Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
13 mai 2005
La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
Ãs realment escandalós el que ha succeït amb Aukera Guztiak. Cal remuntar-se a la virulenta caça de bruixes de McCarthy per trobar un exemple semblant de persecució de les idees en el si dâun règim democràtic. També és escandalosa la criminalització de la consciència nacional basca i dâaquells que dâacord amb ella voten a favor dels drets nacionals dâEuskal Herria. Lâassetjament contra tot el que és euskaldun i lâexigència a Batasuna que renunciï a les seves convicci-ons i acati una llei inexistent són imperdonables. No existeix cap llei que obli-gui una persona a pronunciar les paraules que un tercer vol sentir. Ãs un dret protegit pels artícles 18 i 19 de la Declaració Universal de Drets Humans, que obliga els tribunals a respectar la llibertat de consciència i a no inquietar ningú pel seu parer. Per això, lâoferiment de Zapatero a AG de participar en les elec-cions a canvi dâuna condemna de la violència, ha vulnerat els fonaments de lâEstat de dret. Jo, per exemple, no estic a favor de la violència, puc entendre-la però no compartir-la perquè em sembla humanament involutiva. Amb tot, ningú pot obligar-me a verbalitzar públicament aquesta opinió. Vull dir que si algú té lâobligació moral de complir la llei és la pròpia llei, i quan un govern la infringeix no fa altra cosa que legitimar aquells que han perdut la seva confian-ça en ella.

Diguem-ho clar: Ni la renúncia a unes idees ni el penediment són obligatoris. No hi ha cap legislació europea que ho contempli, cap. La reducció de la pena a un pres que demana perdó pot ser un gest, però mai un requisit. Ningú, per tant, pot ser ilâ¢legalitzat per guardar silenci; ningú, en nom de res, i menys de la democràcia, té dret a exigir a un altre la verbalització dels seus pensaments.

Lâarrel del conflicte, malauradament, es troba en la implantació al País Basc del nacionalisme espanyol. Un nacionalisme que es nega a acceptar la seva infe-rioritat parlamentària, que no reconeix lâexistència del poble basc, que ha creat una banda terrorista amb diner públic i que no té escrúpols dâaconseguir per la força el poder que les urnes li neguen. Ãs el nacionalisme del PP, defensor de la presència al carrer de les estàtues del genocida general Franco i de les asso-ciacions que promouen la seva memòria, i és el nacionalisme del PSOE, que viola drets fonamentals amb la llei antiterrorista i la llei de partits. Ãs, en defi-nitiva, el nacionalisme de la dreta i lâesquerra espanyoles, que afavoreix la tor-tura de presos, que és denunciat any rere any per la Comissió de Drets Hu-mans de lâONU i que es nega a seguir-ne les recomenacions adequant la legis-lació a la Convenció contra la Tortura. Dâaquí que siguin perseguits els qui la denuncien i protegits els qui la practiquen.

Això explica que els que investiguen la intimitat dels 30.000 ciutadans que avalen la candidatura dâAG siguin els mateixos que protegeixen la impunitat dels crims de Fraga Iribarne i lâhonorabilitat de franquistes i falangistes com Rodolfo Martín Villa i Joan Antoni Samaranch. Lâètica del nacionalisme espanyol consisteix justament en això, en la protecció dâaquells que han destacat en la defensa dels principios fundamentales del Movimiento.

Aquesta és la raó de ser del pacte PP-PSOE, la negació de la nació basca, la destrucció de tot allò que provi la seva existència i la persecució sistemàtica dels seus més anònims defensors. Tan obsedits estan en aquesta tasca que ni tan sols es molesten a dissimular lâescandalosa connivència entre govern i po-der judicial. O no és això el que traspua el missatge de Zapatero quan ofereix legalâ¢litat a Batasuna a canvi dâuna simple frase? Tanmateix, amb quina autori-tat moral es pot exigir que AG condemni ETA mentre es permet que el PP no condemni el franquisme? Si desitjar la independència dâEuskal Herria equival a terrorisme, atès que coincideix amb els objetius dâETA, no hi ha dubte que de-sitjar la unitat dâEspanya equival a feixisme, atès que coincideix amb els objec-tius de Franco.

La caça dâabertzales ha començat. Al 1947, durant la caça de bruixes, lâactor Fredric March va dir: âQui serà el pròxim? Serà el vostre rector, a qui indicaran què pot dir en el seu sermó? O el professor dels vostres fills, a qui ordenaran què ha de dir a classe?â?. I Thomas Mann va afegir: âCom a ciutadà americà nascut alemany, declaro que em són dolorosament familiars certes pràctiques polítiques i lâafebliment de la seguretat legal en nom dâun pretès estat dâemergència...â?. Que el lector tregui les seves conclusions.


Víctor Alexandre. (Barcelona, 1950) és periodista i escriptor. Ha estat director i presentador de programes a Ràdio 4 i corresponsal a Alemanya del diari AVUI, el setmanari El Temps i la Cadena SER. Premi Recull de periodisme, 1996, també ha presentat un programa sobre cinema a TVE-Catalunya i és autor de diverses obres de ficció escrites per a la ràdio. Des del 1990 és una de les veus més carismàtiques de Televisió de Catalunya com a narrador de documentals sobre la natura. Ha publicat Jo no sóc espanyol (1999) (traduït posteriorment al castellà), Despullant Espanya (2001), Despullats (2003), amb Joel Joan, i el mateix any, Senyor President: carta oberta, definit per La Semaine du Roussillon com âEl millor assaig, sense cap dubte, mai no escrit sobre la realitat catalana i sobre el respecte universal a totes les diferènciesâ?. També ha participat en el llibre L'autoestima dels catalans. Recentment ha publicat el llibre El cas Carod, 50 dies de linxament polític dâuna nació (2004), en el qual revela les interioritats de lâentrevista de Josep-Lluís Carod-Rovira amb ETA i nâanalitza les conseqüències. Aquest any ha presentat un recull de contes curts sota el nom de El somriure de Burt Lancaster (2005).
Mira també:
http://www.racocatala.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
13 mai 2005
La única caza que hay es la que practica ETA.Que se ha tomado este señor pra decir estas chorradas.
Re: La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
13 mai 2005
Si es cierto que cazan berzales a mí me parece perfecto. A lo mejor así dejan vivir en paz a los demócratas.
Re: La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
13 mai 2005
quanta policia hi ha per indymedia...!
Re: La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
13 mai 2005
Y tú ¿qué tienes que esconder, que ves policías por todas partes?
Re: La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
13 mai 2005
cuanto gilipollas hay por indymedia....
volveros pal foro de libertad digital por favor
Re: La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
13 mai 2005
¿no dicen que esto es una publicación abierta? Pues eso. Tú lo que quieres es el pensamiento único.
Re: La caça d'abertzales (per Víctor Alexandre)
13 mai 2005
Si, dius una frase estúpida i ja està justificat, això és publicació oberta per tu. Em sembla que si no estàs d'acord amb alguna cosa del text el que has de fer és dir on i perque, argumentar, dialogar, raonar, no vomitar els teus prejudicis amb una frase i després dir que això és la publicació oberta. La publicació oberta és molt més que això, que tu no sapigas utilitzar-la i enlloc de debatre vomitis és problema teu, no és ni del que escriu el text, ni de qui el penja, ni d'indymedia, ni de la publicació oberta, ni dels bascos, ni nostra.
Sindicato Sindicat