Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: ecologia
SOS Ribera del Xúquer
11 mai 2005
Mani_20050528_cartell.jpg
SOS Ribera del Xúquer

Des de ja, la comarca de la Ribera del Xúquer, va a experimentar una exagerada sobreexplotació dels seus recursos hídrics i una pèrdua importantíssima de la seua superfície de cultiu agrícola. Doncs al transvasament Xúquer-Vinalopó i als plans urbanístics ja aprovats (com polígons, abocadors de residus i centres comercials ), se sumen nous projectes que contemplen la construcció de més de 45.000 vivendes, o siga, un increment del 30% en nombre de vivendes respecte a les ja actuals. Però és que a més a més, les macrourbanitzacions de Cullera, Llaurí, Guadassuar, Alzira i Carcaixent anirán acompanyades de la construcció de camps de golf, hotels i demés.
El creixement incontrolat dels regadius de la Mancha Oriental, el canvi climàtic i l´augment del consum urbà i industrial estan deixant el Xúquer sense cabal, sense reserves i damunt quantiosament contaminat. Per això la Direcció General d´Aigües del Ministeri de Medi Ambient ha previst extraure aigües subterrànies de la Ribera per poder enviar cabals al Vinalopó. Quan es va preveure l´obra, es va dir que només es transvasarien excedents. Com no hi ha excedents, pretenen retallar els drets dels regants i de l´abastiment urbà i industrial dels usuaris actuals, i a més, endur-se la principal reserva natural d´aigua de la nostra comarca: l´aqüífer de la Plana Sud de València. Es tracta d´un aqüífer que ja es troba al límit de la seua explotació. Si es fa el transvasament, la pressió del gran capital immobiliari forçarà la transferència de cada vegada més aigua. El transvasament era de 80 Hm3 i ara resulta que els tubs són per a 198 Hm3/any. Però si l´aigua, en teoria, és per a l´agricultura, com és que el president de la Junta Central d´Usuaris del Vinalopó, Alacantí i Marina Baixa, és el promotor d´una urbanització i camps de golf amb més d´un milió de m2 a Villena?.
Fins quan la barbàrie d´aquest model d´urbanització per a un turisme despilfarrador i elitista? No tenen prou amb la massificada explotació del litoral marítim sinò què a més pretenen amb intimidació arrancar a la població autòctona els seus costums i formes de vida… Aigua per a qui i cap a on? D´especulació ja hi tenim prou!.

(en castellà)
Desde ahora, la comarca de la Ribera del Xúquer, va a experimentar una exagerada sobreexplotación de sus recursos hídricos y una pérdida importantísima de su superficie de cultivo agrícola. Pués al transvase Júcar-Vinalopó i a los planes urbanísticos ya aprovados (como polígonos, vertederos de residuos i centros comerciales), se suman nuevos proyectos que contemplan la construcción de más de 45.000 viviendas, o sea, un incremento del 30% en número de viviendas respecto a las ya actuales. Pero además, las macrourbanizaciones de Cullera, Llaurí, Guadassuar, Alzira y Carcaixent irán acompañadas de la construcción de campos de golf, hoteles y demás.
El crecimiento incontrolado de los regadíos de la Mancha Oriental, el cambio climático y el aumento del consumo urbano e industrial están dejando el Xúquer sin caudal, sin reservas y encima cuantiosamente contaminado. Por eso la Dirección General de Aguas del Ministerio de Medio Ambiente ha previsto extraer aguas subterraneas de la Ribera para poder enviar caudales al Vinalopó. Cuando se propuso la obra, se dijo que nada más se transvasarian excedentes. Como no hay excedentes, pretenden recortar los derechos de los regantes y del abastecimiento urbano e industrial de los usuarios actuales, y además, llevarse la principal reserva natural de agua de nuestra comarca: el acuífero de la Plana Sur de València. Se trata de un acuífero que ya se encuentra al límite de su explotación. Si se ejecuta el transvase, la presión del gran capital inmobiliario obligará la transferencia de cada vez más agua. El transvase era de 80 Hm3 y ahora resulta que los tubos son para unos 198 Hm3/año. Pero si el agua es para la agricultura, como es que el presidente de la Junta Central de Usuarios del Vinalopó, Alacantí y Marina Baixa, es el promotor de una urbanización y campos de golf con más de un millón de m2 a Villena?.
Hasta cuando la barbarie de este modelo de urbanización para un turismo despilfarrador y elitista? No tienen bastante con la masificada explotación del litoral marítimo sino que además pretenden con intimidación arrancar a la población autóctona sus costumbres y formas de vida... Agua para quién y hacia donde? De especulación ya tenemos bastante!.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa