Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : educació i societat
Concentració contra RENFE dissabte 7. PASSA-HO!
05 mai 2005
Us convoquem a tots i totes a una concentració el dissabte 7 de Maig a les 11h. a l’estació de Cerdanyola Universitat (RENFE)
cerdanyolauniv.jpg
Com ja sabeu, el passat dilluns 25/4/05 en baixar del tren a lâestació de Cerdanyola-Universitat les/els estudiants de la UAB vam trobar-nos una desagradable benvinguda. Més dâuna vintena de persones, entre guardes de seguretat i operaris de RENFE, ens esperaven a lâandana per demanar-nos que cadascun de nosaltres presentés el seu títol. Lâoperatiu es va dur a terme al llarg de tot el dia, ja que pretenia detectar les persones que feien un ús del servei sense haver abonat la totalitat del bitllet. A causa dâaquest fet van produir-se cues i endarreriments que van impedir a molts estudiants arribar a lâhora a classe, i multes massives de 7.20 ⬠(40 ⬠a ser cobrats a casa, en el cas que no es portessin els diners suficients a sobre).

Les/els estudiants afectats diàriament pels abusos de RENFE tan pels preus i els controls com per la mala qualitat del servei, ens hem reunit amb la intenció de prendre mesures perquè aquests esdeveniments no es tornin a produir i amb la voluntat de denunciar la intimidació de la que vam ser objectes. Tot plegat ens va semblar una operació de càstig per mostrar la nostra disconformitat com a usuaris dâun transport públic massa car per a la qualitat del servei que ofereix. Que un percentatge tan gran de les/els estudiants de la UAB viatgem amb un bitllet dâuna zona és un reflex de la feblesa econòmica del colâ¢lectiu universitari i de la manca de protecció institucional que patim. Som estudiants, no clients; per això ens posicionem a favor dâun transport públic que sigui un servei i no un negoci, a més de ser un sistema més segur i ecològic.

Per tot això, exigim:

- que aquesta violenta situació no es torni a repetir. Considerem que res no justifica que aquest dispositiu integrat per homes armats increpi als estudiants i els faci arribar tard a classe.

- la creació dâun títol de mobilitat especial per a estudiants sigui quina sigui la seva estació dâorigen, tal com fan a dâaltres països europeus veïns, així com la integració de lâestació de Cerdanyola-Universitat dins de la primera zona tarifària.

- que el rector prengui responsabilitats i pressioni a la RENFE per complir les nostres demandes.

Coincidint amb la celebració, per part âdâimportants autoritatsâ?, de lâaniversari de la estació de Cerdanyola, us convoquem a tots i totes a una concentració el dissabte 7 de Maig a les 11h. a lâestació de Cerdanyola Universitat (RENFE), per donar a conèixer aquestes vitals peticions com a estudiants. Es una gran oportunitat per fer pressió!!!!

Per una CERDANYOLA UNIVERSITAT âZONA 0â?

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Concentració contra RENFE dissabte 7. PASSA-HO!
05 mai 2005
2/5/2005
Un estudiant denuncia RENFE per agressions

    Un estudiant de la llicenciatura de Sociologia, que prefereix no dir el seu nom, va patir el dia 25 la brutalitat del personal de seguretat que havia contractat RENFE per dur a terme el control exhaustiu de títol de transport a lâestació de la UAB. A continuació us exposem els fets viscuts, tal i com van anar segons lâafectat. Aquest estudiant va arribar a lâAutònoma a la tarda, ell viu a Cerdanyola i va pujar el tren amb una companya que li va picar el bitllet. La noia, però, anava fins a Barcelona, de manera que quan ell va baixar del tren a la UAB no duia cap bitllet a sobre. A lâandana va trobar-se amb tot el desplegament dâinterventors de RENFE i personal de seguretat. Van demanar-li el bitllet i en dir-los que no en portava van exigir-li pagar una multa. Lâestudiant va dir que no duia diners i aleshores els interventors van exigir que sâidentifiqués. Quan van veure que era estranger van dir-li que no podia marxar fins que arribés la policia, ja que calia confirmar el domicili que els havia donat perquè no sortia en la seva documentació. Mentre esperava la patrulla va sortir un moment a fora a fumar i va ser llavors que un membre de seguretat va dir-li: âsiéntate piojosoâ?.

Quan ell va contestar que no era cap delinqüent, que no pensava escapar-se enlloc i que només havia sortit a fumar el segurata va tornar a insultar-lo manant-li que callés i tornant a dir-li âpiojosoâ?. Lâestudiant començava a estar una mica cansat del tracte que estava rebent i va dir al de seguretat que era un fatxa. La resposta de lâaltre va ser una amenaça aixecant-li la mà: âo te callas o te pegoâ?. Les paraules de lâestudiant dient que no li feia cap por van ser suficients per començar lâagressió física.

El membre de seguretat que lâhavia estat insultant i altres companys de feina van pegar-lo amb la porra, esposar-lo i tirar-lo per terra mentre lâagredien, deixant-li un ull morat, blaus i les mans marcades dels cops i les manilles. Tot i que els estudiants que eren a lâestació, els interventors de RENFE i els treballadors del bar van demanar que el deixessin anar, lâestudiant va seguir emmanillat i al terra fins que va arribar la policia.

Després de lâaccident lâestudiant va posar una denúncia als membres de seguretat per les agressions. Aquests, com és habitual en els casos on es veuen involucrats, van posar també una denúncia a lâestudiant. Resulta que mentre el pegaven amb les mans lligades va trobar-se prop de la boca un dit dâun agressor i com que les dents eren lâúnic que tenia lliure es va defensar amb una mossegada.

El judici pels fets ja sâha celebrat. La jutgessa va recomanar que les dues parts retiressin les denúncies respectives, ja que si no podien quedar tots incriminats. Lâestudiant no vol més problemes i ha retirat la seva denúncia, igual que els membres de seguretat. Això sí, vol deixar clar que el que va passar a lâestació de RENFE lâaltre dia va ser una âcaceria dâestudiantesâ? i que li va tocar a ell però hauria pogut ser qualsevol altre. Fent públics els fets vol intentar que no tornin a repetir-se mai més.

Per la seva part RENFE assegura no saber res de lâagressió. Des del gabinet de premsa expliquen que quan un conflicte va per la via judicial la seva política és no fer cap declaració i deixar que sigui la justícia qui faci un dictamen. Lâúnica manera dâaconseguir que RENFE es pronunciï és fent una reclamació interna a lâempresa. Aleshores estudien la versió de qui reclama i la dels treballadors afectats, ja siguin de la pròpia empresa o subcontractats. Si es considerés que els treballadors han actuat de forma incorrecta prendrien mesures, que depenen de cada cas particular. Lâestudiant afectat afirma que ell va escollir la via judicial i per ara no ha fet cap reclamació a RENFE.

Rita Villà Taberner
Sindicat Terrassa