Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : guerra
Més enllà del laborisme: eleccions britàniques
08 mai 2005
El passat dijous es van celebrar les eleccions generals britàniques, amb una clara victòria del laborisme de Tony Blair tot i que es feia sentir lleugerament el càstig de participar a la guerra. Nosaltres ens hem volgut posar atenció en dues experiències dels nostres companys/companyes britàniques: una la Coalició RESPECT a Anglaterra, i l'altra a Escòcia, el Scotish Socialist Party.
img_blair.gif

RESPECT avança

per Alan Thornett

El Nou Laborisme ha guanyat les eleccions generals britàniques, i el seu tercer mandat en el govern, però amb el seu avantatge de majoria parlamentària dràsticament reduïda de 160 a 66. També ha rebut la proporció més petita de vot dels últims temps per a un partit de govern - tot just el 36%. Finalment no va ser el tema de la guerra el qual es va convertir en l’assumpte “estrella? de la campanya tal com s’esperava.

Milions de votants laboristes tradicionals es van quedar a casa o van votar per partits pacifistes. Aquest fet es va visualitzar sobretot en el cas dels Demòcrates Liberals que durant la campanya es van disfressar amb èxit de partit pacifista i a conseqüència van guanyar més escons. No obstant això, donat el pervers i antidemocràtic sistema electoral britànic del first-past-the-post (“el-primer-pasa?) *, no van guanyar tants escons com la seva proporció creixent de vot.

De fet, el sistema electoral va ser un avantatge molt fort per als Laboristes en aquestes eleccions. D’aquesta manera, cada diputat laborista representa 26.000 vots, mentre que un diputat conservador representa 46.000, i van fer falta 100.000 vots per a triar a un Demòcrata Liberal.

El desenvolupament destacable a l’esquerra del Laborisme van ser els resultats obtinguts per RESPECT – Coalició Unitària, que és en si mateixa una plataforma política que prové directament del moviment pacifista. El seu membre més prominent és l’exdiputat laborista George Galloway, que va ser expulsat del partit per la seva oposició implacable a la guerra, i va guanyar les eleccions en el districte electoral de Bethnal Green, a l'est de Londres, amb un resultat excepcional.

Galloway va superar a la majoria amb 10000 vots que sostenia fins aquest moment el diputat blairista i pro-guerra Oona King. Musulmans joves, en concret, de la gran comunitat de BanglaDesh en aquest districte electoral, van acudir en massa a la seva campanya.

George Galloway és el primer diputat triat a l’esquerra de laborisme, i en un partit separat al Partit Laborista, des que el Partit Comunista guanyés dos escons (un d’ells també a Londres de l’est) en 1945.

RESPECT va presentar a 26 candidats, alguns d’ells en els llocs on RESPECT va aconseguir els millors resultats en les eleccions europees el passat mes de juny, altres per a expandir-se geogràficament. Els vots que van rebre oscil·len entre menys del 1% i el 38% (15,807 vots) aconseguit per George Galloway en Bethnal Green and Bow. Nou dels candidats van trencar la barrera del 5%, que salva el dipòsit de 1000 lliures necessàries segons la llei electoral britànica.

Els millors resultats en gran mesura estaven a Londres de l’est i en Birmingham, on hi havia campanyes altament motivades i actives.

A més del resultat de George Galloway, a l'est de Londres RESPECT va obtenir 20.7% (8171 vots) en East Ham i va quedar segon després del partit laborista. Amb el 19.5% també va aconseguir el segon lloc després del partit laborista en West Ham. Amb 17.2% en Poplar i Canning Town, va quedar tercer després dels laboristes i tories**. En Birmingham Sparkbrook i Small Heath va aconseguir 27.5% (10.498 vots) i va quedar en segon lloc després dels laboristes.

Aquests són els trencadors resultats del pas endavant d’un petit i nou partit d’esquerra, i obren l’oportunitat de construir per a RESPECT una base més permanent i d’ampliar el seu recolzament en els seus llocs forts importants actuals i a sectors més amplis de la classe obrera.

Llegeixi tots els resultats de RESPECT visitant els seus resultats en la seva pàgina web.

(traduït per www.revoltalgobal.net)

* El país es divideix en unes 650 circumscripcions (la xifra exacta pot variar en funció de canvis de població) i a cada circumscripció li correspon un sol escó en el parlament; és a dir, és un sistema majoritari pur, sense cap element proporcional corrector.

** Els tories, nom donat als conservadors RESPECT

___________________________________________

Eleccions a Escòcia

per Alistair Black

Les eleccions a Escòcia van mostrar com els votants han castigat al "nou laborisme" al llarg del país. El partit de Tony Blair va perdre cinc escons mentre que el Liberal-demòcrata puja bastant.

Els Demòcrates-Liberals era el vehicle principal per a aquests votants que van desitjar protestar contra els laboristes, i en concret, contra la guerra de l'Iraq. Van superar al Scottish National Party (Partit Nacional Escocès) per a fer-se el segon partit més gran d'Escòcia.

El SNP esperava avançar després de la tornada del seu líder Alex Salmond, però a pesar de recollir alguns escons només ha demostrat un progrés petit.

El sistema postelectoral ha danyat als partits minoritaris, i el canvi dels liberal-demòcrates ha perjudicat al Scotish Socialist Party (Partit Socialista Escocès). El vot repartit del SSP va caure en les últimes eleccions generals. El partit va aconseguir 42.633 vots al llarg d'Escòcia havent-ne presentat en tots menys un dels districtes d'Escòcia, amb 1.9% del vot, caient des del 3.1%.

Colin Fox, portaveu de SSP va dir que els resultats eren decebedors però no inesperats. Continua Colin :"no obstant això, l’equip del SSP està preparat per al següent partit contra els líders del G8. Durant aquest mes hem lluitat per 58 dels 59 escons, distribuït més de 3 milions de programes electorals i incrementat l’afiliació en un 10 per cent.

Al juliol mobilitzarem desenes de milers de persones contra les polítiques criminals del G8, de líders com George Bush i Tony Blair.

Ens sumarem a tots aquells que van utilitzar el seu vot per a protestar en aquestes eleccions i explorarem amb ells el futur de totes les forces a favor d’una solució col·lectiva per al futur del nostre planeta.?

En referència a la qüestió del sistema de vot, Colin va dir: “El principal obstacle per als petits partits que disputen les eleccions al parlament britànic és el sistema majoritari del “primer pasa?, que dóna precisament als tres partits del stablishment el monopoli en la cobertura dels mitjans de comunicació, i significa que el vot escocès per a partits radicals minoritaris no pot tenir cap tipus de resultat?.

(traduït per www.revoltalgobal.net)

Mira també:
http://www.revoltaglobal.net/WEB/noticiaweb_050508.htm

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa