Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : mitjans i manipulació
Mirades des de dins: la contestació en el cinema de Hollywood
05 mai 2005
Cicle de cinema al Centre Cívic Drassanes (C/ Nou de la Rambla, 43. aquest dissabte 7 maig a les 18h: "Gattaca" (1997)
revoltaglobal.gif
Tot i que es consideri, ben sovint amb raó, la indústria cinematogràfica nord-americana com la punta de llança d’un imperialisme ideològic i cultural, cal també reconèixer que alguns cops és al cor mateix de la bèstia on es troben els films més crítics amb aquest model que volen vendre. I és, sense haver d’anar a buscar al cinema anomenat « independent » (és a dir fora dels « majors », els grans estudis), més naturalment portat cap a un cinema diferent.

El fet és, com ha reconegut un historiador del cinema tan « clàssic » com Martin Scorsese en el seu tan bo Un recorrido personal por el cine norteamericano (Scorsese Martin i Wilson Michael Henry, Ediciones Akal, 2001), que a l’interior mateix del «sistema» dels estudis, hi ha hagut sempre pirates per posar el seu gra de sorra als rodatges del model dit de Hollywood: evidentment en el pla estètic, però també en el pla polític. Aquest gra de sorra, aquesta contestació ha experimentat una veritable expansió, amb més o menys de pertinència, amb més o menys eficàcia, durant l’última dècada (la questió del pes de l’11/09 sobre el cinema està oberta).

Volem, des de Revolta Global, impulsar un espai que sense ser ni estrictament cinèfil, ni estrictament polític doni l’ocasió de debatre sobre qüestions polítiques, de problemàtiques de la societat entorn a pel·lícules més o menys clàssiques, més o menys conegudes. Començarem aquest any amb aquest curt cicle sobre la contestació al model nord-americà liberal i guerrer des de l’interior mateix de la seva indústria de « propaganda », una aproximació crítica a aquesta contestació interna.

****7 de maig - 18H: Gattaca (1997)
- USA – d’Andrew Niccol amb Ethan Hawke, Uma Thurman...

«En un futur no gaire llunyà, Vincent és un no-vàlid, una persona concebuda naturalment i no mitjançant el disseny genètic. Això l’obliga a viure en inferioritat de condicions. Ara ja no es fan les distincions segons la raça, la posició social o l’ econòmica, ara un sol pèl teu pot dir a la resta que tu ets inferior a ells... o almenys això sembla.»

****21 de maig - 18H: El club de la lucha (1999)
– USA - de David Fincher amb Edward Norton, Brad Pitt...

«Jack és un personatge insomne i desesperat per escapar de la seva fatal i avorrida vida de petit executiu d’una empresa d’assegurances. En un viatge en avió coneix a Tyler Durden, un carismàtic venedor de sabó amb una filosofía molt particular; Tyler creu que el perfeccionisme és per als dèbils i que és la destrucció d’ un mateix el que realment fa que la vida mereixi la pena. Jack i Tyler formen un club de lluita secret que es converteix en un èxit aclaparador.»


****4 de juny - 18H: Starship troopers (1997)
– USA - de Paul Verhoeven amb Casper Van Dien, Dina Meyer...

«Any 2213, la humanitat, composta d’éssers bells i genèticament perfectes on els militars són la casta dominant i els únics que tenen plens drets com a ciutadans, troba una raça d’éssers extraterrestres, els denominats “bitxos�. Una cruel guerra està a punt de començar...»
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Mirades des de dins: la contestació en el cinema de Hollywood
06 mai 2005
Em sembla un punt de vista interessant i sobretot fresc el vostre. No cal estar que tots els col·lectius estiguem projectant sempre la filmografia sencera de Ken Loach, jeje.

La questio és jo posaria a la taula és: fins a quin punt volen ser aquestes pelis critiques amb el sistema? Acàs Matrix és o pretén ser una peli crítica, per molt q molts de nosaltres en puguem extreure paral·lelismes amb el control actual de la societat??? Jo diria q no.

Potser es q no he entés bé el concepte del cicle q voleu plantejar. ¿¿¿ Starship Troopers ???
Re: Mirades des de dins: la contestació en el cinema de Hollywood
06 mai 2005
Gattaca mostra un món entre orwelià i huxleià. Però a El club de la lucha, on és la crítica. Personalment la peli em sembla una presa de pél. I a més és un exercici de violència pel morro que ni "Doberman". Per pel·lícules crítiques des de Hollywod crec que ens hauriem d'anar fins als setanta. Trobariem "Johny cogió su fusil", "Midnight cowboy", ... Als noranta el que trobo és molt d'enterteiment amb un fons de moralina jueocristiana que es pa cagarse. Aquest bodrio del Matrix, per exemple. Per vomitar.
Re: Mirades des de dins: la contestació en el cinema de Hollywood
06 mai 2005
Starship troopers és una parodia molt bona i molt subtil de la idea de la guerra contra el terrorisme de George Bush. Sembla una peli cutre de batalletes espacials però la crítica a l'exèrcit és molt dura, fins i tot comparant-lo amb els nazis (tots els protas son aris, rossos i ulls blaus, els unics ciutadans amb drets complets són els soldats, etc). La gràcia de la peli és haver passat la "censura yanquie" ;)
Re: Mirades des de dins: la contestació en el cinema de Hollywood
06 mai 2005
Escolta Oh!:

Per a pelis yankees crítiques dels 90 et recomano, si m'ho permets, la filmografia com a director del Tim Robbins. Especialment "Bob Roberts" i "Cradle will rock".

La primera no l'he vista a cap videoclub, però la segona es fàcil de trobar. És una recreació dels anys de la gran depressió vista des del món de l'espectacle. La peli pren el nom d'un polèmic musical que va dirigir l'Orson Welles sota l'aixopluc del Programa de Teatre Federal. És una meravella!

"Bob Roberts" simula el seguiment d'una campanya electoral, per a gobernador de l'estat, d'un cantant de country ultradretà. Aquesta és destralera... I les cançons del tipus no tenen desperdici, si pots, i la trobes, mira-la en versió original (jo ho faig sempre que puc, però en aquest cas és obligat per no perdre's les lletres).

Salut!

Salut
Sindicato Sindicat