Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Monogràfic sobre els estudis Filologia i Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES)
06 mai 2005
Document al voltant de l'evolució dels estudis de Filologia respecte a les propostes dels nous estudis de Grau en el procés d'adaptació a l'EEES
MONOGRÀFIC SOBRE L’ADAPTACIÓ AL NOU ESPAI EUROPEU D’ENSENYAMENT SUPERIOR DE LES TITULACIONS DE L’ÀREA DE FILOLOGIA: EVOLUCIÓ RESPECTE A LES PROPOSTES DE GRAUS.

QUÈ ÉS L’ANECA I QUIN ÉS EL SEU PAPER DINS L’ESPAI EUROPEU D’ENSENYAMENT SUPERIOR?

L’ANECA (Agència Nacional de l’Avaluació de la Qualitat i l’Acreditació) és l’organisme espanyol encarregat de coordinar l’aplicació del procés de Bolonya a les Universitats de l’Estat. Entre les seus tasques es troba la d’elaborar els llibres blancs, en els quals apareixen: els processos de discussió, la proposta de graus, els objectius acadèmics i formatius d’aquestos i la comparació amb diferents centres europeus i els seus plans d’estudi. Ara bé, tant sols és contempla com a un òrgan consultiu per la resta de mecanismes presents en el procés.

Tot i no haver elaborat encara el llibre blanc sobre filologies (raons de complexitat i d’interessos polítics), sí que va elevar una proposta de graus en l’àrea de filologia a la Subcomissió d’Humanitats.


QUINA PROPOSTA DE GRAUS VA ELABORAR PER A LES FILOLOGIES?

Ací teniu la proposta de l’ANECA, tot i que per part de la Subcomissió d’Humanitats fou desestimada:

Llengües i Cultures de l’Estat Espanyol.
o Llengües i Cultures Modernes.
o Llengües i Cultures Orientals.
o Llengües i Cultures Clàssiques.
o Lingüística teòrica i aplicada.
o Estudis Literaris.

QUE ÉS LA SUBCOMISSIÓ D’HUMANITATS DEL CCU (CONSELL DE COORDINACIÓ UNIVERSITÀRIA)?

Es tracta d’un grup de persones provinents de la Comissió d’Humanitats, professors pertanyents a les diferents titulacions d’aquesta macroàrea. És l’òrgan encarregat d’elevar la proposta de graus en matèria de filologies a la Comissió d’Humanitats, tot i que al final és la Subcomissió qui tramet l’última proposta al Consell de Coordinació Universitària.

QUI FORMA PART DE LA SUBCOMISSIÓ D’HUMANITATS?

Els rectors de: la U. Pontifícia de Salamanca, la U. Pontifícia de Comillas, la U. Catòlica Santa Teresa de Jesús d’Avila i la U. Cardenal Herrea – CEU. (En cap d’elles es dóna alguna filologia)
Els rectors de: la U. De Les Palmes de Gran Canària, la U. Autònoma de Madrid i la U. de Huelva.
Els directors generals d’Universitats de: Galícia, Astúries, Navarra i la Rioja. (Tots del Partit Popular)
Dos consellers designats pel Congrés dels diputats.

QUINA PROPOSTA DE GRAUS ELEVAREN A LA COMISSIÓ D’HUMANITATS?


Graduat en Llengua Espanyola i les seus Literatures.
Graduat en Llengües i Cultures Modernes.
Graduat en Llengües i Cultures Orientals.
Graduat en Filologia Clàssica.


QUINA PROPOSTA DE GRAUS VA SORGIR DE LA REUNIÓ DE LA COMISSIÓ D’HUMANITATS DEL 7 D’ABRIL DE 2005?

Graduat en Llengua Espanyola i les seues literatures.
Graduat en Llengua i Literatura Catalana.
Graduat en Llengua i Literatura Galega.
Graduat en Llengua i Literatura Basca.
Graduat en Llengües i Literatures Modernes.
*Possibilitat d’ofertar un Grau d’Estudis Anglesos (proposta de la meitat del plenari).
Graduat en Llengües i Literatures Clàssiques.
Graduat en Llengües i Literatures d’Àsia i Africa (modificable).
Graduat en Lingüística i Llengues Aplicades.
Graduat en Estudis Literaris i Escritura Creativa.

Aquesta proposta va ser traslladada de nou a la Subcomissió d’Humanitats, la qual es va reunir per elevar la proposta definitiva de graus al Consell de Coordinació Universitària el 13 d’abril de 2005.

Dels acords presos en l’última reunió de la subcomissió no s’ha informat públicament, però en la reunió de la CRUE (Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles) es va filtrar que la primera proposta de graus elaborada per la subcomissió, no anava ha sofrir cap canvi.

Les forces polítiques i econòmiques han jugat el seu paper dins d’aquest procés. Els grups de pressió d’Hispàniques i d’Anglesa han intentat preservar les seues titulacions, els primers amb més èxit que els altres. Ara bé, tot queda en l’aire fins a la reunió del CCU (Consell de Coordinació Universitària) l’11 de maig, i on es trobaran tots els rectors de les Universitats de l’Estat (Públiques i Privades), tots els Consellers d’Universitats de les CCAA, membres elegits pel congrés dels diputats, el secretari general d’Universitats de l’Estat i la Ministra d’Educació.

Cal constatar en aquest monogràfic que la introducció de la titulació de filologia catalana dins del grau de Llengües i Cultures Modernes no respon a criteris acadèmics, sinó tant sols a postures polítiques dins de la Subcomissió, les quals es negaven a reconèixer una equiparació entre l’espanyol i la resta de llengües de l’Estat.

Apuntar també, encara que no s’haja mencionat, que la titulació de Traducció i Interpretació sí que contarà amb un Grau específic.

No s’ha parlat específicament de propostes de crèdits, però es pot arribar a constatar una degradació dels estudis lingüístics donada la possible reducció de crèdits des de els 300 d’algunes universitats fins als 180 dels Graus amb menys càrrega educativa (qüestió més que preocupant en el cas concret de Traducció i Interpretació)
Mira també:
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa