Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Pel nostre futur! Pel Xúquer, l'Albufera i els aqüífers!. NO al Transvasament!
18 mai 2005
El Xúquer ha estat sempre el riu valencià per excel·lència, el cor de l'aigua per als habitants de la Ribera i per a tots els valencians i valencianes. Aporta la meitat de l'aigua de tot el País Valencià. Durant dècades ha alimentat una agricultura llegendària d'horts, arrossars i tarongerars i ha mantingut l'Albufera sana i plena de vida. I després de tot açò, encara arribava a Cullera viu i amb força, fertilitzant la mar i renovant la sorra de les platges. Al voltant d‚aquesta riquesa s‚ha creat la nostra societat. El riu és part del nostre patrimoni, del nostre territori, de la nostra cultura i de la nostra història.

Ara, el Xúquer, l‚Albufera i la seua conca estan en perill. En les últimes dècades estan esgotat els seus aqüífers i carregant-lo de preses, de transvasaments i d‚extraccions. La falta de depuradores i de mesures rigoroses de control estan convertint el nostre riu en una claveguera. La contaminació provoca la mortaldat de peixos, la fugida de les aus i la degradació de les seues riberes, de tanta importància ecològica.

El transvasament Xúquer-Vinalopó condemna el nostre riu a la mort i obliga als regants a explotar els seus aqüífers, el de la Ribera i el del Caroig. Quan més de la meitat dels dies de l‚any el Xúquer no aboca ni un sol litre d‚aigua a la mar. Quan existeix una seriosa preocupació entre llauradors i regants pel futur de les nostres hortes i els nostres cultius. Quan els informes oficials ens adverteixen d‚una severa reducció en les precipitacions i els recursos hídrics en les pròximes dècades a causa del canvi climàtic. Quan els veïns i les veïnes dels pobles de la Ribera i altres comarques estem farts de vore el riu transformat en un femer.

Ha estat ara, en un temps on l'especulació urbanística i el saqueig del medi ambient no tenen mesura quan es vol consumar la mort del Xúquer. Perquè tothom sap que la principal finalitat de l‚aigua a transvasar són les nombroses urbanitzacions i camps del golf que estan sorgint en les comarques del sud. Ací mateix, a les nostres comarques, aquests projectes malbaratadors i insostenibles han aparegut com una amenaça per als nostres recursos.

Els ciutadans i ciutadanes de la Ribera, de les comarques veïnes i de tot el País hem d‚alçar-nos per a defensar el nostre futur. Hem d‚evitar que s'execute la sentència sobre el Xúquer, que seria també la mort de l'Albufera, del Caroig i de l‚agricultura tradicional de la Ribera. No podem consentir que el Xúquer deixe de ser un riu per convertir-se en una claveguera, arruïnant terres i empestant pobles.

Pel nostre futur! Per la nostra terra! Pel Xúquer, l‚Albufera i els aqüífers!

Acudeix! Dissabte 28 de maig a les 19:30 a la Plaça de l‚Ajuntament de Sueca!

PLATAFORMA XÚQUER VIU

This work is in the public domain
Sindicat