Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Manifestaci贸 d'estudiants contra el retall de titulacions avui al migdia: 鈥淏ush i Aznar no van estudiar Humanitats鈥?
11 mai 2005
humanitats1.jpg
humanitats2.jpg
humanitats5.jpg
Avui, amb aquest cant, estudiants i professors de diverses universitats catalanes sâ檋an manifestat davant de la Delegació del govern espanyol per reclamar la no eliminació de diverses titulacions. La protesta de la comunitat educativa superior és una resposta a la proposta feta per la Subcomisión de Humanidades, depenent del Consejo de Coordinación Universitaria (CCU), que va suggerir lâ檈liminació i reducció de titulacions com Humanitats, Història de l'Art i Filologia Catalana per homologar els estudis amb la Unió Europea de cara al 2010.

Mentre els estudiants de la UAB es manifestaven davant de la Delegació del govern espanyol, el rector Lluís Ferrer era a la Comisión Académica del Consejo de Coordinación Universitaria, que es reunia a Toledo per debatre la proposta del CCU sobre el catàleg de titulacions. Demà, el rector anirà a lâ橝uditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB per a explicar el resultat de la reunió dâ檃vui.

El Ministeri preveu convocar la comissió dâ檈xperts que farà el llistat definitiu després del 19 de maig, data en què se celebrarà a Bergen (Noruega) una reunió europea dels responsables governamentals dâ檜niversitats. Allí es posaran en comú els avenços realitzats per crear lâ橢spai Europeu dâ橢ducació Superior i acordar possibles ajustaments.

Segons els estudiants de la UAB, la manifestació dâ檃vui ha aplegat 5000 estudiants i professors, xifra que contrasta amb els 1500 o 2000 reconeguts per les fonts policials. Els estudiants provenien de les universitats catalanes UB, Pompeu Fabra, Girona i la UAB, i sâ檋an manifestat des de la plaça Universitat per dirigir-se a Pla de Palau, passant per Pelai, Catalunya, Fontanella i Via Laietana fins a la Delegació del govern espanyol, on sâ檋a llegit una sèrie de manifestos.

Al ritme de dolçaines i redoblant, la manifestació sâ檋a animat amb fotos de pintors, escultors i demés personatges famosos de les arts i les ciències socials. Els cartells amb diferents consignes que portaven estudiants de les diverses titulacions reflectien el mateix malestar. La gent de Filosofia i Lletres portava un cartell que deia: â淓liminació de titulacions = Sepultura del coneixement. NO a Bolonyaâ?. Humanitats de la UAB hi portava un altre que proclamava: â淗umanitats... generalista? NO! Interdisciplinarâ? i la Universitat de Girona en duia un altre on es llegia â淟a UDG diu sí a la Història de lâ橝rtâ?. A més dels càntics â淏ush i Aznar no van estudiar Humanitatsâ?, la gent també ha entonat a lâ檜níson: â淟a cultura no està en vendaâ? , â淣o ens trauran les Humanitats. Bolonya és... retall de titulacions.

Tampoc han faltat les posades en escena per part dels estudiants que sâ檋an vestit de negre en senyal de dol per la â渕ortâ? dâ檃questes titulacions. A més, un grup dâ檈studiants dâ橦istòria de lâ橝rt també disfressats amb roba negra simulaven un enterrament i portaven un taüt.
Mira també:
http://www.laxarxa.uab.es/01/noticies/news/news_item.asp?NewsID=281

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifestaci贸 d'estudiants contra el retall de titulacions avui al migdia: 鈥淏ush i Aznar no van estudiar Humanitats鈥?
11 mai 2005
Posicionament davant la proposta del nou Catàleg de Titulacions de Grau


Posicionament de la CEPC davant la proposta del Catàleg de Titulacions de Grau feta pel Consejo de Cordinación Universitaria (CCU), de caràcter no vinculant però de gran importància al ser el principal òrgan assessor del ministeri espanyol d'educació.
Aquesta proposta destaca per la brutal reducció de titulacions per qüestions de rentabilitat econòmica d'aquestes

Després de molt temps dâ檈spera, ja seâ檔s han donat a conèixer la proposta de Catàleg de Titulacions de Grau elaborada per les quatre subcomissions del Consejo de Cordinación Universitaria (CCU) a nivell de lâ檈stat espanyol, subcomissions dels àmbits dâ橦umanitats, Ensenyaments Tècnics, Ciències Socials i Jurídiques i Ciències Experimentals i de la Salut. Aquesta, demana passar de 140 a 77 titulacions oficials per tal dâ檃daptar-se a lâ橢spai Europeu dâ橢ducació Superior (EEES), afectant a fons tots els àmbits excepte les Ciències Experimentals. Destaquem especialment la desaparició de titulacions dâàmbit, lâ檈nduriment dels estudis per a mestre i la brutal reforma de les enginyeries.

Tot i ser una proposta no vinculant, entenem que no patirà excessives reformes perquè provés de lâ檕rganisme assessor del govern espanyol, i sumant-se a les reformes de maquillatge a les que es vol sotmetre a la LOU, demostra que la política educativa del PSOE aposta també per la mercantilització de lâ檈ducació.

No volem passar per alt com any rere any totes aquestes reformes misteriosament avancen a mida que sâ檃costen els exàmens i els posteriors mesos dâ檈stiu sense classes tot evitant la capacitat de reacció estudiantil.

Des de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC), volem manifestar el següent:

· D'entrada, el nostre rebuig frontal als criteris mercantilistes que regeixen aquestes propostes, ja que la reordenació s'està fent, exclusivament, sota l'argument de la rendibilitat en el mercat laboral. Considerem que les universitats i l'educació en general han de restar completament al marge dels interessos del capital i que la seva tasca és la de generar ciutadans formats, crítics, conscients i capaços d'interpretar la realitat que els envolta. Els i les estudiants no podem tolerar cap intromissió dels interessos de mercat ni les seves pressions als centres educatius. Si hi ha estudis que no responen a les necessitats de les empreses i institucions és feina d'aquestes de donar-los el valor que es mereixen i no de les universitats de bandejar-los.

· Conseqüentment, rebutgem el llenguatge pervers amb què s'estan argumentant aquestes reformes, sota conceptes com "flexibilitat", "adaptabilitat", "interès general", "eficiència", etc, que tan sols amaguen la voluntat de crear uns estudis al servei de les necessitats del mercat laboral. Un mercat que es basa en un elevadíssim índex de precarietat: salaris i horaris indignes, temporalitat portada a l'extrem, manca de garanties laborals i de seguretat, etc. Allò preocupant, per tant, són les condicions laborals a què ens veiem abocats els futurs titulats, i no els continguts formatius en sí.

· Pel que fa a la subcomissió d'Humanitats en concret, la proposta que hi ha actualment sobre la taula d'eliminar les carreres d'Història de l'Art, Humanitats i Filologies com ara la Catalana, així com el segon cicle d'Història de la Música, demostren com es vol rendir la universitat al neoliberalisme. L'argument dels pocs estudiants matriculats en algunes d'aquestes carreres no és vàlid per negar-los el seu valor acadèmic i científic. En el cas concret de Filologia Catalana, a més, la seva inclusió en el grup de "lenguas modernas y sus literaturas" és, simplement, intolerable, ja que deixaria la llengua catalana en una situació encara més desprestigiada que l'actual. Una llengua que, recordem, és la pròpia del nostre país, amb uns 11 milions de parlants potencials. No volem passar per alt, per tant, el contingut polític de la proposta del CCU, que ataca greument una de les bases de la nostra cultura com és la llengua, amb l'afegit de mantenir, això sí, la titulació corresponent a la Filologia Hispànica. Els suposats criteris acadèmics, per tant, no s'aguanten per enlloc.

· Censurem també el posicionament del DURSI així com el de diversos rectorats catalans; des de la CEPC duem més de dos anys, com el conseller Carles Solà sap perfectament, anunciant que això anava a passar i què es pensava fer des de la conselleria i les universitats. Tant des dâ檃questa conselleria principatina com dâ檃ltres espais seâ檔s va garantir que això era impossible i que no entrava al cap de ningú plantejar-sâ檋o. El propi Solà deia fa un parell de mesos que calia â渞acionalitzarâ? lâ檕ferta educativa mentre les universitats sâ檃fanyaven a demanar noves titulacions per a prendre una posició de força per al posterior regateig. Doncs bé, els fets parlen per si sols. Ni tenim retirada de la LOU, ni tenim garanties respecte la docència en català i amb uns continguts propis, augmenten les taxes altra vegada i directament seâ檔s eliminen titulacions â渘o rentablesâ?.

I ara diem que això no ha fet més que començar, i que la següent mesura serà lâ檃provació dâ檜ns títol de Grau que no tindran cap mena de sortida al mercat de treball i que aquesta la donaran els títols de Postgrau que esdevindran el principal filtre dâ檃ccés que accentuarà les diferències socials. Fet i fet, regular encara més una situació que ja patim amb unes titulacions no tant generalistes com les que ens volen imposar i les posteriors especialitzacions que no es pot permetre tothom. Als Països Catalans, a més, tot plegat suposarà una homogeneïtzació i espanyolització dels continguts, i un retrocés en la normalització del català a les aules.

Exigim doncs una resposta en aquest sentit, exigim doncs dir prou a un procés que seâ檔s ha imposat des de la Organització Mundial del Comerç a través de la Comissió Europea i els diversos ministeris dâ檈ducació i no pas des dâ檃mbients universitaris ni per part dâ檈xperts en polítiques educatives i/o pedagògiques. Les pròpies universitats a través dels seus òrgans de govern comencen a veure què els està caient el damunt i com no els arriben diners per a desenvolupar-ho mentre la gran reforma pedagògica anunciada es queda en una simple cortina de fum per tal que siguin els lobbies empresarials qui configurin lâ檈ducació que ells volen.

Mentrestant, des de la CEPC participarem i donarem tot el nostre suport a totes aquelles mobilitzacions i accions que sâ檈mprenguin i sâ檈stan emprenent tot exigint transparència i per una universitat pública, popular, catalana i de qualitat Per tant, fem una crida els i les estudiants d'aquestes disciplines a mobilitzar-se conjuntament en defensa de les mateixes i a no caure en reivindicacions corporatives o possibilistes com hem pogut observar en els últims temps en el cas de les enginyeries.

Ni els estudiants som clients, ni els estudis mercaderies!

Coordinadora dâ橢studiants dels Països Catalans (CEPC)
Països Catalans, a 6 maig 2005
Re: Manifestaci贸 d'estudiants contra el retall de titulacions avui al migdia: 鈥淏ush i Aznar no van estudiar Humanitats鈥?
11 mai 2005
Com estudiant d'enginyeria m'interessa especialment saber més sobre la brutal reforma que s'hi planteja. on puc obtenir més info?

I tema a part, staria prou bé crear nuclis o com a minim enganyar més cartells per a donar més informació i presencia dels actes i dmés tant de la cepc i com d'AE a les facultats enginyeries, on sobint estem molt abandonats.
Això passa sobretot a bellaterra, una universitat que es caracteritza per la força de les organitzacions estudiantils i per la cantitat d'actes, on la ETSE sempre es manté al marge.
Afegir a part, k cada cop hi han més assignatures en castellà, i a ami m'és molt més senzill estudiar en català, per tant em trobo amb la dificultat afegida de anar traduint els apunts sogons els vai prenent....
Re: Manifestaci贸 d'estudiants contra el retall de titulacions avui al migdia: 鈥淏ush i Aznar no van estudiar Humanitats鈥?
11 mai 2005
contacta-hi a través de les webs, el que està clar és que sense la implicació de la gent és difícil fer més, i les enginyeries són un exemple

www.coordinadora.net cepc ARROBA coordinadora.net
www.alternativaestel.org
www.aep.pangea.org
www.pmdup.tk

les dues darreres les poso de memòria

webs oficials
www.mec.es
http://www10.gencat.net/dursi
www.aneca.es
http://www.aneca.es/modal_eval/conver_docs_titulos.html (això són les propostes d'estudi de grau)

salut i canya a bolonya
Re: Manifestaci贸 d'estudiants contra el retall de titulacions avui al migdia: 鈥淏ush i Aznar no van estudiar Humanitats鈥?
11 mai 2005
ei, felicitats a la gent de la CEPC pel manifest del catàleg de titulacions, de veritat, em sembla de puta mare. Jo l'hauria intentat treballar des d'algun marc unitari (com és la PMDUP, plataforma que reuneix a diverses assemblees i associacions catalanes i que portem dos anys treballant a fons el tema de bolonya). Suposo que en breu tindrem ocasió de treballar-ho conjuntament.

Pel que fa a enginyeries te'n puc fer cinc cèntims. Fa poc es va aprovar UPC una proposta d'actuació de cara als nous títols de grau, i bàsicament el tema serà:

- Un grau (1r títol) de 4 anys per a cada titulació (diria que n'hi haurà un total de vint i tants) que donarà el títol d'enginyer. Després podràs accedir als postgraus (sempre que tinguis pasta...) en qeu es vol destinar tota especialització. Amb 3 anys però, la UPC demana de donar un títol propi que permeti anar a fer un master (o postgrau, és el mateix) a qualsevol universitat europea on les enginyeries en general son de 3 anys.
La veritat és que ni ells saben gaire bé com un títol propi pot ser suficient per accedir a un postgrau públic, però aquesta és la mateixa proposta.
L'AEP tenim gent al consell de govern de la UPC que estan bastant més enterats i en breu editarem material més específic al respecte, però si necessites més info intentaré posar-te en contacte amb ells.
Salut i força!
Re: Manifestaci贸 d'estudiants contra el retall de titulacions avui al migdia: 鈥淏ush i Aznar no van estudiar Humanitats鈥?
12 mai 2005
Ei soc estudiant de forestals aLleida i ma'n dit que aquesta reforma inclou juntar forestals amb ciencies ambientals i que això me pot repercuti,algu sap on em puc trobar d'informació sobre aìxò??
merci
Re: Manifestaci贸 d'estudiants contra el retall de titulacions avui al migdia: 鈥淏ush i Aznar no van estudiar Humanitats鈥?
13 mai 2005
buf, doncs ara mteix no t'ho sé dir, el país treia l'altre dia (6/5/05) un petit especial d'aquest catàleg de titulacions (filtrades), o posa que hi haurà un grau d'ing. forestal i del medi natural de 4 anys i un altre de ciències ambientals també de 4. això són filtracions però d'un informe provisional

en tot cas, a lleida i a forestals hi ha l'alternativa estel que duen força per la mà el tema de bolonya, acosta't-hi si no t'en surts i tira del carro a la teva facultat

salut
Re: Manifestaci贸 d'estudiants contra el retall de titulacions avui al migdia: 鈥淏ush i Aznar no van estudiar Humanitats鈥?
13 mai 2005
hay que ser tonto el higo. Los que recortan las humanidades son los zetapés para que la gente no aprenda a pensar y quede aborregada.
Colera camping CNT