Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
IV Congrés de Filologia Catalana (Conclusions)
06 mai 2005
Us adjuntem les conclusions del IV Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana, celebrat del 20 al 23 d'abril a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, amb la participació d'estudiants de diverses universitats catalanes.
Enguany, la CEPC s'ha encarregat de la organització d'aquest IV Congrés

Els i les estudiants de Filologia catalana de les universitats dels Països Catalans reunits en el IV Congrés dâEstudiants de Filologia Catalana Maria Aurèlia Capmany celebrat a Tarragona els dies 20, 21, 22 i 23 dâabril acordem:

1. Denunciar les agressions polítiques que la nostra llengua i cultura pateixen arreu del territori i les polítiques lingüístiques autonòmiques incoherents i poc fermes per a lâassoliment de la normalització de la llengua catalana.

2. Denunciar el procés de Bolonya i el projecte de reforma universitària proposat per la subcomissió dâHumanitats presidida pel rector de la Universitat Autònoma de Madrid, Ã?ngel Gabilondo, que pretén eliminar la titulació de Filologia catalana. Ens oposem frontalment a aquest projecte perquè suposaria lâenaltiment de la Filologia hispànica en detriment de la resta. Ãs inacceptable que es retiri del sistema universitari dâun país lâestudi de la llengua i la literatura pròpies.

3. Denunciar la submissió de la universitat al vaivé de les lleis del mercat. Aquesta ha de ser un organisme de recerca i educació independent.

4. Denunciar la progressiva espanyolització de les plataformes de difusió cultural catalanes, com sâha vist a la Fira del Llibre de Guadalajara i com es pretén fer a la de Frankfurt. La literatura catalana és aquella escrita en llengua catalana.

5. Denunciar el genocidi lingüístic de lâestat francès, que ni tan sols reconeix lâexistència al seu territori dâaltres llengües, i la passivitat de la Diputació General dâAragó en el ple reconeixement de la llengua catalana.

6. Demanar lâaprovació de la Llei de llengües dâAragó.

7. Reclamar el tractament igualitari de totes les llengües i literatures.

8. Exigir la prevalència de les veus de la comunitat científica per sobre dels interessos polítics.


Tarragona, 22 dâabril de 2005

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa