Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Sabadell entrevista
29 abr 2005
Entrevista a Oleguer Presas


Aquesta última setmana Sabadell ha estat notícia per la dimissió del regidor Francisco Bustos. Què et sembla la forma amb què s’ha produït?
És una mostra més de la política seguida pel consistori en els últims anys, una política de circ, més que de ciutat. No és la primera vegada que el regidor assumeix el paper de víctima quan realment les víctimes som els ciutadans que patim la seva incompetència a l’hora de gestionar la policia municipal. L’últim exemple és el d’aquest nano de 14 anys. Però ja ho va posar de manifest en el cas Bemba, pel qual està imputat davant dels tribunals com a responsable dels errors comesos per la policia en aquella actuació, o amb la impossibilitat d’actuar davant les agressions feixistes que es produeixen a la cuitat.

Ens hauríem de qüestionar les suposades amenaces que hagi pogut rebre el regidor. Si realment s’haguessin produït, i si realment li haguessin afectat com diu, hauria abandonat tots els seus càrrecs dins del consistori i hauria presentat una denúncia davant dels tribunals. Això reafirma la tesi que tot es va desencadenar per produir un efecte mediàtic de descrèdit dels col·lectius i ciutadans contraris a la seva gestió.



Però les reaccions polítiques que han tingut lloc a posteriori de la dimissió han estat unànimes a l’hora de donar suport al regidor davant de la situació que ell assegura estar vivint.
Crec que és important distingir entre els polítics sabadellencs i la resta. Per una banda, els polítics sabadellencs han demostrat un seguidisme incondicional per por a desmarcar-se a tot el que es faci des del PSC de Sabadell. En canvi, l’actitud dels polítics de fora és fruit de la desconeixença, i la seva reacció està fortament influenciada per la sensibilitat que hi ha davant temes d’amenaces i pel propi hàbit de tancar files entorn els càrrecs polítics.

En aquest sentit, el regidor Joan Manau va comentar en un programa televisiu la seva preocupació per “l’augment d’aquestes conductes violentes entre els joves de la ciutat�. Creus que hi ha hagut un increment d’aquests actes violents?
Crec que és una evidència parlar d’un increment de la crispació a la ciutat. S’estan polaritzant les postures entre ajuntament i opositors. I en aquest sentit, la nul·la tolerància de l’ajuntament a les veus dissidents fomenta l’increment d’aquesta crispació. Tot i això, és important veure que en tot moment les crítiques a la gestió del consistori s’han fet des de la participació ciutadana a la que dóna dret i fomenta, o hauria de fomentar, tota democràcia. Estem parlant de recollides de signatures, d’edició d’adhesius, de la publicació de revistes, de concentracions, de la creació d’espais autogestionats, de centres de socialització, de la critica des de les organitzacions veïnals… I considerar aquests grup com a violents em sembla un intent de deslegitimació a tot el treball que estant portant a terme. És un intent desesperat per part de l’ajuntament de desacreditar-los.

Per tant, consideres que no hi ha actes violents a Sabadell?
No ben bé. És evident que hi ha hagut un increment de la violència tant als carrers com en les relacions de la ciutadania amb les institucions.
Fa anys que a Sabadell hi ha gent que està denunciant la impunitat amb la que actuen grups racistes i feixistes i l’ajuntament no ha mostrat una voluntat ferma per solucionar aquesta problemàtica.
D’altra banda, el consistori, davant les crítiques de la ciutadania, i en comptes d’optar pel diàleg i la col·laboració, ha apostat per la confrontació i l’increment de la violència institucional, fet que genera un augment de la crispació i la polarització de la ciutadania entre favorables i opositors a la gestió Bustos. I això no ajuda a disminuir la tensió.

Aleshores, com expliques la situació que s’ha generat?
És producte de la poca credibilitat que van tenir les declaracions de Paco Bustos, i del fet que molts les hem entès com un intent de girar la truita per fer creure que ells són les víctimes. Però s’han produït fets molt greus, com per exemple la detenció d’un jove de 14 anys per enganxar un adhesiu i la posterior repressió policíaca a la concentració de denúncia d’aquest fet. Això ha fet que la gent perdés la por a parlar. Ja n’hi ha prou de circ i d’enganys.

Tot i això, l’alcalde ha declarat que aquestes actuacions policíaques són fets puntuals i que des de l’Ajuntament s’estan investigant els responsables.
Crec que no es pot parlar de fets puntuals quan el mateix alcalde va esmentar que en l’últim any s’han obert 17 expedients a policies municipals. 17 expedientats en un col·lectiu de 200 membres. Em sembla que a Sabadell tenim un problema greu si aquest cos ha de vetllar per la seguretat ciutadana. Amb això, no voldria, però, que tota la responsabilitat caigués sobre aquest cos, ja que òbviament reben instruccions clares des de l’ajuntament.

Parles de política autoritària, de control i descrèdit de les opinions dissidents… Creus que hi ha evidències d’aquesta actitud?
La maquinària que ha construït l’ajuntament per amagar aquestes veus crítiques és un bon exemple.
El gabinet de premsa de l’ajuntament s’ha triplicat des de l’arribada de l’alcalde Bustos. Aquest fet demostra l’interès que tenen de controlar l’opinió pública a través dels mitjans de comunicació. És evident el monopoli de la informació oficial de l’ajuntament dins la premsa local, sense que aquesta es digni a contrastar aquestes informacions.

Però hi ha altres fets. Un exemple en aquest sentit és la utilització d’un espai públic informatiu del Canal 50 com a espai propagandístic del PSC. Aquest fet va motivar la presentació d’una querella per part del grup municipal de l’Entesa. La resolució de la qual va obligar a reconsiderar-lo com a espai publicitari privat.
En el mateix sentit, diversos periodistes dels mitjans locals declaren haver rebut pressions a l’hora de tractar determinades notícies. Pressions que no poden denunciar per por a perdre el lloc de treball.
Però no s’acaba a aquí. La revista Ordint la Trama cada cop és vista amb més mals ulls des de l’ajuntament, fins al punt que es va obligar al bar de titulació municipal de la biblioteca Vapor Badia a retirar-ne els exemplars que tenia a la venda. Tenen por a la crítica.

Si aquestes greus acusacions són veritat perquè no es fan públiques i es denuncien?
Per por a represàlies. Aquestes actituds del consistori et demostren com les gasten davant les crítiques i el poder que els dóna l’alcaldia els permet fer tot tipus de pressions.

Com esperes que es solucioni aquesta problemàtica?
A curt termini està clar que s’han de depurar responsabilitats i prendre mesures al respecte. Però més a llarg termini és fonamental que hi hagi uncanvi d’actitud dels càrrecs polítics que formen el govern municipal. Han d’assumir els errors que hagin comès. Han d’aprendre a escoltar les crítiques que se’ls facin des de la ciutadania per tal de governar per a Sabadell, i veure aquestes crítiques com a un ajut per construir realment una ciutat amable on predomini la convivència i no la crispació. Haurien d’abandonar la política populista i centrar-se en construir un model de ciutat sostenible i amb personalitat. Una ciutat per la qual tots estem treballant

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sabadell entrevista
29 abr 2005
Clar i Català !!!

Oleguer, tot els respectes.
Sindicat Terrassa