Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
« L'habitatge és un dret» (opinió / Josep López - CUP Girona)
28 abr 2005
La situació de l'habitatge és alarmant. I en ciutats com Girona el problema de l'habitatge pren matisos gairebé dramàtics. Una oferta de 54 habitatges protegits per una població que voreja les 90.000 persones ens permet fer-nos una idea de la situació.

La proposta de la ministressa espanyola de l'Habitatge de crear pisos de menys de trenta metres quadrats de protecció oficial ha generat una polèmica notable. Ha estat en un moment en què coincidien la Fira de l'Habitatge de Girona i el Saló Construmat de Barcelona. Fires, totes dues, que han apostat per la reflexió entorn de l'accés a l'habitatge. Promotors i Estat, pensant conjuntament sobre l'oferta d'habitatge protegit. Els qui hem de viure-hi únicament ens és permès de pagar i sobretot, callar. Per tranquil·litzar-nos, ens parlen de ciutats «denses» o de com en seran d'alts i versàtils aquests nous pisos.
Les paraules de la representant del govern espanyol denotaven la voluntat anunciada de concedir pisos petitíssims i de durada limitada. Limitació imposada, deia, per la flexibilitat del mercat laboral i la mobilitat que se'n desprèn. La situació de l'habitatge és alarmant: els preus han augmentat un 17% els darrers temps, la gent dedica més de la meitat dels sous a l'habitatge... El govern espanyol, forçat per aquest panorama, s'ha posat a pensar a regular el mercat. Però ho ha fet pensant en paràmetres neoliberals. Per exemple, l'anunciada Societat Pública Espanyola del Lloguer de moment només s'ha dedicat a garantir mesures per a la protecció del propietari. Els interessos empresarials, altre cop, passen per damunt del dret inalienable a l'habitatge digne. La propietat per damunt del benestar.
I en ciutats com Girona el problema de l'habitatge pren matisos gairebé dramàtics. Aquí el govern municipal, ni hi pensa, en l'habitatge. Una oferta de 54 habitatges protegits per una població que voreja les 90.000 persones ens permet fer-nos una idea de la situació. A més, la ciutat pateix d'un parc de lloguers minúscul.
Però el problema que al nostre entendre afecta de manera definitiva el mercat de l'habitatge a la ciutat és l'existència constatable d'un gran nombre de pisos buits. Pisos buits, essencialment al Barri Vell, amb els quals els propietaris -particulars i immobiliàries- practiquen l'especulació. Aquesta és una realitat -una pràctica sancionable èticament i que a més és delictiva- sobre la qual fa mandra de parlar. Polítics i representants del gremi de l'habitatge neguen les dades que a vegades s'ha ofert. A la CUP creiem que l'administració municipal hauria de començar a regular. Prèviament, reclamem un cens fiable i que s'obri un debat ciutadà. Així, creiem que Girona també hauria de donar una resposta més raonable al problema de l'habitatge per a universitaris i controlar un fenomen anàleg que és el subarrendament. És responsabilitat de tots i totes les ciutadanes forçar el govern municipal a definir-se sobre l'habitatge: si s'actuarà com la ministra -confiant en la bondat del lliure mercat- o protegirà eficaçment aquells que estan mancats d'un dret elemental?

This work is in the public domain

Comentaris

Re: « L'habitatge és un dret» (opinió / Josep López - CUP Girona)
29 abr 2005
Canya a l'especulació!

Per la Unitat Popular cap a la llibertat
Sindicat Terrassa