Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : pobles i cultures vs poder i estats
Francophonie: afonia de pobles menyspreats
01 mai 2005
Per fer que molta gent parli una mateixa cosa cal més que una llengua. La mentida és la veritat dels estats quan volen arrossegar els habitants d'un indret cap a llur voluntat. El racisme dels estats s'expressa un cop imposada llur "veritat" en un assuaujament, mitigació de desitjos; els que calien -i no més enllà- ja hauran estat complerts per la minoria que detenta el poder.
La filologia sempre fa la guitza als governants. La filologia va néixer modernament amb els humanistes i aviat se'n va veure la utilitat quan Lorenzo Valla va negar l'autenticitat del Testament de Constantí pel qual havien estat llegats falsament terres de l'imperi romà a l'Església. La filologia tenia i té una raó de ser. És evident que en un país en què es vol que la gent pensi s'estudia filologia, en un altre en què es vol que la gent sigui gregària s'estudien "llengües". La propera reforma educativa com serà?
La filologia no és la panacea però diu al polític ignorant que mogui l'exèrcit en comptes de la llengua, quan cal, ja que és l'única cosa que sap fer de debò. La filologia marca com a ignorant aquella persona que parlant castellà diu que li parlin en cristià, quan el castellà és justament la llengua romànica més arabitzada de totes, molt per davant de qualsevol varietat romànica. De què serveix l'escola de l'estat murri que no ensenya això en el seu sistema educatiu? La filologia hauria de fer callar un francès quan diu que la seva llengua és més perfecte que la catalana. Si la perfecció consisteix en l'eliminació de les desinències verbals i de l'ús del subjuntiu, francament, la filologia hauria de dir que el francès és molt bonic però que el català conserva més trets del geni llatí i que és més ric morfològicament, per tant, i digne de ser estudiat i no menyspreat com fa la ignorància francesa, llur! No dels catalans. Però com que en llengües generalment tot va segons el poder, la filologia ha de saltar ara i adés. Com gosen alguns cretins menysprear la riquesa dels pronoms febles catalans? La meva raó de la mateixa manera em faria sentir idiota si no sabés veure la utilitat de l'article neutre del castellà dins el seu propi sistema lingüístic. Cada llengua és un món molt i molt complex, difícilment simplificable en un munt de conceptes dissenyats per polítics per fomentar la ignorància de llurs subdits.
--------------------------------------------

Francofonia?
Hi ha un problema de fons aquí que no s'entén. El pensament francès és molt ric i per als intel·lectuals sempre llaminer. Ara bé, una frase com "moro de merda" "beur de merde" és igual d'ofensiu i en contra dels drets de l'home en qualsevol llengua. També en francès ai las! Caldria doncs, potser, proposar als senyors gals que si el que volen és que es conegui el pensament de llur alta cultura que subvencionin traduccions a la llengua d'aquí, el català. I a l'Àfrica que resolguin el problema lingüístic intern de cada país en comptes de voler-hi imposar el francès. Quin exemple de "francolargesse" que donarien, mentrestant podem desitjar si ens és llegut als catalans que el "marais colonialiste reste bien loin d'ici. Vive la Catalogne, vive la langue catalane, malgré tous les ignorants de langues." Parlem a partir del coneixement i callem al llindar de la ignorància, és fàcil.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat