Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Sabadell entrevista
29 abr 2005
Entrevista a Oleguer Presas


Aquesta última setmana Sabadell ha estat notícia per la dimissió del regidor Francisco Bustos. Què et sembla la forma amb què sâha produït?
Ãs una mostra més de la política seguida pel consistori en els últims anys, una política de circ, més que de ciutat. No és la primera vegada que el regidor assumeix el paper de víctima quan realment les víctimes som els ciutadans que patim la seva incompetència a lâhora de gestionar la policia municipal. Lâúltim exemple és el dâaquest nano de 14 anys. Però ja ho va posar de manifest en el cas Bemba, pel qual està imputat davant dels tribunals com a responsable dels errors comesos per la policia en aquella actuació, o amb la impossibilitat dâactuar davant les agressions feixistes que es produeixen a la cuitat.

Ens hauríem de qüestionar les suposades amenaces que hagi pogut rebre el regidor. Si realment sâhaguessin produït, i si realment li haguessin afectat com diu, hauria abandonat tots els seus càrrecs dins del consistori i hauria presentat una denúncia davant dels tribunals. Això reafirma la tesi que tot es va desencadenar per produir un efecte mediàtic de descrèdit dels col·lectius i ciutadans contraris a la seva gestió.Però les reaccions polítiques que han tingut lloc a posteriori de la dimissió han estat unànimes a lâhora de donar suport al regidor davant de la situació que ell assegura estar vivint.
Crec que és important distingir entre els polítics sabadellencs i la resta. Per una banda, els polítics sabadellencs han demostrat un seguidisme incondicional per por a desmarcar-se a tot el que es faci des del PSC de Sabadell. En canvi, lâactitud dels polítics de fora és fruit de la desconeixença, i la seva reacció està fortament influenciada per la sensibilitat que hi ha davant temes dâamenaces i pel propi hàbit de tancar files entorn els càrrecs polítics.

En aquest sentit, el regidor Joan Manau va comentar en un programa televisiu la seva preocupació per âlâaugment dâaquestes conductes violentes entre els joves de la ciutatâ?. Creus que hi ha hagut un increment dâaquests actes violents?
Crec que és una evidència parlar dâun increment de la crispació a la ciutat. Sâestan polaritzant les postures entre ajuntament i opositors. I en aquest sentit, la nul·la tolerància de lâajuntament a les veus dissidents fomenta lâincrement dâaquesta crispació. Tot i això, és important veure que en tot moment les crítiques a la gestió del consistori sâhan fet des de la participació ciutadana a la que dóna dret i fomenta, o hauria de fomentar, tota democràcia. Estem parlant de recollides de signatures, dâedició dâadhesius, de la publicació de revistes, de concentracions, de la creació dâespais autogestionats, de centres de socialització, de la critica des de les organitzacions veïnals⦠I considerar aquests grup com a violents em sembla un intent de deslegitimació a tot el treball que estant portant a terme. Ãs un intent desesperat per part de lâajuntament de desacreditar-los.

Per tant, consideres que no hi ha actes violents a Sabadell?
No ben bé. Ãs evident que hi ha hagut un increment de la violència tant als carrers com en les relacions de la ciutadania amb les institucions.
Fa anys que a Sabadell hi ha gent que està denunciant la impunitat amb la que actuen grups racistes i feixistes i lâajuntament no ha mostrat una voluntat ferma per solucionar aquesta problemàtica.
Dâaltra banda, el consistori, davant les crítiques de la ciutadania, i en comptes dâoptar pel diàleg i la col·laboració, ha apostat per la confrontació i lâincrement de la violència institucional, fet que genera un augment de la crispació i la polarització de la ciutadania entre favorables i opositors a la gestió Bustos. I això no ajuda a disminuir la tensió.

Aleshores, com expliques la situació que sâha generat?
Ãs producte de la poca credibilitat que van tenir les declaracions de Paco Bustos, i del fet que molts les hem entès com un intent de girar la truita per fer creure que ells són les víctimes. Però sâhan produït fets molt greus, com per exemple la detenció dâun jove de 14 anys per enganxar un adhesiu i la posterior repressió policíaca a la concentració de denúncia dâaquest fet. Això ha fet que la gent perdés la por a parlar. Ja nâhi ha prou de circ i dâenganys.

Tot i això, lâalcalde ha declarat que aquestes actuacions policíaques són fets puntuals i que des de lâAjuntament sâestan investigant els responsables.
Crec que no es pot parlar de fets puntuals quan el mateix alcalde va esmentar que en lâúltim any sâhan obert 17 expedients a policies municipals. 17 expedientats en un col·lectiu de 200 membres. Em sembla que a Sabadell tenim un problema greu si aquest cos ha de vetllar per la seguretat ciutadana. Amb això, no voldria, però, que tota la responsabilitat caigués sobre aquest cos, ja que òbviament reben instruccions clares des de lâajuntament.

Parles de política autoritària, de control i descrèdit de les opinions dissidents⦠Creus que hi ha evidències dâaquesta actitud?
La maquinària que ha construït lâajuntament per amagar aquestes veus crítiques és un bon exemple.
El gabinet de premsa de lâajuntament sâha triplicat des de lâarribada de lâalcalde Bustos. Aquest fet demostra lâinterès que tenen de controlar lâopinió pública a través dels mitjans de comunicació. Ãs evident el monopoli de la informació oficial de lâajuntament dins la premsa local, sense que aquesta es digni a contrastar aquestes informacions.

Però hi ha altres fets. Un exemple en aquest sentit és la utilització dâun espai públic informatiu del Canal 50 com a espai propagandístic del PSC. Aquest fet va motivar la presentació dâuna querella per part del grup municipal de lâEntesa. La resolució de la qual va obligar a reconsiderar-lo com a espai publicitari privat.
En el mateix sentit, diversos periodistes dels mitjans locals declaren haver rebut pressions a lâhora de tractar determinades notícies. Pressions que no poden denunciar per por a perdre el lloc de treball.
Però no sâacaba a aquí. La revista Ordint la Trama cada cop és vista amb més mals ulls des de lâajuntament, fins al punt que es va obligar al bar de titulació municipal de la biblioteca Vapor Badia a retirar-ne els exemplars que tenia a la venda. Tenen por a la crítica.

Si aquestes greus acusacions són veritat perquè no es fan públiques i es denuncien?
Per por a represàlies. Aquestes actituds del consistori et demostren com les gasten davant les crítiques i el poder que els dóna lâalcaldia els permet fer tot tipus de pressions.

Com esperes que es solucioni aquesta problemàtica?
A curt termini està clar que sâhan de depurar responsabilitats i prendre mesures al respecte. Però més a llarg termini és fonamental que hi hagi uncanvi dâactitud dels càrrecs polítics que formen el govern municipal. Han dâassumir els errors que hagin comès. Han dâaprendre a escoltar les crítiques que seâls facin des de la ciutadania per tal de governar per a Sabadell, i veure aquestes crítiques com a un ajut per construir realment una ciutat amable on predomini la convivència i no la crispació. Haurien dâabandonar la política populista i centrar-se en construir un model de ciutat sostenible i amb personalitat. Una ciutat per la qual tots estem treballant

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sabadell entrevista
29 abr 2005
Clar i Català !!!

Oleguer, tot els respectes.
Sindicat Terrassa