Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
Eleccions a rector a la UB. "Si votes, penja'ls la llufa!"
13 mai 2005
Des de la CEPC de la Universitat de Barcelona (UB) donem a conèixer el nostre posicionament davant les imminents eleccions a rector per al 18 de Maig així com la campanya demanant l'abstenció activa o bé el vot nul que pot simbolitzar-se amb una llufa tal com estem difonent, en resposta la vigència de la LOU, al procés de mercantilització de l'educació i en la manca absoluta d'una dmeocràcia participativa.
18 de Maig . Dia dels innocents.
Això no és democràcia, això no és sufragi universal!
Si votes, penja'ls la llufa!
llufasivotes.bmp
1_cartell.doc
cartell.doc (592,5 KiB)
llufalou.bmp
Dimecres 18 es celebren eleccions a rector a la Universitat de Barcelona (UB), per primera vegada sâestableix el sistema dâelecció de rector previst a la vigent Ley de Ordenación Universitaria (LOU) a través dâun model de sufragi universal ponderat que beneficia clarament al professor doctor tot concedint-los un 51% del valor del vot total, reproduint el mateix pes del que gaudeixen en la composició del Claustre.

Aquestes eleccions a rector vénen després dâuns anys convulsos a partir de la imposició de la LOU, la posterior Llei Catalana dâUniversitats, la reforma dels estatuts de la UB i els primers passos en lâadaptació a lâEspai Europeu dâEducació Superior (EEES). Aquest període sâha caracteritzat per moltes mobilitzacions en aquest sentit a les universitats catalanes, sent lâexemple més destacable els processos dâinsubmissió a la LOU endegats en diverses universitats i les posteriors pressions per part de les administracions contra aquesta actitud desobedient, sempre fetes dâamagat a la comunitat universitària.

Des de la CEPC, a través del Consell de lâAlumnat, hem consensuat amb altres organitzacions i estudiants un programa de mínims que a dia dâavui sâha presentat a tres dels quatre candidats per tal que els assumissin als seus programes si és que els compartien. Aquests sâarticulen al voltant de lâaplicació de lâEEES; la democràcia participativa a la universitat; la universitat i la seva funció social; la Universitat de Barcelona, la normalització de la llengua catalana i avançar cap a un marc educatiu dels i pels Països Catalans; i el paper de la universitat en defensa dâuna educació pública.

Fins ara, tot i les bones paraules en aquest sentit en el millor dels casos a les que tant estem acostumades, som escèptics en la consecució dâaquests punts dels quals us en resumim uns quants: congelació de les taxes universitàries i pressió per a tendir a la seva supressió, creació de comissions de seguiment de la LOU i lâEEES formades per i per a la comunitat universitària sota uns paràmetres de defensa de lâautonomia universitària, una educació pública i socialment transformadora i la no ingerència del sector privat, garanties per tal de normalitzar el català en la llengua vehicular de lâeducació, compromís de no especular amb el patrimoni de la UB o bé tendir a la revocació de les concessions a empreses a les quals sâha externalitzat serveis i que destaquen pels preus abusius, lâincompliment dâun insuficent plec de condicions, la mala qualitat i la precarietat en la que es troben els seus treballadors i treballadores. Mesures, totes elles, que serien assumibles si des de la UB es prengués una actitud conseqüent i combativa i es formulessin aquelles crítiques que sovint queden en petit comitè.

En tot cas, des de la CEPC plantegem aquestes eleccions com un referèndum davant la política educativa actual que té dos grans noms: reformes legals com ara la LOU, la LUC i lâEEES així com el cada cop més descarat procés de mercantilització de lâeducació que veiem a Europa però vigent arreu del món, en consonància als interessos dictats des de la Organització Mundial del Comerç (OMC) i lobbies empresarials afins a la liberalització dels fins ara anomenats serveis públics. En definitiva, la darrera i més gran ofensiva contra el model de lâEstat de Benestar, agreujat en el cas dels Països Catalans per lâempenta homogeneïtzadora empresa pels governs espanyol i francès.

Així doncs, considerem que la participació en aquestes eleccions, més encara després d'escoltar les propostes i els posicionaments poc convincents dels candidats que hi concorren, suposa lâacceptació dâunes regles del joc a les quals ens vam oposar i seguim fent-ho. I és a ells a qui correspondrà demostrar que ens equivoquem i que treballaran per una educació pública, popular, catalana i de qualitat, però no en el nostre nom.

Per tot això, plantegem una campanya de sensibilització sota el lema "Si votes, penja'ls la llufa" tot buscant una forma original però contundent a l'hora de difondre la idea, conscients de com serà de difícil competir amb el bombardeig mediàtic absolutament tendenciós i també contra els 20.000 eurus que poden arribar a gastar-se entre els quatre en una campanya electoral pagada per tots i totes, siguem estudiants o no, centrada en la perversió de conceptes com âparticipacióâ?, âprogrésâ?, âinnovacióâ? o âdemocràciaâ?.

ELECCIONS A RECTOR
18 de Maig. Dia Dels Innocents

Els i les estudiants davant les eleccions a Rector

El proper 18 de maig hi ha eleccions a Rector a la UB. Seran les primeres després de la reforma dels estatuts de la UB per adaptar-los a la Ley Orgánica de Universidades (LOU). El nou sistema dâelecció, impulsat pel PP i encara vigent amb el PSOE, inclou el sufragi universal ponderat: el vot de lâalumnat equival només al 30% del total. Això situa lâalumnat en una situació de debilitat i consolida una retallada democràtica que es plasma en diverses lleis orgàniques i en la mateixa Constitució europea. Aquesta realitat es reflecteix en lâescassa participació estudiantil en els diversos processos electorals de la Universitat.

El Procés de privatització de Bolonya o la convergència europea?

Els i les estudiants no ens podem plegar de braços mentre es venen la nostra universitat per la manca dâinversió pública. El model dâuniversitat pública catalana, científica, no patriarcal i de qualitat que volem, no depèn del tarannà de ningú, sinó de la voluntat dels i les estudiants, de la comunitat universitària i dels poders polítics.

Les universitats europees es troben en un procés dâadaptació dels plans dâestudi a lâEspai Europeu dâEnsenyament Superior (EEES). Als Països Catalans això sâha palesat en lâamenaça dâeliminar la llicenciatura de Filologia Catalana, sota lâexcusa que cal que ens adaptem a les necessitats del mercat. Els termes âmobilitat i flexibilitatâ? es tradueixen, doncs, en submissió a les condicions més convenients al capital.

Des de la CEPC hem repetit diversos cops que la línia adoptada pel Procés de Bolonya no respon a les necessitats educatives del nostre poble, sinó que es basa en criteris estrictament mercantilistes. Hem insistit, també, que el procés, plantejat sense una previsió dâincrement dels pressupostos educatius, es traduirà en un increment del procés de privatització dels nostres serveis públics. Aquesta amenaça es fa encara més evident si ens fixem en diferents directrius dâabast europeu i mundial com lâAcord General de Comerç i Serveis o la directiva Bolkenstein.

Les conseqüències per als i les estudiants de la UB no seran altres que lâincrement de les taxes de matriculació (derivat de la manca de finançament), la impossibilitat de compaginar treball i estudis (lâEEES contempla una dedicació completa als estudis de 35 a 40 hores setmanals), lâincrement de competitivitat entre els estudiants i una marcada elitització de lâensenyament universitari que exclourà de la universitat importants sectors populars de la societat catalana. Les empreses privades, per la seva banda, incrementaran els beneficis derivats de lâexternalització de serveis a la universitat (bars, menjadors, copisteries...). Ho permetrem?

Més enllà del 18 de maig, què podem fer?

Ãs a les nostres mans la funció social de fer avançar el país científicament, intel·lectualment i socialment. Cal, doncs, que ens posem les piles per defensar i millorar les conquestes socials que tants anys de lluita dels i les treballadores van costar. Només així podrem bastir el model dâEnsenyament públic que desitgem.

Els grans objectius del moviment estudiantil sâaconseguiran quan es produeixin canvis polítics importants en el conjunt de la societat. Però som els i les estudiants que tenim la responsabilitat de ser el motor dâaquests canvis en els nostres centres dâensenyament.

El proper 18 de maig no es voten només els candidats a Rector de la UB. També ens hi juguem el model dâuniversitat que volem. Per aquesta raó pensem que cal mostrar el nostre rebuig al model que ens estan imposant, a la vegada que cal treballar per bastir una alternativa que faci reals els objectius generals del moviment estudiantil.

Des de la CEPC pensem que cal avançar en les següents línies de treball:

-Millorar el nivell de participació i coordinació dels i les estudiants impulsant assemblees de facultat, tant en lâàmbit de la UB com en el de les universitats properes, a través de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP).

-Denunciar i vigilar els processos de privatització que sâapliquin en els nostres centres, a través dâeines com lâObservatori Europeu de la Privatització, el seguiment de la implantació de lâEEES o les campanyes de conscienciació sobre lâexternalització de serveis (p.e. âSoterasâ?).

-Fomentar el debat en el si de la comunitat universitària per tal dâimpedir la privatització total o parcial dels serveis públics i per promoure el desenvolupament dâun marc educatiu dels Països Catalans.

Ãs important que entre tots i totes ens posem en marxa per seguir avançant cap al model dâuniversitat i de societat que volem. Si tu també ho creus així, no ho dubtis:

ORGANITZAâT I LLUITA!

DEMOCRÃCIA???

>>Professorat Doctor> valor del vot> 51%
2323 professors/es
>>Personal d'Administració i Serveis (PAS)> valor del vot> 10%
2104 treballadors/es vàries
>>Altre personal docent> valor del vot> 9%
2338 professors/es de "2ª"
>>Estudiants> valor del vot> 30%
54.331 estudiants

Això no és democràcia, això no és sufragi universal
Si votes, penja'ls la llufa!
Mira també:
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Eleccions a rector a la UB. "Si votes, penja'ls la llufa!"
13 mai 2005
està clar que a banda d'innocent en sé poc d'informàtica, perdoneu per les mides de les imatges i l'altra no he sapigut treure-la del word...

au, salut
Re: Eleccions a rector a la UB. "Si votes, penja'ls la llufa!"
13 mai 2005
Felicitats a la CEPC. En unes eleccions a rector crec que la millor resposta és el vot nul, per demostrar que la gent no es q no voti "perque passa de tot" sinó perque es gent activa i vol una universitat realment democràtica.

A vegades fer campanya per l'abstenció no funciona gaire quan se sap d'antemà que serà la opció majoritària i que el rectorat ja compta amb això i no li preocupa gens...

Salut!
Re: Eleccions a rector a la UB. "Si votes, penja'ls la llufa!"
13 mai 2005
Trobo que és una idea original, i simpatica. L'Estel també s'apunta al rollo de les llufes ara que esteu mig junts?
Re: Eleccions a rector a la UB. "Si votes, penja'ls la llufa!"
14 mai 2005
adela, doncs no, no s'ha cregut convenient però és una cosa que en principi ja hem solucionat per altres cops

salut
Re: Eleccions a rector a la UB. "Si votes, penja'ls la llufa!"
14 mai 2005
doncs és una llàstima que l'Estel no s'apunti...és una campanya de puta mare !!

JO també votare llufa !
Re: Eleccions a rector a la UB. "Si votes, penja'ls la llufa!"
14 mai 2005
Un comentari. En aquestes eleccions només que un estudiant voti, ell solet ja representa el 30% que s'atorga als estudiants?
Si de debò és així, no veig tant clara l'abstenció activa o el vot nul, precisament quan hi ha facultats com la meva, dret, en la que els mateixos estudiants fan campanya per un candidat en concret, el Ramírez.
Dels quatre, quin és el menys dolent? El que no pot ser de cap manera és que quatre vots es comptabilitzin com a el 30%, com tampoc es admissible que com assenyaleu els sindicats d'estudiants, ens correspongui un 30% en les eleccions. Quin sistema és aquest?
Re: Eleccions a rector a la UB. "Si votes, penja'ls la llufa!"
16 mai 2005
doncs si, i si, no hi ha un mínim de participació i com menys participació més valor té el vot

paradoxes del model aquest, que es ven com a democràtic

per mi el menys dolent, i el més canyero, l'Alemany, però té prous enemics per considerar-lo un "enfant terrible" que segur que no sortirà. però vaja, el que es creu més la idea d'una universitat pública (tot i això, amb el que encara no s'ha parlat i el que disposa de mitjans més precaris: tant el rubiralta com el ramirez tenen gent cobrant repartint propaganda a les portes de les universitats)

però vaja, jo votaré una llufa ben grossa

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more