Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Repressió contra Francesc Arnau, i mort d'un pres
26 abr 2005
Acusen l'advocat Francesc Arnau d'haver difós la notícia de la mort d'un pres a la Model. Es veu que s'ha de veure i callar. És el mateix Col.legi d'Advocats de Barcelona qui li dema un mes d'inhabilitació. Ens cal el teu suport!
Signa i envia aquest document, i fes-ho córrer.
Sr. Jaume Alonso Cuevillas
Degà del Col·legi dâAdvocats de Barcelona

El director de la presó Model de Barcelona va interposar una queixa al Col·legi dâAdvocats contra Francesc Arnau i Arias, en un intent més de desprestigiar la tasca dâaquest advocat, que sempre ha batallat contra les injustícies del sistema judicial i social.
La queixa sâorigina en la publicació, a diferents mitjans de comunicació, de la trucada telefònica del director de la presó Model a aquest advocat informant-lo de la mort, en circumstàncies no aclarides, del pres José Antonio Cano Verdejo, el passat 17 de juny de 2004. En la mateixa trucada, el director demanava que es comuniqués a la família la notícia de la mort del pres.

MORT NO ACLARIDA DâUN PRES FIES

Aquest pres, catalogat com a FIES (Fichero de Internos de Especial Seguimiento), feia més de dotze anys que estava a la presó i havia patit represàlies de tota mena, especialment durant els últims quatre anys. Va patir tota classe de tortures, situació que es va agreujar durant el darrer any: dispersió dâuna presó a una altra, aïllament, manipulació psicològica...Però ell va lluitar fins a lâúltim moment, amb tots els mitjans, inclosa una duríssima vaga de fam i de set, des del dia 14 de febrer fins al dia 6 dâabril del 2004. Després va passar per tres hospitals i, finalment, va ser ingressat a la Model ...enlloc va rebre un tractament adequat. La versió oficial és que es va suicidar; nosaltres en diem assassinat.

EL CARCELLER TRUCA A LâADVOCAT


La trucada anunciant la seva mort es va produir a les deu de la nit dâun dijous, directament al despatx DALP (Despatx dâAssessorament Laboral i Popular) de Badalona, i totes les persones que encara hi eren, tant les que hi treballen com les qui hi havien anat a fer consultes, foren testimonis de la conversa telefònica entre lâadvocat Arnau i el director de la presó, que en aquella època es deia Pedro Domínguez. De seguida hi va haver gent que es va oferir per anar a avisar la família i per a presentar una denúncia al Jutjat de Guàrdia de Barcelona.
Lâany passat, la Coordinadora dâOsona kontra la tortura i lâexplotació laboral i la Coordinadora contra abusos de poder, de Barcelona, ja varen fer una recollida de signatures per tal que el Col.legi dâAdvocats de Barcelona es sumés a Francesc Arnau i als col·lectius en favor dels drets dels presos per tal dâaclarir aquesta mort. I, més recentment, la revista Panòptic, de lâEditorial Virus, ha publicat un article molt crític amb el Col·legi. (Vegeu http://www.viruseditorial.net )

AMB QUI COL·LABORA, EL COL·LEGI DâADVOCATS DE BARCELONA?


En lloc dâaixò, el que ha passat és que el Col·legi dâAdvocats de Barcelona ha obert un expedient disciplinari a aquest advocat amb lâamenaça de sancionar-lo amb un mes dâinhabilitació, és a dir, un mes sense poder treballar. Lâacusen dâhaver organitzat la campanya de denúncia per aquesta nova mort a la presó, la qual cosa no és certa. Però, encara que ho fos, creiem que la denúncia de la gravíssima situació a les presons no només és un dret, sinó un deure de tots i cadascun i cadascuna de nosaltres.
O és que el Col·legi dâAdvocats fa causa comuna amb els responsables, directes o indirectes, dâaquestes morts? Amb el sector més reaccionari, prepotent i agressiu dels carcellers? Cal destacar que lâactual director de la presó Model de Barcelona es diu Antonio Gutiérrez, que precisament compartia la subdirecció de règim interior amb Carlos España, quan va aparèixer mort Cano Verdejo, i que últimament ha estat denunciat públicament per altres carcellers perquè acostuma a passejar-se amb la pistola per lâinterior de tota la presó.
Com és que el Col.legi dâAdvocats no protegeix els seus col·legiats de la repressió a què puguin estar sotmesos pel sol fet de voler aclarir la veritat?
I les morts a les presons no paren. Sense anar més lluny, el passat 5 dâabril moria un altre pres, Miguel Ã?ngel, a la presó Zuera (Saragossa),abans de poder ser atès per un metge.
Per tot plegat, les persones i col·lectius sotasignants,

EXIGEIXEN:

1. Que el Col.legi dâAdvocats de Barcelona assumeixi les responsabilitats que li són pròpies en la defensa dels Drets Humans de les persones preses.
2. Que aquest Col·legi recolzi els seus col.legiats enfront de les represàlies de què són víctimes a causa de realitzar una defensa digna de les persones preses.
3. Conseqüentment, que aquest Col·legi arxivi, sense més tràmit, lâexpedient sancionador contra lâadvocat Francesc Arnau i Arias a què hem fet referència.

Vic-Barcelona, 24 dâabril de 2005

Signat,

NOM I COGNOMS:
DNI:
LLOC:


(Envieu-ho al Col·legi dâAdvocats de Barcelona: craj ARROBA icab.es o al FAX 93 487 19 38, i feu arribar còpia, si us plau, al e-mail de la Koordinadora dâOsona kontra la tortura i lâexplotació laboral: pluja ARROBA latinmail.com )

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa