Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Barcelona. Universitats. Jornada de lluita contra la Privatització
17 mai 2005
Dimecres 18, tot coincidint amb la cimera de ministres d'educació que es celebra a Bergen (Noruega), es convoca jornada de lluita a Barcelona contra l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) des de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) que aplega organitzacions i assemblees de facultat i que en el cas de la UAB va avançar-se al dia 12.
Des de la CEPC, durem a terme altres activitats a València, Mallorca i Perpinyà (contra la Llei LOPRI i la privatització de la recerca).
Adjuntem manifest i agenda d'activitats a Barcelona
jornadespmdup.jpg
Barcelona. Jornada de lluita contra la Privatització


MANIFEST DE LA PLATAFORMA MOBILITZADORA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA CONTRA LA PRIVATITZACIÓ DE LA UNIVERSITAT

El proper 19 i 20 de maig tindrà lloc a la ciutat noruega de Bergen la cimera de ministres d'educació dels 40 estats membres de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), que té com a finalitat avaluar l'implementació de les reformes cap a un marc universitari uniforme tot acomplint el procés que va prendre forma a Bolonya l'any 1999. A la cimera de Bergen, d'altra banda, es marcaran les pautes de treball per els propers dos anys tot tenint en compte que és a partir del curs 2010-2011 que tot plegat ha d'entrar en vigència a tots els estats signants.

Des de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), marc unitari del moviment estudiantil català /de Catalunya, considerem que l'EEES, lluny d'acomplir les expectatives generades per la classe política, contempla un seguit d'aspectes no resolts que ens fan pensar en una operació de marketing per avançar en la liberalització de l'educació superior.

Un exemple recent és el debat generat al voltant de la construcció del Catàleg de Titulacions, que marcarà l'aprovació dels nous títols de "Grau", on l'informe d'una de les subcomissions del Consejo de Coordinación Universitaria parla de la supressió de titulacions com ara Humanitats o Història de l’Art per no "adaptar-se a les necessitats del mercat de treball". En aquest informe, en el que la meitat dels redactors eren professors d’universitats de l’Església, també s’apostava per suprimir els estudis de Filologia Catalana entesa com a tal, mentre que es deixava intacta la Filologia Espanyola. Així doncs, tant per la voluntat dels governs de torn com per la lògica del lliure mercat, als Països Catalans hem de denunciar el perill que corre la llengua catalana a la universitat així com el procés d'homogeneïtzació al que se'ns sotmet. I és que en aquest procés de convergència europea es tenen més en compte els interessos empresarials o polítics que els criteris acadèmics i científics.

Un altre dels efectes que comportarà l’entrada a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior serà un clar augment en les taxes universitàries. A Alemanya, que va entrar-hi ara fa dos anys, els estudiants han passat de tenir un accés a la Universitat gratuït a haver de pagar fins a 2000 € l’any. Aquí el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) té prevista una pujada de les taxes d’un 2% pe sobre de l'IPC per al proper curs (és a dir, un increment del 5 % respecte el preu d'enguany).

Aquestes mesures agreugen encara més l’estat actual en que es troba la Universitat Pública catalana. Les empreses privades augmenten contínuament la seva presència en el dia a dia de la Universitat. I no només en l’externalització dels serveis bàsics de restaurant, copisteria, edicions, escoles d’idiomes... sinó també en la Recerca i Investigació, que està cada vegada més sotmesa als interessos del mercat.

Des de la PMDUP, donem a conèixer que per segon cop, tot coincidint amb la cimera, tindrà lloc a Bergen el cap de setmana del 20 de maig el segon Fòrum Europeu de l'Educació que reunirà a professors i estudiants d'arreu per tal d'avaluar aquest nou marc que se'ns imposa així com per a vertebrar alternatives. Per la nostra part, volem tirar endavant un parell d'iniciatives sorgides a casa nostra, com són la fixació d'una jornada de mobilitzacions conjunta en tot l'espai Bolonya així com la creació de l'Observatori de la Universitat Pública, que ha d'aplegar a aquelles persones i col·lectius que s'oposen al procés de mercantilització de l'educació, procés impulsat, entre d'altres, per part d'entitats no-democràtiques com ara l'Organització Mundial del
Comerç (OMC).

Conscients que aquesta cimera tindrà poca rellevància, convoquem als campus catalans a una jornada de lluita per al dia 18 de maig per tal de denunciar els efectes que suposarà aquesta reforma, rebutjant l’increment de les taxes i defensant un model d’Universitat lluny del que avui en dia existeix.

Si internacionalitzen les agressions, internacionalitzarem la nostra resposta!

Per una educació pública, popular, catalana i de qualitat,

NO al Procés de Bolonya!

Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública, Barcelona, 18 de Maig

Recull d'activitats en el marc de la jornada de lluita

Dimarts 17 - La convergència europea i la Filologia Catalana

Xerrada sobre l'aplicació de l'Espai Europeu d'ensenyament superior i la seva aplicació que preveu la supressió de filologia catalana i altres carreres com història de l'art. Es produirà aturada de classes.

11:30 Aula 113, Edifici Històric. UB

Organitza: Consell de l'Alumnat de la UB

Dimarts 17 - Tancada contra la privatització de la Universitat a Sociologia-Econòmiques

Tancada d'estudiants contra la privatització de la Universitat i el procés de Bolonya.

Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials - UB; 21h

Organitza: Assemblea de Sociologia

Dimarts 17 - Els perills de la Convergència Europea i la LOU vigent.

Xerrada-debat sobre la convergència Europea.
Intervindràn
·Toni Verger (Campanya Prou OMC)
·Membre de la PMDUP
.Professor de la UPF (per determinar)

UPF-Ciutadella, 12:30 Aula per determinar

Organitza: PMDUP (Jornades de lluita contra la privatització de l'ensenyament)

Dimecres 18 - JORNADES DE LLUITA CONTRA LA PRIVATITZACIÓ

El pròxim dimarts 17 a partir de les 21h. Tancada a la facultat d'Econòmiques de la UB.
I el dimecres 18 a la Plç. Universitat
- a les 12h: xerrada/debat "Què amaga el procés de Bolonya?"
Amb Jordi Juan (Campanya Prou OMC)
i Miquel Andreu (estudiant de la PMDUP)

- i a les 14h. Dinar popular

Plç. Universitat, a partir de les 12h

Organitza: PMDUP
Mira també:
http://www.pmdup.tk

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa