Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats
L'arxiu de Salamanca
14 abr 2005
L'arxiu de Salamanca només cedirà els papers dels particulars que ho sol·licitin a la Generalitat i falta aprovar el retorn dels papers dels ajuntaments.
14/04/2005

El retorn dels papers de Salamanca al Principat que el consell espanyol de ministres aprovarà demà és encara ple de dubtes quant al contingut d'allò que retornarà. El que està clar és que es tornaran els arxius de la Generalitat republicana (del 1931 al 1939), segons ha confirmat el departament de Cultura a VilaWeb. A partir d'aquí, la resta és dubtosa. Segons sembla, els documents i objectes que el règim feixista va arrabassar a particulars, sindicats, partits polítics, empreses, etc. només retornaran a petició expressa dels titulars, que ho hauran de demanar a la Generalitat de Catalunya i, aquesta, haurà de sol·licitar-ho a les autoritats espanyoles. Una altra part que no està clara és la documentació que tenien els ajuntaments. Aquest, segons han dit fonts de Cultura a VilaWeb, 'és un dels serrells que s'estan negociant'. El que està clar, però, és que el retorn dels papers que demà s'aprovarà no inclou tot allò que les tropes franquistes van espoliar al Principat. Només els documents de l'antiga Generalitat retornaran sense problemes, un percentatge que representa el 80% d'allò incautat segons Cultura. Però un dels fundadors de la Comissió de la Dignitat, Enric Borràs, discrepa d'aquestes dades, i diu que els fons de la Generalitat són poc més d'un 2% dels béns del Principat que són a l'arxiu de Salamanca.
Mentrestant, Acció Cultural del País Valencià i la comissió de la Dignitat han reclamat que la devolució inclogui els documents valencians o, en cas contrari, es donarà per bo, 'l'espoli immoral i criminal'.
Mira també:
http://www.vilaweb.com/www/noticia?p_idcmp=1243256

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat