Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Campanya de la CUP contra la línia d'Alta Tensió
11 mai 2005
Una línia d'alta tensió de grans proporcions vol projectar-se pel nostre territori.
Anirem afegint informació en aquest apartat.


LA CUP DIEM NO A LA MOLT ALTA TENSIÓ
Cap a un nou model energètic i social
(el tripartit en «parteix» el territori)

En els darrers temps s’ha evidenciat al conjunt dels Països Catalans i en particular a les comarques gironines una preocupació creixent per les amenaces que planen damunt del territori, i un dels temes que més expectació i polèmica ha aixecat en els darrers temps és el projecte d’implantació de la línia elèctrica d’alta tensió entre les poblacions de Sentmenat-Bescanó –Figueres i Baixàs ( a la Catalunya Nord ). Entre els impulsors del projecte hi ha el Govern de la Generalitat de Catalunya, que justifica el projecte a fi de millorar el subministrament elèctric a les comarques gironines i pel bon funcionament del TGV.


Som conscients de l’oposició que ha generat aquest projecte en molts indrets del territori
( especialment a la Catalunya Nord ), oposició que s’ha transformat en una activa plataforma
( No a la MAT ) que sens dubte donarà molts mals de cap al nou govern tripartit de la Generalitat. Des d’aquesta consciència que pren l’Esquerra Independentista i des de la necessitat de treballar activament en la defensa del nostre patrimoni natural, la CUP fa una aposta decidida per a mobilitzar-se en contra de la implantació del projecte de línia elèctrica de 400.000 volts que ha de creuar bona part de les nostres comarques.

Creiem que cal replantejar l’actual model energètic a Catalunya i apostar per un model alternatiu respectuós amb el medi i les persones alhora que cal encetar polítiques actives d’estalvi del consum energètic al nostre país. Tal i com denuncien els moviments socials contraris a la línia, la implantació del projecte és conseqüència d’un model energètic centralitzat basat en la producció massiva d’energia en uns pocs llocs i transportada a llarga distància fins al lloc de consum.

El sistema capitalista neoliberal, basat en el consumisme desfermat, necessita grans infrastructures per a transportar l’energia generada a les centrals nuclears, tot plegat l’antítesi dels criteris de sostenibilitat que tant es pregonen avui dia. D’altra banda aquesta línia suposarà dependre energèticament dels excedents d’origen nuclear que es generen a l’estat francès.

Denunciem els riscos per a la salut de les persones i l’impacte ambiental i ecològic que representa l’execució del projecte de línia elèctrica. A més, el projecte s’ha presentat a la societat de forma seccionada, tot minimitzant-ne l’impacte real en el conjunt del territori i de les persones i amagant quin és el rerefons i context polític estratègic i econòmic del projecte.

Fem una crida al conjunt de la ciutadania per a iniciar un debat obert, públic i participatiu sobre les necessitats energètiques del nostre país alhora que ens permetem recordar que acabem de celebrar el primer aniversari de la imposició del govern tripartit de la Generalitat de Catalunya de tirar endavant el projecte del túnel de Bracons, projecte que està partint un dels últims racons verges de les nostres comarques.

Girona, abril del 2005
Candidatura d’Unitat Popular

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Campanya de la CUP contra la línia d'Alta Tensió
11 mai 2005
Extret de vilaweb:
Estrena a Perpinyà d'un documental sobre la polèmica línia de molt alta tensió
Ja fa mesos que els pobles i ciutats de Catalunya Nord es mobilitzen en contra del projecte dels governs francès i espanyol de fer passar una línia de molt alta tensió, probablement de 400.000 volts, per terres catalanes. La mobilització popular en contra dels possibles efectes negatius al medi de la línia compta amb el suport de bona part de municipis i institucions nord-catalans. Al sud de l'Albera, els pobles empordanesos també s'han coordinat per rebutjar el pas de la línia per la comarca. Però per fer-se una idea de la protesta, avui el col·lectiu No a la THT proposa una nova manera d'acostar-se a la lluita amb l'estrena del film documental 'Non à la THT', dirigit per Romuald Weber. El film, de quaranta minuts, es va rodar al febrer i aporta amb la paraula de residents, infants, membres de col·lectius anti-THT i càrrecs electes del nord i el sud de les Alberes una 'visió global (medi, salut, economia...), amb un llenguatge clar i accessible, de les conseqüències que pot comportar la concreció del projecte d'implantació d'una nova línia de molt alta tensió' al territori nord-català.
L'estrena és a dos quarts de nou del vespre, al Palau de Congressos de Perpinyà.
Els col·lectius i municipis oposats a la línia han convocat una manifestació unitària el dia 22 de maig a la Jonquera.
Sindicato Sindicat