Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : especulació i okupació
[noalcaufec] motius per al NO
27 abr 2005
El pla Caufec afecta a tothom... i beneficia als de sempre!
I és que són molts els arguments que s'oposen a aquest pla i que afecten diferents aspectes d'Esplugues. Davant de tots aquest arguments, l'ajuntament no és capaç de rebatre'ls i respon que el contenciós-administratiu es va presentar fora de termini (argument fals, ja que el termini de presentació s'allargava un dia per ser festa a Barcelona):
gat.jpg

* degrada el medi ambient degrada el medi ambient , doncs aquest sector que el Pla General Metropolità preveia que fos una de les principals entrades al parc de Collserola es convertirà en un mur de ciment. S'eliminarà així l'espai de transicó entre la zona urbana de la ciutat i la zona verda de Collserola.

* massificarà encara més els barris de Can Vidalet i Can Clota i distorsionarà l'actual perfil urbanístic de Finestrelles, la Miranda i Ciutat Diagonal.

* fa trampa, doncs la tercera part dels terrenys que intervenen a la planificació són de titularitat pública (ajuntament d'Esplugues, MOPT, MOPU) i han estat cedits sense cap compensació a canvi.

* col·lapsarà el trànsit, doncs tot i que preveu ampliar els vials dintre de la zona, aquests es converteixen en un coll d'ampolla al sortir de l'àmbit del pla. Les 35.000 persones per dia col·lapsaran la ja saturada entrada a Barcelona.

* no ha tingut en compte les opinions dels veïns ja que ha estat aprovat sense permetre cap tipus de participació.

* no aprofita per arreglar la precària situació d'Esplugues pel que fa a equipaments públics. La possibilitat de lliurar espais públics prop del centre i destinar-los a les entitats torna a quedar en segon pla.

* malmet el comerç local amb la creació d'un centre amb la creació d'un centre comercial on les botigues d'Esplugues no podran pagar els abusius lloguers de les parades. Una competència comercial aclaparadora davant el vergonyós descuit en que té submergit l'ajuntament el comerç local.

* allunya encara més els nostres joves, ja que desaprofita una gran oportunitat per reconduir un dels problemes més importants d'Esplugues: el preu de l'habitatge.

* menteix doncs es promou amb l'excusa de soterrar les línies d'alta tensió, però té la finalitat d'especular de manera desmesurada amb un dels pocs espais lliures que queden a la vila.

* que enderroca el patrimoni passant per sobre de catàlegs i dels pocs referents històrics que encara aguanten a la voracitat especulativa. Com per exemple Can Cases i Cal Biel (ja presents únicament a les fotos i als records)

> Un pla urbanístic que afecta a Barcelona i l'àrea metropolitana

El pla Caufec, situat a l'entrada estratègica de Barcelona per l'avinguda Diagonal, esdevé la connexió de la capital amb un municipi del Baix Llobregat. Aquest pla accelerarà el procés d'absorció de la gran ciutat, que va imposant el seu model de desenvolupament als pobles dels voltants que perden la seves particularitats. Això afecta negativament en els preus de la vivenda, els petits i mitjans negocis i la qualitat de vida.

>Collserola

Collserola és el principal pulmó d'aquesta gran àrea urbana. La seva conservació és fonamental pel benestar de la gent que hi viu. Així, la progressiva urbanització i destrucció de la serra minva les seves capacitats ambientals i afavoreix un desenvolupament insostenible que atempta contra la flora i fauna a protegir. La cimentació de la muntanya afecta a les futures generacions. El pla Caufec es troba en una de les entrades a la serra i Sacresa ja s'ha encarregat de presentar el projecte com una porta de Collserola. Però el pla Caufec acaba amb espais de transició entre zones urbanes i naturals que té funcions vitals per la fauna i flora existent, per reduir el risc díincendi i amortir la pressió cap a les zones centrals de la serra.

>Diagonal Ponent

La lluita contra el pla Caufec participa a la plataforma Diagonal Ponent, on 16 associacions veïnals i plataformes de Barcelona, L'Hospitalet, Esplugues i Sant Just s'uneixen per qüestionar una sèrie de plans urbanístics que, en poc espai, pretenen edificar mig milió de m2 sense comptar amb equipaments ni zones verdes suficients. De fet, hi ha plans directament relacionats perquè el soterrament de les línies d'alta tensió que justifiquen el pla Caufec van a parar a la subestació de Collblanc dins el sector de Can Rigalt.

>Equipaments metropolitans

El Pla General Metropolità de 1976 atorgava al sector Caufec 99.600 m2 per a equipaments metropolitans. La modificació aprovada per ajuntament i Generalitat els elimina sense cap justificació. L'equipament que apareix en el projecte urbanístic és escandalosament ridícul..

>Les línies subministren electricitat al 85%

Les línies díalta tensió que travessen el pla Caufec donen subministrament al 85% de la ciutat de Barcelona i la seva comarca. Així el soterrament es converteix en una obra d'interès general o supralocal.

>Trànsit

La zona del pla Caufec és un nus estratègic de trànsit per on poden arribar a moure's en hora punta unes 15.000 persones si el projecte es construeix. La forma d'embut dels seus vials assegura un col·lapse diari. Actualment, la secció de premsa on més apareix Esplugues és la de trànsit. Amb el pla Caufec s'arribarien a assolir rècords Guiness.

>L'aprovació del Caufec

El pla Caufec també ha estat una qüestió política interessant. Si l'ajuntament i la promotora (que signen dos convenis per a que l'ajuntament rebi diners amb l'aprovació del projecte) han intentat durant 13 anys que la Generalitat aprovés l'expedient, només ha calgut un canvi de Govern per a que en menys d'un any el pla Caufec sigui una realitat més propera. El tripartit ha obert el camí al pla Caufec traient-li els pocs obstacles que li quedaven.
Mira també:
http://www.noalplacaufec.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat