Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia : especulació i okupació
[noalcaufec] aprovació caufec feb' 05 + actualitat contenciós administratiu
25 abr 2005
>l'actualitat del contenciós: a punt d'aturar el pla Caufec! La situació és molt delicada: la Generalitat ja ha aprovat definitivament els plans parcials del pla Caufec i les obres poden començar en qualsevol moment. El procés polític-administratiu està esgotat i el projecte pot avançar malgrat el contenciós-administratiu que es preveu favorable.
pegata peus petita.jpg

>> El 22.febrer.05 la Generalitat publica l'aprovació definitiva del pla Caufec.



El departament de Política Territorial de la Generalitat condiciona la seva aprovació definitiva a la presentació d'un text refós que incorpori algunes esmenes referents als accessos als aparcaments i a les etapes de la urbanització.
Aquest és el segon pla aprovat per la Generalitat. El primer és modificat quan Sacresa compra la participació a Caufec. La principal modificació és el canvi d'ubicació del centre comercial i la reducció de metres d'aquest últim per augmentar els metres quadrats d'oficines.
> El pla es presenta a l'ajuntament el 17.juny.91 i un any després és aprovat de manera inicial en un ple municipal. A partir d'aquí el projecte es trasllada a la Generalitat per a ser aprovat.

>les irregularitats


Abans de presentar el contenciós, la Generalitat i la seva Comissió Jurídica exigeixen que el projecte de modificació fos 3 vegades aprovat amb caràcter provisional per l'ajuntament que també aprova 4 textos refosos diferents.

Així, el projecte:
*ha estat informat 6 vegades per la Comissió d'Urbanisme
*el Conseller de Política Territorial adopta fins a 7 acords referits al pla Caufec
*la Comissió Jurídica l'ha informat 3 vegades
*les AAVV parlen amb els 9 consellers que passen per la Conselleria per intentar aturar el procés
Tot i rebre el reconeixement per part dels consellers de la barbaritat que representa el pla Caufec, cap díells fa res per aturar el procés.
El 8.gener.96, el Conseller determina aturar l'aprovació del pla, degut a una llei que es va aprovar que regulava la construcció de grans superfícies de centres comercials (el Pla Caufec comptava amb un centre comercial de 90.000 m2). Caufec presenta un contenciós-administratiu i el guanya. La sentència obliga a pagar 91 milions d'euros en cas que s'aturi el pla. La Generalitat decideix aprovar el pla per tal d'evitar pagar la indemnització.
________________________________________

oposició veïnal i el primer contenciós



Per tal d'aturar el pla Caufec es crea la Coordinadora d'AAVV que comença a fer públiques les intencions municipals sobre aquest projecte. Mitjançant fulls informatius, pancartes i xerrades s'intenta informar a la gent d'Esplugues.
Les AAVV presenten al·legacions a les diferents aprovacions municipals fins arribar a la interposició del contenciós a l'aprovació del Govern el juny'01.
L'ajuntament inicia reunions amb les AAVV per arribar a acords que acaben en decepció doncs la reducció de metres és innegociable. Les AAVV se senten enganyades per la falsa disposició a dialogar.

el segon contenciós



La entrada de Sacresa al negoci implica una sèrie de modificacions que acaben en una segona versió del pla Caufec. Es presenta un nou contenciós-administratiu signat per AAVV de tota Catalunya.
L'inici d'obres és imminent i es veu la necessitat de treure el conflicte al carrer. Es fa un gran esforç per difondre les repercussions del pla Caufec i realitzar accions de denúncia de tot tipus.
L'activitat espanta a l'ajuntament que inicia una fugida endavant per reprimir l'oposició i aplanar el camí a la immobiliària mentre mira de reüll el curs del contenciós.

tercer contenciós



El febrer'05, la Generalitat aprova definitivament el 2on pla Caufec. Els esforços se centren en demostrar l'oposició creixent al poble, difondre les vergonyes del projecte i preparar-se per aturar les obres si no ho fa el contenciós.
Seguint l'estratègia judicial, s'interposa un 3er contenciós a l'aprovació dels plans parcials per evitar buits jurídics.

> 3 contenciosos 3


El primer contenciós va ser interposat el 5.juny.01 per totes les AAVV d'Esplugues menys la Plana i el Gall. Els arguments per invalidar el pla són la cessió d'uns terrenys públics provinents de la urbanització de Ciutat Diagonal i el cost de soterrament de les línies elèctriques (fixat per la constructora) que justifica l'augment de l'edificació de la zona.
Tot i que el pla ha sofert variacions des de la primera aprovació, els fets denunciats en aquest contenciós són aplicables a les posteriors versions del projecte.
Pel segon contenciós (12.novembre.04), es perd el recolzament de Ciutat Diagonal i Can Clota, però s'afegeixen tot un seguit d'associacions i federacions d'AAVV de Barcelona i Catalunya.
L'últim contenciós, s'ha interposat l'abril'05 per anul·lar l'aprovació definitiva dels plans parcials. Aquest contenciós facilitarà la total invalidació del projecte en cas de guanyar el primer.
_______________________________
> Mentre el contenciós-administratiu no es resol, Sacresa afirma que el termini de les obres el marcarà el mercat, negant la polèmica al voltant del pla i el procés judicial obert.
Reforçant el silenciament de les crítiques, l'alcalde d'Esplugues, Lorenzo Palacín (P$C), ha expressat nombroses vegades el seu interès en que els treballs comencin el més aviat possible pels 'beneficis econòmics' que reportaran el centre comercial i les oficines (1,8 milions d'euros anuals).
>L'alcalde, que té el seu fill treballant a Fecsa, diu que les obres depenen de la rapidesa amb que la companyia elèctrica soterri les línies d'alta tensió.
_______________________

> conclusions favorables


Les conclusions finals del contenciós són favorables als arguments contra el pla Caufec. No només el fet de que el benefici de la promoció urbanística, segons pèrits independents, superi un 9.000% el cost real de soterrament, la principal excusa de l'aprovació.
El més important es que el fet que els terrenys municipals de Ciutat Diagonal (fruit d'un altre pla urbanístic) s'incloguin dins el pla Caufec ha d'anul·lar automàticament els 14 anys d'irregularitats del projecte.
La sentència del contenciós-administratiu ha d'arribar el juny d'aquest any. L'ajuntament, si concedeix el permís díobres, obligarà a frenar les obres per la via popular de les mobilitzacions com a mínim fins a l'estiu. Perquè el que pot passar és que la promotora aprofiti al màxim el temps per edificar i si s'anul·la el procés vulgui rebre una indemnització que ens farà pagar a tothom a través d'impostos.
La irregularitat dels terrenys de Ciutat Diagonal obre greus indicis de prevaricació per part del govern local ja que ha actuat de forma irregular conscientment. L'alcalde Palacín deu estar tremolant en veure que pot seguir les passes al corrupte ex-alcalde Toni Pérez, amb sentència ferma per prevaricació en matèria urbanística.
_________________
> El Tribunal no pot tenir només la pressió dels maletins. La pressió al carrer és fonamental.
_______________________

> El contraban amb ciutat diagonal


Les proves acrediten que es van incloure terrenys dins el pla Caufec que ja eren de l'ajuntament. Aquests procedeixen de la cessió gratuïta i obligatòria resultant de la urbanització de Ciutat Diagonal.
Això suposa un manifest frau urbanístic. L'informe jurídic emès per la Direcció General d'Urbanisme ja advertia el 1993 aquesta irregularitat. Un terreny cedit no pot generar nou sostre edificable ni diners dues vegades. Es tracta de 5 finques de 110.000 m2 comptabilitzades al projecte com a zona verda.
Ja en documents interns de Caufec de l'any 92 s'anuncia el compromís de l'ajuntament a cedir 82.000m2 pel projecte.
La Generalitat i Caufec no diuen res en cap moment. En canvi, l'ajuntament d'Esplugues més atrevit i imprudent afirma "El plan no incluye terrenos cedidos al ayuntamiento", mentre n'és el propietari des del 17.octubre.90.
Les proves definitives d'aquesta irregularitat han estat aportades per la Comissió d'Urbanisme de Barcelona i no han arribat a mans de l'advocat de la Coordinadora fins el febrer'05.
L'ajuntament no ha facilitat la informació pública en cap moment i en els documents que aporten sempre falten annexos.
______________________
> Es fa necessari que l'administració sigui condemnada a pagar els costos del contenciós doncs ha actuat de forma irresponsable.
> Les associacions tenen un deute de 3 milions ptes per denunciar una il·legalitat manifesta.
>Els terrenys de Ciutat Diagonal cedits per l'ajuntament ja apareixien als 90 a documents interns de Caufec.
no al pla caufec.jpg
Mira també:
http://www.noalplacaufec.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat