen mútuament. Aqui tothom compta al mostrar l'oposició de les comarques catalanes a ambdues bandes del Pirineu front els estats espanyol i francès que ens volen imposar aquesta línia d'alta tensió. Si volen alta tensió la tindràn, que no ho dubtin, pero no serà de la que s'esperen.
Re: Més de 5.000 persones s'han manifestat a la Jonquera contra la línia de molt alta tensió
23 mai 2005
A La Jonquera, une mobilisation "historique" et un Manifeste contre la THT



Plus de 5000 personnes, venues des deux côtés de la frontière, ont manifesté hier matin à La Jonquera contre le projet de ligne à très haute tension (THT) transpyrénéenne. Le slogan "No pasaran" a été repris à maintes reprises.

Malgré le report du sommet franco-espagnol qui devait se tenir à Barcelone aujourd’hui, la manifestation organisée par les collectifs contre la ligne à très haute tension (THT) a réuni plus de 5000 personnes.

Hier, ce rassemblement a été qualifié d’historique, car c’était la première fois qu’autant d’élus et de citoyens des deux côtés de la frontière étaient réunis pour exprimer une volonté partagée.

Celle-ci est consignée solennellement dans le "Manifeste de La Jonquera" qui marque, après le "serment de Montferrer", une nouvelle étape dans la structuration du mouvement: "Quelle est la force qui respire en nous ici? D’où vient cette unité qui nous habite, malgré notre diversité? Quel est ce ciment qui fait de nous ce bloc de solidarité transcendant nos différences?



"Une volonté unanime"

Cette force est une force historique! Cette unité est un levain démocratique! Ce ciment est celui d’une prise de conscience universelle!…. Nous sommes ici parce que chacun de nous, chacune de nous, a conscience de ses responsabilités vis-à-vis des générations futures…"

Certaines phrases de ce manifeste, lues par les chanteurs Jordi Barre en français et Lluís Llach en catalan, ont soulevé la foule: "Il y a urgence à rappeler que la place de l’homme dans le paysage est plus importante que celle des pylônes… Nous exprimons ici le droit, éventuellement de sanctionner les atteintes à notre patrimoine naturel… Nous exprimons ici une volonté unanime… A travers nous, c’est toute la Catalogne qui, pour la première fois depuis des siècles, s’exprime d’une voix commune…".

La célèbre chanson de Lluis Llach, l’Estaca ("le pieu") conclut la manifestation qui avait commencé avec celle de Jordi Barre "Els hi fotrem!" (Nous leur foutr…).

Le rassemblement avait été organisé dans le vaste parking à camions situé près de l’ancienne douane, qui permit d’accueillir les véhicules et leurs occupants, canalisés par un service d’ordre efficace.

Plus de 60 communes des P.-O. et de la province de Gérone étaient représentées par leurs maires ou adjoints. Des élus de partis au pouvoir à la Generalitat de Catalogne comme Esquerra republicana (ERC) et écologistes d’ICV étaient aussi présents. De nombreuses banderoles proclamaient l’opposition à la THT en français ou en catalan où on l’appelle MAT, sur le mode sérieux ou humoristique.

L’âne catalan brisant un pylône d’une ruade était très présent et une pancarte affirmait: "Burro català, si, català burro no" (âne catalan oui, Catalan âne, non). Greenpeace demandait au "triparti" qui gouverne la Catalogne de "ne pas importer de l’électricité nucléaire". Tambours et klaxons rythmaient la marche, tandis qu’un chœur de dames d’un âge mûr improvisait une chanson audacieuse: "EDF, si tu savais, ton pylône, ton pylône…"

Bernard Rieu
Sindicato Sindicat