Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
Els documents dels ajuntaments queden fora del retorn dels papers de Salamanca
15 abr 2005
1245146_6851_2.jpg
Els papers dels ajuntaments del Principat que són a Salamanca no seran retornats. Així ho ha dit la vice-presidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernàndez de la Vega després que el consell de ministres hagi aprovat l'avantprojecte de llei del retorn dels papers. De la Vega ha dit que es tornaran els documents de la Generalitat de Catalunya i els dels particulars, que seran gestionats per la Generalitat. Aquests documents suposen un 3% del total de l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca, que també en disposarà de còpies 'oficials'.
D'aquesta manera el govern espanyol ha aclarit els dubtes que ahir planaven sobre el retorn total o parcial dels papers. Encara resta aclarir com es farà la devolució dels papers als particulars, si aquests ho demanaran a la Generalitat i aquesta al govern espanyol o bé els papers seran al Principat i el govern català en serà l'únic administrador. Avui a la tarda la consellera de Cultura, Caterina Mieres, ha de comparèixer per a donar-ne més detalls, i a les 16.30 ho faran els membres de la Comissió de la Dignitat.
L'historiador Josep Cruanyes ha dit que actualment hi ha una comissió que treballa en un projecte de llei sobre la memòria històrica, que preveu, entre altres fets, la restitució dels documents als ajuntaments.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els documents dels ajuntaments queden fora del retorn dels papers de Salamanca
15 abr 2005
Entitats i partits del País Valencià demanen que no s'oblidin els papers valencians

L'anunci de la devolució parcial dels papers de Salamanca a la Generalitat de Catalunya ha posat també damunt la taula les reclamacions de retorn que es fan des del País Valencià . Acció Cultural del País Valencià (ACPV), juntament amb la Comissió de la Dignitat, i també EU-l'Entesa, reclamen que la devolució inclogui els documents valencians. El diputat Ramon Cardona (EU) considera que és una qüestió de justícia i que és absurd que es tornin tan sols els documents del Principat al·legant que la Generalitat de Catalunya era una institució constituïda en el moment de l'espoli. Al País Valencià es reclamen els documents que pertanyen a una cinquantena d'ajuntaments, però la Generalitat Valenciana no ha volgut dur la qüestió a Madrid per bé que entitats i partits polítics li ho han demanat. Recordem que a principis d'any la Comissió de la Dignitat va defensar la devolució dels papers valencians que són a Salamanca i va criticar la negativa de les Consell, contrària al mandat de les Corts Valencianes del 4 de maig. Ara, l'anunci del govern espanyol de no retornar, com a mínim de moment, els documents dels ajuntaments, dificulta la possibilitat de devolució de documents a altres llocs que ho demanen com és el cas del País Valencià o les Illes Balears.
Re: Els documents dels ajuntaments queden fora del retorn dels papers de Salamanca
15 abr 2005
sabeu que passarà amb els papers de organitzacions com la CNT?
Sindicato Sindicat