Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : educació i societat
Les taxes universitàries tornen a pujar per al curs 2005-2006
12 mai 2005
Article publicat al queixal, revista bimensual de l'Associació d'Estudiants Progressistes
taxes.gif
Les taxes tornen a pujar
Arnau Rovira, Biologia - UB

La Universitat pública catalana ha tornat a incrementar els preus per crèdit, anomenats taxes de matriculació, de les diferents titulacions.» Així s’introduïa l’article de Lluís Monerris publicat al queixal 39 amb el títol: Taxes i Finançament: Pujen les Taxes . L’article en qüestió feia referència a l’augment de taxes que es produï per al curs 2004-2005. Lamentablement, i en aquests darrers mesos se’ns ha donat a conèixer a través del CIC (Consell Interuniversitari de Catalunya) que les taxes podrien tornar a augmentar el curs que bé. Aquest cop, però, dos punts per sobre de l’IPC (5%), un punt més que l’augment de taxes d’enguany.
Donada aquesta circumstàncies, és necessari que la comunitat estudiantil universitària mostri el seu rebuig davant d’aquesta iniciativa. Així doncs, des de l’AEP hem apostat,apostem i apostarem pel fet que es congelin els preus de les taxes i es produeixi any rere any rere una disminució progressiva d’aquests. Lluny d’assolir les nostres propostes, any rere any s’encareix el cost per a cadascuna de les carreres universitària.
Ens trobem d’oncs, davant una nova mostra del precari estat amb el qual es troba la universitat pel que fa al seu finançament i davant la incapacitat i la poca voluntat dels rectorats de les diferents universitats catalanes per a evitar l’encariment de l’educació. Tot seguit es mostra una taula amb els preus per crèdit del curs vinent en comparació amb els d’enguany.

Veiem doncs, que les xifres i les actituds preses any rere any per les autoritats institucionals i universitàries ens demostren que la font més important de finançament que té la universitat publica ara per ara és el capital privat obtingut dels estudiants o bé de les concessions empresarials. Així doncs, el preu per crèdit, és a dir les taxes universitàries, constitueix una part considerable d’aquest finançamet.

Taxes, finançament, i convergència europea
El darrer 4 de maig a Biologia se celebrà un acte sobre la convergència europea on hi participaren diferents membres de la comunitat universitària de la UB, entre els quals s’hi trobava com a delegat del rectorat el Dr Sánchez Carrelero, exdegà de la Facultat de Biologia. L’acte organitza’t pel Consell d’Estudiants de la Universitat de Barcelona i amb col·laboració amb l’Assemblea d’estudiants es desenvolupa amb tota normalitat. Als estudiants que formàvem part de la taula rodona, ens sorprengué la critica generalitzada a les institucions i a la pèrdua de democràcia de la comunitat universitària en pro de la ingerència externa. Però, ens sorprengué encara més la crítica i la resignació per part del Dr Sánchez al fet que, tal i com ens explicava, en última instància el desmantellament de l’estat del benestar i l’obertura mercantilística de l’eduació és el que des de fa uns anys dirigeix l’evolució i adaptació de la comunitat universitària als nous temps, essen-te la pujada anual de taxes un reflexe més.
Davant la nova reestructuració de l’ensenyament en l’EEES (Espai Europeu d’Ensenyament Superior), la manca de finançament, la pujada de taxes i la reducció de les llicenciatures en graus, així com l’eliminació futura de certes titulacions (Filologia Catalana, Humanitats) ens mostren el pèssim estat d’autonomia amb el qual es troba la universitat. Així doncs, la comunitat universitària ha d’acceptar les ingerències externes i les directrius econòmiques que ens afecten plenament per tal de poder dur a terme progressivament l’adaptació en el procés de convergència europea. En el si de les diferents universitats no hi ha discussió pròpia, s’accepten totes aquelles decisions preses en àmbits ministerials, i s’eludeix discutir-ne les conseqüències. Aquest fet, juntament amb les direstrius liberals europees que planegen sobre el futur de l’educació en general i la universitat en particular, ens evoquen a la por de l’elitització (ja present avui en dia) i de la concessió de la universitat al mercat de les grans empreses.
A més a més el 9 de juny de 2004 el CIC, tal i com citava en el seu article Lluis Monerris «va introduir un element nou en el panorama universitari de Catalunya: el Suplement
Europeu al títol. Aquest certificat ve dictat per Reial Decret del setembre de l’any 2003, el qual acreditarà la trajectòria acadèmica de cada universitari i tindrà validesa a tots els estats membres de la UE. Per aconseguir el certificat s’ha d’estar amb potestat del títol de la llicenciatura o diplomatura i pagar un recàrrec d’un 50% del cost del títol.»

Finançament i sistema de beques
Un altre dels perills i problemes que des de l’AEP creiem de primer ordre per a la univeristat és el fet que el sistema de beques és del tot insuficient ja actualment i prèviament a l’aplicació de la convergència europea. Així doncs, veiem necessari que s’augmentin progressivament la quantitat de beques, i que es posin per davant els criteris econòmics que els acadèmics. Endemés creiem que per tal que la convergència europea no és devingui un procés plenament elititzador és necessari que tant els futurs graus com els futurs postgraus siguin regit pel mateix sistema de beques. De moment, sembla ser que el preu del crèdit del postgrau estarà quatre cops per sobre del preu del crèdit de llicenciatura, uns quaranta euros el crèdit. Sens dubte un mal inici per donar les diferències socials presents a la universitat.

Mobilització i taxes
Davant d’aquest panorama universitari, que pel que sembla s’enfosqueix any rere any, l’AEP fa una crida a la mobilització pel dia 18 de maig on es realitzarà una jornada de llluita contra les conseqüècies del procés de convergència europea i contra la pujada de taxes. L’acte està organitza’t per la PMDUP (Plataforma Mobilitzadora en defensa de la Universitat Pública) on hi participem juntament amb assemblees i col·lectius de les diferents universitats catalanes, i constarà d’un dinar popular a Plaça Universitat. Aquella setmana es reuniràn també els ministres europeus de l’educació a Bergen, Noruega, segurament no per parlar del finançament públic de la universitat, i per aquest motiu es celebrarà paral·lelament i com a contracimera el fòrum social europeu de l’educació on hi participaran diverses organitzacions de l’àmbit de les universitats catalanes.
Mira també:
http://www.aep.pangea.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat