Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
SEAT afectada per la vaga de SAS-VDO
03 mai 2005
EN LA MATINADA DEL DILLUNS AL DIMARTS LA FÃBRICA SEAT HA DEIXAT DE FABRICAR COTXES DEL MODEL LEÃN, EN EL TRANSCURS DEL MATÃ? ES VEURà AFECTADA LA PRODUCCIà DELS MODELS TOLEDO I ALTEA. CALCULEM EN 1000 ELS COTXES QUE ES DEIXAREN DE PRODUIR PER LA VAGA DE 24 HORES DEL DIMARTS 3 DE MAIG EN SAS ABRERA (ABANS SIEMENS-VDO) PER L'INCOMPLIMENT PER PART DE L'EMPRESA DELS ACORDS ACONSEGUITS EL PASSAT MES DE NOVEMBRE EN RELACIà AL TRASLLAT A LES INSTAL·LACIONS DE SEAT EN MARTORELL.(La vaga comença a les 5'45 de la nit del dilluns al dimarts.)
Part de la línia 2 de SEAT ( el 80%) ha quedat sense taulers de control, calculem que es deixaren de fabricar uns 1000 cotxes dels seus models Toledo, Altea i León, al no haver-hi arribar a bon terme la mediació propiciada pel Comitè de VAGA, i on l'empresa ha preferit mantindre el seu principi d'autoritat i de desafiament contra la plantilla, a buscar una negociació que fera possible la desconvocatòria de la vaga, negant-se a obrir vies de diàleg per a solucionar uns problemes creats per la mateixa direcció a l'incomplir reiteradament els acords d'empresa.

En la mediació d'aquest dilluns passat , la direcció de l'empresa ha pres la decisió de declarar la vaga com il·legal i trencar l'acord aconseguit el passat mes de Novembre, deixant ben clar que farà el que cregui convenient en tot moment, ja que per a això és la que mana.

La plantilla la formen uns 400 treballadors (800 en els anys 2.000-2001), i la composició del Comitè d'Empresa és: 6 CGT, 7 CCOO, 4 UGT.

El 26 d'Abril es van fer assemblees en els tres torns de treball i la proposta del Comitè d'Empresa de fer 24 hores de vaga va ser aprovada pel 88% dels treballadors del col·lectiu de directes (que són els afectats).

Amb data 20 de maig del 2003 les direccions de Siemens-V.D.O. i SAS comuniquen per mitjà d'una carta a tots els treballadors i al comitè d'empresa la subrogació de l'activitat de la planta d'Abrera a partir de l'1 de juny del mateix any, i garanteixen el compliment de tots els acords vigents i els drets i obligacions contrets amb la plantilla segons el que preveu l'article 44 de l'Estatut dels Treballadors.

En el mes de juliol del 2003 ja és patent l'incompliment generalitzat i flagrant de la totalitat dels acords existents tant en el tema principal de l'organització del treball com en els que afecten les relacions laborals en el seu conjunt.

I per a continuar incomplint, la qual cosa en aquests moments decideix l'empresa és deixar a més de 50 treballadors sense la possibilitat de traslladar-se a les instal·lacions de Seat en Martorell per a fabricar el nou "león", amb el pretext que aquests treballadors no són "favorits", contractant per a substituir-los a treballadors eventuals en condicions precàries. El més greu de l'assumpte, és que la majoria dels "no favorits" per a l'empresa, són treballadors amb reducció de jornada (per atenció de fills i/o maternitat), treballadors d'especial sensibilitat (sord-muts, amb lesions laborals) i companys afiliats als sindicats amb major representativitat en l'empresa (CGT i CCOO).

La vulneració de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals és una constant , posant en perill la salut dels treballadors, fent cas omís a les actes d'Inspecció de Treball i incomplint els seus requeriments, mostrant una actitud de fanfarroneria cap a l'administració i els treballadors.

Una mostra més és la posada en marxa de forma unilateral per part de la direcció d'un nou sistema de cronometratge en el treball sense cap negociació i el posterior incompliment de la sentència que dóna tota la raó als treballadors, donant un missatge que en l'empresa l'única normativa aplicable és la que li vingui en gana a la Direcció, el diàleg ha desaparegut.

Des de la CGT no continuarem tolerant aquest tipus d'actituds per part de l'empresa, i no descartem plantejar totes les mobilitzacions necessàries perquè es torni a un sistema de negociació i respecte cap als treballadors, l'empresa a de complir amb el que té firmat en compte de buscar la confrontació constantment, enrarint l'ambient de treball i creant un clima laboral advers.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa