Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Posicionament davant la proposta del nou Catàleg de Titulacions de Grau
06 mai 2005
Posicionament de la CEPC davant la proposta del Catàleg de Titulacions de Grau feta pel Consejo de Cordinación Universitaria (CCU), de caràcter no vinculant però de gran importància al ser el principal òrgan assessor del ministeri espanyol d'educació.
Aquesta proposta destaca per la brutal reducció de titulacions per qüestions de rentabilitat econòmica d'aquestes
Després de molt temps d’espera, ja se’ns han donat a conèixer la proposta de Catàleg de Titulacions de Grau elaborada per les quatre subcomissions del Consejo de Cordinación Universitaria (CCU) a nivell de l’estat espanyol, subcomissions dels àmbits d’Humanitats, Ensenyaments Tècnics, Ciències Socials i Jurídiques i Ciències Experimentals i de la Salut. Aquesta, demana passar de 140 a 77 titulacions oficials per tal d’adaptar-se a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), afectant a fons tots els àmbits excepte les Ciències Experimentals. Destaquem especialment la desaparició de titulacions d’àmbit, l’enduriment dels estudis per a mestre i la brutal reforma de les enginyeries.

Tot i ser una proposta no vinculant, entenem que no patirà excessives reformes perquè provés de l’organisme assessor del govern espanyol, i sumant-se a les reformes de maquillatge a les que es vol sotmetre a la LOU, demostra que la política educativa del PSOE aposta també per la mercantilització de l’educació.

No volem passar per alt com any rere any totes aquestes reformes misteriosament avancen a mida que s’acosten els exàmens i els posteriors mesos d’estiu sense classes tot evitant la capacitat de reacció estudiantil.

Des de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC), volem manifestar el següent:

· D'entrada, el nostre rebuig frontal als criteris mercantilistes que regeixen aquestes propostes, ja que la reordenació s'està fent, exclusivament, sota l'argument de la rendibilitat en el mercat laboral. Considerem que les universitats i l'educació en general han de restar completament al marge dels interessos del capital i que la seva tasca és la de generar ciutadans formats, crítics, conscients i capaços d'interpretar la realitat que els envolta. Els i les estudiants no podem tolerar cap intromissió dels interessos de mercat ni les seves pressions als centres educatius. Si hi ha estudis que no responen a les necessitats de les empreses i institucions és feina d'aquestes de donar-los el valor que es mereixen i no de les universitats de bandejar-los.

· Conseqüentment, rebutgem el llenguatge pervers amb què s'estan argumentant aquestes reformes, sota conceptes com "flexibilitat", "adaptabilitat", "interès general", "eficiència", etc, que tan sols amaguen la voluntat de crear uns estudis al servei de les necessitats del mercat laboral. Un mercat que es basa en un elevadíssim índex de precarietat: salaris i horaris indignes, temporalitat portada a l'extrem, manca de garanties laborals i de seguretat, etc. Allò preocupant, per tant, són les condicions laborals a què ens veiem abocats els futurs titulats, i no els continguts formatius en sí.

· Pel que fa a la subcomissió d'Humanitats en concret, la proposta que hi ha actualment sobre la taula d'eliminar les carreres d'Història de l'Art, Humanitats i Filologies com ara la Catalana, així com el segon cicle d'Història de la Música, demostren com es vol rendir la universitat al neoliberalisme. L'argument dels pocs estudiants matriculats en algunes d'aquestes carreres no és vàlid per negar-los el seu valor acadèmic i científic. En el cas concret de Filologia Catalana, a més, la seva inclusió en el grup de "lenguas modernas y sus literaturas" és, simplement, intolerable, ja que deixaria la llengua catalana en una situació encara més desprestigiada que l'actual. Una llengua que, recordem, és la pròpia del nostre país, amb uns 11 milions de parlants potencials. No volem passar per alt, per tant, el contingut polític de la proposta del CCU, que ataca greument una de les bases de la nostra cultura com és la llengua, amb l'afegit de mantenir, això sí, la titulació corresponent a la Filologia Hispànica. Els suposats criteris acadèmics, per tant, no s'aguanten per enlloc.

· Censurem també el posicionament del DURSI així com el de diversos rectorats catalans; des de la CEPC duem més de dos anys, com el conseller Carles Solà sap perfectament, anunciant que això anava a passar i què es pensava fer des de la conselleria i les universitats. Tant des d’aquesta conselleria principatina com d’altres espais se’ns va garantir que això era impossible i que no entrava al cap de ningú plantejar-s’ho. El propi Solà deia fa un parell de mesos que calia “racionalitzar� l’oferta educativa mentre les universitats s’afanyaven a demanar noves titulacions per a prendre una posició de força per al posterior regateig. Doncs bé, els fets parlen per si sols. Ni tenim retirada de la LOU, ni tenim garanties respecte la docència en català i amb uns continguts propis, augmenten les taxes altra vegada i directament se’ns eliminen titulacions “no rentables�.

I ara diem que això no ha fet més que començar, i que la següent mesura serà l’aprovació d’uns títol de Grau que no tindran cap mena de sortida al mercat de treball i que aquesta la donaran els títols de Postgrau que esdevindran el principal filtre d’accés que accentuarà les diferències socials. Fet i fet, regular encara més una situació que ja patim amb unes titulacions no tant generalistes com les que ens volen imposar i les posteriors especialitzacions que no es pot permetre tothom. Als Països Catalans, a més, tot plegat suposarà una homogeneïtzació i espanyolització dels continguts, i un retrocés en la normalització del català a les aules.

Exigim doncs una resposta en aquest sentit, exigim doncs dir prou a un procés que se’ns ha imposat des de la Organització Mundial del Comerç a través de la Comissió Europea i els diversos ministeris d’educació i no pas des d’ambients universitaris ni per part d’experts en polítiques educatives i/o pedagògiques. Les pròpies universitats a través dels seus òrgans de govern comencen a veure què els està caient el damunt i com no els arriben diners per a desenvolupar-ho mentre la gran reforma pedagògica anunciada es queda en una simple cortina de fum per tal que siguin els lobbies empresarials qui configurin l’educació que ells volen.

Mentrestant, des de la CEPC participarem i donarem tot el nostre suport a totes aquelles mobilitzacions i accions que s’emprenguin i s’estan emprenent tot exigint transparència i per una universitat pública, popular, catalana i de qualitat Per tant, fem una crida els i les estudiants d'aquestes disciplines a mobilitzar-se conjuntament en defensa de les mateixes i a no caure en reivindicacions corporatives o possibilistes com hem pogut observar en els últims temps en el cas de les enginyeries.

Ni els estudiants som clients, ni els estudis mercaderies!

Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC)
Països Catalans, a 6 maig 2005
Mira també:
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat